piernik - 7416 przepisów (strona:311/495)

Moje wypieki, pysznie i słodko przez cały rok Dorota Świątkowska 154

przepisach na jesień dyniowe ciasteczka,jabłka w cieście,tartę z figami i syropem klonowym.W jesiennych przepisach dominują raczej jabłka dostępne w tym sezonie. Zima ma dla nas pyszne piernik ciasta z pomarańczami, miodowniki,delicje oraz pyszny tort opium. Nie będę zdradzać Wam wszystkich przepisów, polecam nabyć tą książkę bo warto. Książka jest duża, piękna, kolorowa z twardą oprawą. Szczerze polecam

Sama słodycz i szczypta chili
Rogaliki -o smaku czekoladowo kokosowym 149

składników) 1 kg mąki tortowej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 kostka margaryny 4 jajka 10 g suchych drożdży 1 małe opakowanie śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu nadzienie – przepis pochodzi z gazetki (autor nieznany) 300g kajmaku o smaku czekoladowym 3/4 szklanki orzechów zmielonych * można jeszcze zrobić polewę ale ja nie robiłam przepis

Moje Wyroby
Puszysta babka pomarańczowa 137

Trochę dość miałam ostatnio serników, pierników i innych -ików. Nie piekłam ciast dobrych kilka tygodni, ale w końcu trzeba było coś zrobić. A ponieważ nie mam za bardzo siły, potrzebowałam szybkiego ciacha, najlepiej takiego, które zrobi się niemal samo Żadnego tam bicia piany i zmywania kilku mich. Nie musiało być też wodotryskiem, ot dobrym ciachem do kawy. Padło na babkę

Mieszam w Garnku
Ciasto czekoladowe z gruszkami 104

tortową z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej do blachy ciasto, a następnie włóż do ciasta gruszki, tak by spód owoców dotknął dna. Wstaw ciasto do piernika nagrzanego do 180 st C i piecz 40-45 minut. Po wyjęciu wystudź ciasto a następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Ciasto czekoladowe z gruszkami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog

nietylkopasta.pl
Murzynek z orzechami wg Siostry Anastazji 149

szybkie w przygotowaniu. Np ten murzynek z orzechami. Nie wiem czy to mój błąd czy tak ma być, ale murzynek z tego przepisu wyszedł mi dosyć zbity, konsystencją przypominający piernik (zdecydowanie inny niż np znany mi z tego ciasta ( KLIK) , tego ( KLIK ) czy tego (KLIK ). Domyślam się, że raczej tak być powinno, żeby utrzymał dość solidną porcję orzechów, które znajdują

Smaki Na Talerzu
Miniserniczki z piernikową kruszonką 152

sztywno z odrobiną soli. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach. Delikatnie łączymy ze śmietaną. Piernikowa kruszonka: 4 spore pokruszone pierniki w lukrze kilka pokruszonych biszkoptów 1 łyżka masła 1 żółtko Z podanych składników zarabiamy kruszonkę ( ma być lekko lepka, ale jednocześnie sypka). Dodatkowo:  mały słoik konfitury z czarnej porzeczki

Domowe ciasta
Ciasto Kawownik 192

likier. dodatkowo: 8 serduszek piernikowych  w lukrze Wykonanie blat miodowy+ nasączenie  1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie+1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie 1/3 kremu starte na tarce pierniki w lukrze  Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto Grudniowe 183

pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 3 części. Jabłka: 6 sporych jabłek ½ szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika  Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przesmażone jabłka, Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Trzeci blat pieczemy osobno

Domowe ciasta
Babeczka z pieczonego jabłka 146

nasienne ze środka, robiąc przy tym nieco więcej miejsca na nadzienie.   glazura do pieczenia: 6 łyżeczek cukru + ¾  szklanki wody+ cynamon do smaku + kilka goździków + szczypta przyprawy do piernika Podane składniki gotujemy ok. 8-10 minut. Dodatkowo: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 ½ szklanki mleka 5 łyżek cukru Proszek budyniowy mieszamy dokładnie w ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy

Domowe ciasta
Pierniczki 120

smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przypraw korzennych 125 g masła 200 g miodu Dzień przed pieczeniem: W misce mieszamy mąkę

Na moim talerzu
Święta, święta, święta 171

Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy,  muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos

Na moim talerzu
Kokosowo - bananowe ciastka owsiane, bez cukru i mąki 124

skórka cytrynowa. KOKOSOWO - BANANOWE CIASTKA OWSIANE 200 g płatków owsianych 2 banany 30 g mąki kokosowej Dodatki do wyboru: cynamon, orzechy, pestki dyni, słonecznika, migdały, bakalie, kakao, przyprawa do piernika, skórka pomarańczowa/cytrynowa Płatki zalewamy wrzątkiem odrobinę ponad poziom płatków, odstawiamy na 5-10 minut  Kiedy płatki wchłoną wodę odkładamy część do innego naczynia i blendujemy je razem

HealthyCreations
DayUp Pearls – Arteta 196

powidłami to totalna miazga. Koniecznie musimy jeszcze je poszukać dopóki nie znikną z półek i narobić zapasów. Czasem nawet latem mamy mega ochotę na kluski z makiem czy na piernika z powidłami i takie desery są super opcją aby te zachcianki szybko spełnić, a że mają długą datę ważności to sądzimy, że spokojnie do lata w lodówce mogą przeczekać

Candy Pandas
Pączusie na serku homogenizowanym 137

kleiło. Smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze z dodatkiem cynamonu  lub przyprawy do piernika

Życie zaczyna się w kuchni
Bardzo czekoladowe Brownie czyli poWeekendowe Łakocie odc. 186 201

duże jajka 140 g mąki pszennej 60 g dobrego kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia po sporej garści niesolonych pistacji i posiekanych suszonych wiśni kakao do posypania Piernik nagrzewamy do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biała czekoladę grubo siekamy i razem z tortownicą chowamy do zamrażalnika. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło razem

Dzieje kuchennej Wiewióry