misce mieszamy przyprawy, wrzucamy do nich warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie dodajemy do warzyw odcedzone żurawiny, orzechy i polewamy syropem. Pieczmy przez 10 minut. Podajemy na ciepło z dodatkiem
Kulinarne przygody Gatitycukru 2 jajka 70 g margaryny 1 łyżka czubata miodu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie na święta można dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika Masa : 1/2 l mleka 4 czubate łyzki kaszy manny 1 szklanka cukru 1 jajko 250 g masła lub margaryny sok wyciśnięty z jednej cytryny Polewa : 125 g margaryny lub masła
cucinareZrobiłam, zabieram w gości, do kawy, rozmów, może nalewki? Pachnie świętami… do świątecznej wersji możecie dodać inne bakalie lub suszone owoce, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika lub zostawić tak jak jest, a jest wyśmienite w tej wersji, uwierzcie na słowo! :)) REWELACYJNE CIASTO NA IMPREZY WSZELAKIE, ŚWIĘTA, RODZINNE SPOTKANIA, BIESIADY DO RANA, POPOŁUDNIOWEJ KAWY, HIT! Pomarańczowe ciasto
Zasmakuj Kuchnipełne łyżki białego sera (kremowy) 2 pełne łyżki rodzynek** – do nabycia w Yerba MaTe 24 opcjonalnie cukier puder do obtoczenia części kuleczek * wspaniały sposób na wykorzystanie zeschłych pierników ** można dodać również inne bakalie np. 1 łyżkę rodzynek, pół łyżki żurawiny, pół łyżki orzechów itd. Tu macie dowolność. Przygotowanie: Pierniczki (u mnie jakieś kupne, zeschłe) przekładamy do misy blendera
Słodkie okruszkizamiast myśleć pomału o nadchodzących świętach, wygrzewam się na działce w ciepłych promieniach słońca. Nic się nie stanie, jeśli w tym roku prezenty kupię później a zamiast piernika długo dojrzewającego upiekę czekoladowe ciasto. Jedynie likier cytrusowy nie może czekać. W sklepach zaczynają pojawiać się dojrzałe cytrusy z Europy. W połowie listopada zaczynają się zbiory cytrusów w krajach śródziemnomorskich. Do Polski
Kasia i jej kobiecy światsosie własnym 160 g serka śmietankowego puszystego sól, pieprz 6 oliwek czarnych i zielonych 3 pomidorki koktajlowe kawałek papryki żółtej natka pietruszki szczypior, bratki Za pomocą foremki do wykrawania pierników kształt kwiatek wycinam 18 kwiatków. W 12 kwiatkach wycinam w środku mniejsze kwiatki. Na blaszce na papierze układam kwiatki całe, smaruję je roztrzepanym żółtkiem, przykładam drugiego kwiatka wyciętego
wesoła kuchniaroślinnego 3 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki owsianej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 garście ulubionych orzechów 1 łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika Wykonanie: Siemię lniane zalać wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Banana rozgnieść, wymieszać z olejem kokosowym, mlekiem roślinnym, ksylitolem oraz papką z siemienia
Healthy food explorerpersymonę (kaki). Bierzemy 2 biszkopt, ścinamy skórkę, nakładamy mus i układamy go na pierwszym biszkopcie. Na górze ponownie smarujemy musem, nakładamy krem, dekorujemy persymoną. Ja powycinałam foremką do pierników kwiatki. https://www.facebook.com/szkrabjesam/
Szkrab Je Sammąki owsianej i 40 g mąki kukurydzianej) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 60 g cukru 70 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (albo przyprawy wg swojego uznania) 160 g jogurtu greckiego 70 g oleju (użyłam słonecznikowego) 1 duże jajko 1 łyżka miodu 1 duża gruszka (moja miała ponad 200 g) cukier trzcinowy do posypania
Kuchnia bezglutenowazmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia MASA SEROWA 800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika puree z dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Masę jajeczną dodać do sera
RAROSSAorzechów włoskich 1 szklanka mąki pszennej + jeszcze 3 łyżki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki oleju 2-3 szczypty cynamonu 2-3 szczypty przyprawy do piernika (można pominąć) kilka kropel esencji waniliowej Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru 300 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Polewa korówkowa: 6 łyżek wody 4 łyżki cukru
Gotowanie...to proste !przygotować. Najlepsza tarta dyniowa to ta przygotowana na kruchym maślanym spodzie z nadzieniem pełnym korzennych przypraw. Ja dodaję swoje ulubione osobno, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać mieszankę do piernika. Gotową tartę dyniową uwielbiam dekorować bitą śmietaną i obsypywać obficie cynamonem. Dla pełni szczęścia możecie postawić sobie jeszcze obok kubek z pumpin spice latte . Z takim zestawem żadna jesień nam niestraszna
Food Squaresobie nie ma wyraźnego, zdecydowanego smaku, dlatego tak łatwo zamienić ją w deser o dowolnym smaku. Możemy szaleć z różnymi owocami, kakao, wiórkami kokosowymi, przyprawami jak cynamon, przyprawa do piernika, skórka pomarańczowa czy cytrynowa, miód, orzechy i co tylko Wam przyjdzie do głowy :D To co, jaki smak wybieracie? 😉 GRUSZKOWY BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Mały banan
HealthyCreationsSkładniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 duże łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie przyprawy do piernika 8 łyżek wody dodatkowo: słoiczek konfitury z figi (używam z firmy Stovit) 2 łyżki kajmaku lub masy krówkowej kilka suszonych moreli łyżka orzechów włoskich Masło, kakao, cukier i wodę zagotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawypróbowania przepisu Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Spód z ciasteczek: 150 g herbatników maślanych 80 g masła stopionego 1 płaska łyżka przyprawy do piernika Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru domowego cukru waniliowego lub mały cukier wanilinowy 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ( 80 g ) 100 ml śmietanki
WSZYSTKO SMACZNE