piernik - 7416 przepisów (strona:328/495)

Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym 190

Składniki na 15 szt muffinek: suche: 300 g mąki (przesianej) 130 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao mokre: 3 jajka 400 g kwaśnej śmietany (18%) 100 gram rozpuszczonego i przestudzonego masła Krem cynamonowy: 500 ml śmietany kremówki

Świat Ciasta
Ciasteczka cynamonowo - imbirowe 188

czasie gdy nasza mała miesięczna gwiazdeczka śpi, wraz z moją 3 latką spędzamy wolny czas  na pieczeniu, a że Zośka uwielbia wykrawanie ciasta foremkami, szukamy pomysłów na ciasteczka. Pierniki (jak co roku z przepisu teściowej) od tygodnia leżą już w kartonie, przepis na nie choć był już na blogu przypomnę Wam z uwagi na fakt, iż pierniczki

Kuchenne aromaty
Makowiec królewski 796

kwintesencja świąt bo zawiera wszystkie świąteczne smakołyki. Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat. Makowiec to dla mojej rodziny obowiązkowy wypiek na święta, oczywiście zaraz obok piernika. Jedyną jego wadą jest proces przygotowania maku, który trzeba zaparzać i kilka razy zmielić. W tym roku dzięki firmie Helio obyło się bez tego męczącego procesu. Ich masa makowa zawiera

PatiGotuje
Korzenne ciastka pierniczki 181

Przepisów na pierniczki jest całe mnóstwo. Jedni preferują pysznie chrupiące, na których można stracić zęby. Inni wolą mięciutkie rozpływające się w ustach. A wszyscy lubią mocno

Lamarida.pl
Wilgotny czekoladowy piernik 222

Składniki: 120g czekolady 120g masła 120g miodu 80g cukru 150g mleka 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych) 2 jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać

Olga Piecze i Gotuje
Korzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami 276

skórki z cynamonem Amkez około 1 łyżka syropu korzennego z miodem* *użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można zamienić na miód i np. szczyptę przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Kaszę przepłukujemy na sitku, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnka, dodajemy pokrojone suszone jabłka (3-4 zostawiamy do dekoracji), mieszamy. Całość posypujemy cynamonem. Zalewamy

Słodkie okruszki
PIERNICZKI LCHF (keto, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru) 262

Niebawem Mikołajki więc ja co roku przygotowaliśmy pierniczki, którymi częstuje się Mikołaj zostawiając prezenty pod poduszką Pierniczki robiłam z Wikusią a do dekorowania (lukrem niskowęglowodanowym) zasiadła

Ola la LCHF
Świąteczne pierniki brukowce - dla zapracowanych 180

niewielkim garnku rozpuścić cukier nie mieszając ani razu. Kiedy zacznie zmieniać kolor na bursztynowo złoty wlać 1/3 szklanki wody i zagotować. Dodać resztę cukru, miód i przyprawę do piernika.  Gotować aż cukier się rozpuści. Wystudzić.  Mąkę, masło, jajko, sodę włożyć do misy miksera, dodać rozpuszczony cukier z miodem i przyprawami, zmiksować aż wszystko się połączy. Można

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Piernik z masą orzechowo śliwkową 258

wyłożyć do salaterki zalać koniakiem, przykryć odstawić na godzinę. Potem miksujemy z miodem, cynamonem i goździkami na koniec dodać płatki migdałów i orzeszki pistacjowe delikatnie wymieszać. Po przełożeniu masami piernik owijamy pergaminem, układamy na deseczce wierzch przykrywamy drugą deseczką i obciążamy.     Smacznego

kgwjanczewo
Żurawina szroniona w cukrze – nie tylko do dekoracji 249

bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna w smaku. Na surowo

Karo in the Kitchen
Coraz bliżej Święta 283

miesiąc i jest to czas,  kiedy w naszej kuchni dużo się dzieje. Dużo więcej niż zazwyczaj. Wypróbowywanie nowych przepisów na tradycyjne i nieco mnie tradycyjne potrawy, przygotowanie staropolskiego piernika, a zawodowo wywiady z szefami kuchni - to wszystko powoduje, że magia świąt dopada mnie już w listopadzie, objawiając się.... większą liczbą obowiązków :) To także okres kiedy chętnie uczestniczę we wszelkich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Świąteczne makaroniki a'la śnieżne kule 261

Demerara Diamant Krem maślany cynamonowy z Syropem Trzcinowym  250 g masła 2 szklani cukru pudru 100 ml Syropu Trzcinowego Złocistego Diamant  pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu/przyprawy do piernika Kule żelatynowe: 4 łyżki żelatyny 8 łyżek wody małe baloniki do bomb wodnych wykałaczki Figurki cukrowe lepimy własnoręcznie z masy cukrowej, lub prościej kupujemy gotowe. Wykonanie: Makaroniki: Białka odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 236

cukru 20 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju roślinnego 1 tabliczka czekolady - dla dzieci mlecznej, dla dorosłych gorzkiej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 cukier waniliowy Szczypta soli Jajka wbić do miski i ubijać mikserem do białości. Dodać cukier i cukier waniliowy - dalej ubijać do uzyskania gęstej, kremowej masy. Nie przerywając ubijania cienką

Korniszonki
RACUCHY MARCHEWKOWE 227

palnik. Na małym ogniu chwilę podgrzewam, tylko do lekkiego rozmrożenia. Odstawiam z palnika. Żółtka ucieram (lub miksuję) z cukrem lub ksylitolem na gładką masę. Dodaję jogurt, przyprawę do pierników, sodę oraz mąkę i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodaję je partiami do masy żółtkowej, po każdym dodaniu delikatnie mieszam. Marchew blenduję na gładką masę. Dodaję

Smaczne Zdrowe