Między tymi wszystkimi piernikami, śledziami i innymi świątecznymi propozycjami przemykają się proste marchewkowo jabłkowe babeczki. Bardzo proste i bardzo smaczne. Aromatyczne i wilgotne w środku. Składniki: 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru 2 szklanki marchewki utartej na grubych oczkach 1 jabłko utarte
Życie zaczyna się w kuchnitrzcinowego cukru Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika Skworcu Polewa; pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany 30% (lub mleka) 1 łyżka masła Masa makowa; 20 dag niebieskiego maku Skworcu ok 5 dag cukru
Radość kipiąca uśmiechem.NALEWKA PIERNIKOWA PRZYGOTOWANIE:2 h + min 1 tydzień SKŁADNIKI: – 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – 250 ml wódki – 200 ml spirytusu – 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (np tej z domowego przepisu na przyprawę piernikową ) PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej wodę do połowy wysokości i włóż puszkę z mlekiem skondensowanym. Gotuj przez 1,5 h uzupełniając wodę
nietylkopasta.plSKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników - 2 łyżki masła orzechowego - 1 jajko ekologiczne - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki
SMYKWKUCHNIWielkimi ( a nawet olbrzymimi! ) krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie do głowy wpada coraz więcej przepisów na świąteczne smakołyki! Serniki, pierniki, makowce, szarlotki i inne specjały w świątecznym wydaniu gości będą na suto zastawionych stołach. Zainspirowana moją ukochaną kawą INKA przygotowałam dla Was jeszcze jeden smakołyk, który może zagościć nie tylko na Waszym świątecznym albo
Ostra na SłodkoCIEŚCIE MIODOWIEC Z KAJMAKIEM PYSZNOTKA Z ORZECHAMI SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI KRÓLEWIEC Z MANNĄ METROWIEC BABKA CHAŁWOWA Z ŻURAWINĄ MAKOWIEC JAPOŃSKI ŚWIĄTECZNY PIERNIK
słodki brateksuszonej żurawiny. Idealny, by poczęstować nim gości w Święta, tworząc niebanalny posiłek o zdecydowanym smaku. Oprócz niego, jeżeli gości jest sporo, można pokusić się o przygotowanie np. kaczki faszerowanej piernikami , która świetnie uzupełni stół. Dodatki to już kwestia gustu. Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny. Składniki na schab: 1-1,5 kg schabu w całości łyżka
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 100 gram miodu prawdziwego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka przyprawy korzennej 1/2 łyżeczki sody konfitura truskawkowa Łowicz do posmarowania Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i dajemy do lodówki na około
Kuchnia u Bietkibyć śledzie i karp smażony, uszka z barszczem i pierogi z kapustą a na deser tort makowy i kompot z suszu. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi i bez piernika. Pomyślałam, że zbiorę moje propozycje na śledziową ucztę i przekaże w Wasze ręce już teraz, bo tak naprawdę śledzie zaczynamy robić i jeść już na długo przed świętami. Oczywiście
Kuchnia u KrysiBOUTNY 2. CZEKOLADOWE PRALINKI 3. CHAŁWA SŁONECZNIKOWA 4. PIERNIKI Będę eksperymentowała z mąką kokosową z dodatkiem mleka kokosowego by zrobić lukier :) Wstępna proporcja do 5 łyżek mąki kokosowej i 2 łyżki mleka kokosowego. Efekty napewno opiszę. 5. JAGLANE RAFAELLO 6. MAKÓWKI
Szkrab Je Samsłodkiego. Przecież Boże Narodzenie to nie tylko śledzie, barszcz i pierogi. Przedstawię Wam dzisiaj przepis na mięciutki, pulchniutki, pachnący migdałami i słodki keks z bakaliami i lukrem. Zaraz po piernikach to druga obowiązkowa pozycja w słodkim menu na Święta! Składniki: 250g mąki pszennej, przesianej + 1 łyżka 180g cukru 5 jajek 250g masła (lub margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 300g
Życie ze smakiemPyszny i aromatyczny szybki "piernik", nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej Dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa WYKONANIE Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, margarynę, sodę
słodki bratekgdyż ewidentnie to on miał to parcie na szkło ;) Co do chleba - aromatu podczas pieczenia nie da się opisać. Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy... Zaczyn I 50 g zakwasu żytniego
Grahamka, weka i kajzerkaciasta, bez których święta nie miałyby swojego uroku. U nas do takich ciast należą głównie tradycyjne wypieki: sernik, rolada makowa, korzenny piernik i lukrowane pierniczki
Przepisy Kulinarneblogu kolejne ciacho, które idealnie nadaje się na świąteczny stół i mam nadzieję, że i Was zainspiruje, tak jak i mnie zainspirowało. To taka mała odskocznia od klasycznego piernika. Czekolada i cytrusy to przepyszny duet, a ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Na wierzchu ułóżcie orzechy, migdały czy inne bakalie, które akurat macie pod ręką. Posypcie paseczkami skórki pomarańczowej
Kulinarne przygody Gatity