Lukier jest nie odłącznym elementem wielu ciast i ciasteczek. Nie wyobrażam sobie bez niego piernika czy pierniczków. Jak to zwykle bywa na początku i ja miałam problemy z prawidłowym wykonaniem lukru. Moje pierwsze lukry wychodziły zazwyczaj za rzadkie. Jednak z czasem i tego się nauczyłam. Ktoś powie, przecież to proste. Jednak nie zawsze. Czym właściwie jest lukier? Jest to polewa
Ciasta z tradycjamiCiasto biszkoptowe i ciasto ucierane są jednymi z najpopularniejszych baz do wielu wypieków. Z ciasta biszkoptowego przygotowuje się torty, placki, rolady. natomiast ciasto ucierane stanowi bazę dla wielu pierników, ciast z owocami. Czemu ciasta biszkoptowe oraz ucierane zawdzięczają swoją popularność? Sekret tych pysznych wypieków polega na uzyskaniu jak największej puszystości. Puszystość uzyskujemy poprzez ubicie białka. Od czego zależy jakość ciasta
Ciasta z tradycjamiDomowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku
Ciasta z tradycjamirobienie i dekorowanie to zajęcie idealne dla marudzących maluchów. Składniki: 2,5 szklanki mąki (przesianej) 1 jajko pół kostki miękkiego masła 1 łyżeczka sody 1,5 łyżki przyprawy do pierników pół szklanki cukru 4 łyżki miodu na lukier: 1 białko ok.1 szklanki cukru pudru opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki razem wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować podsypując
Pysznie & Pięknieprzygotowuję nie tylko na święta, to właśnie teraz postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) A Wam jakie smaki kojarzą się ze świętami? Mi na myśl przychodzi od razu zapach piernika i suszone owoce, ale też pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz. Są to dania, które zazwyczaj jemy też w zwykłe dni, ale ten jeden raz w roku smakują wyjątkowo
Czerwona Porzeczkaprzezorności zmniejszyłam ilość cukru w cieście i masie z 1 szklanki do 3/4 – jeśli natomiast lubicie ciasta słodkie, zróbcie z większą ilością cukru. Ciasto: 400 g pierników lukrowanych, bez nadzienia 8-9 jajek 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki
Smaki Na Talerzubardzo prosty, z przepisu powinno Wam wyjść ok 50 pierniczków. Składniki: – 300g mąki pszennej – 50g mąki pełnoziarnistej – 250g płynnego miodu – 1,5 łyżki przyprawy do pierników – 1/2 łyżeczki Czytaj więcej → Artykuł MIODOWE PIERNICZKI pochodzi z serwisu green goodies
greengoodiesroku testuję pierniki ;) Nie tyle ciasteczka, co właśnie ciasta. Na długo dojrzewający już od początku listopada chyba stoi (nawet dokładnie nie pamiętam), a w między czasie popełniłam dwa placki takie szybsze w przygotowaniu- w sensie, że nie czekamy min. dwa tyg aż ciasto będzie odpowiednie. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że choć zupełnie różne, to jednak podobne, bo z nutą pomarańczy
Kuchnia w czekoladzieCiasto z piernikami to absolutny świąteczny hit. Po pierwsze można go zrobić 2-3 dni wcześniej by składniki się "przegryzły". Po drugie efektownie wygląda. Po trzecie smak ma wyrazisty, kawowy, smakuje rewelacyjnie. Po następne 😉 może być tylko w wersji dla dorosłych, bo dzieci i tak kawy nie lubią. Same plusy. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSKŁADNIKI: 550 g mąki pszennej ( 5 szkl ) 100 g cukru ( 3/4 szkl ) 250 g margaryny 1/2 szklanki miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody
Kulinarne Fantazje Mariolimiodu 125 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych) 1 szklanka mąki tortowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 3 jajka L Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, dodać orzechy, sodę i przyprawy - wymieszać, odstawić. Cukier, mleko, miód, masło, kawę zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się
kulinarnyswiatdomipierniczków 😜 Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to nie!!! Są to po prostu inne pierniczki- maślane, kruche, słodkie w sam raz, smakujące przyprawą korzenną (jak na pierniki przystało 😉), a i zabawa z tym ciastem to sama przyjemność więc nie ma się co zastanawiać tylko działać! Z dekoracją można zaszaleć do woli, a najlepiej dać dzieciom i niech
Kraina Miodem Płynącajest niebiański, a babeczki są wyśmienite! Składniki: 4 sztuki 2 jaja 1 łyżka oleju 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka mąki migdalowej 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta proszku do pieczenia aromat migdałowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do form na babeczki. Pieczemy
Truskawkowa FiestaCzas robić pierniki. Mam fantastyczny przepis na te świąteczne ciasteczka, a co najważniejsze, że mogą pomagać nam dzieci. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemąki żytniej T720 100 g cukru 60 ml wody 150 g miodu lipowego Miody Wileńskich 3/4 szkl mleka 1,5 łyżki masła 1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej sól spora szczypta Lukier 4-5 łyżek ciepłej wody około 1 szkl cukru pudru kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Ciasto: Połowę cukru wsypać do garnka z grubym
Ala piecze i gotuje