Grudzień jest dla mnie wyjątkowym miesiącem. W domu pachnie pomarańczami, migdałami i przyprawą do piernika. Wieczorem lubię posiedzieć pod kocem z grzanym winem lub zimową herbatą, a także pójść na długi spacer, gdy ulice rozświetlają już świąteczne iluminacje. Wtedy robi się tak magicznie, a tę magię przenoszę do swojej kuchni. I tak ostatnio powstało proste czekoladowo-pomarańczowe ciasto z migdałami
Fabryka pomysłówGranola piernikowa to pomysł na chrupiące śniadanie o zapachu i aromacie świąt Chrupiące muesli wzbogacone przyprawą do piernika to również świetny pomysł na wyjątkowy prezent dla bliskich. Artykuł Granola piernikowa pochodzi z serwisu
NiePieprz.plprzygotować "coś" dla męża do pracy na 30 osób. Zaczęłam obmyślać co by tu zrobić, żeby się nie narobić, a jednak zrobić. Nie podejmę się choinek z piernika, a tym bardziej domków. I przypomniałam sobie kostkę brukową Nigelli! robiłyśmy ją już w tym roku, jak dobrze pamiętam to w lutym. I zrobię ją właśnie na jarmark! Zamiast jednak
bistro mamaPiernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje...piecz mniej, przecież wszystkiego nie przejemy ;) Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie makowiec to podstawa :) Makowa gwiaza to nie tylko świąteczny wypiek, to również ozdoba świątecznego stołu. I co ważne - wbrew pozorom
ChilliJemykształcie kwiatu Makowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami i budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy
Uwaga Babcia Gotujetrzeba czekać aż pierniczki zmiękną, można je jeść zaraz po upieczeniu. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g.) - cukier puder (100 g.) - kakao (3 łyżeczki) - soda (1 łyżeczka) - przyprawa do piernika ( 1 opakowanie) - miód płynny (100g.) - 1 jajko + 1 żółtko - masło (100 g.) WYKONANIE: 1. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do dużej misy. Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło
RITA food channelmajeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik – kruche świąteczne ciasteczka Przygotowanie : 50 minut Składniki: – 800 g – 1 kg filetów z karpia lub nieco więcej karpia w całości – 1 marchewka – 1 pietruszka
nietylkopasta.plbezmięsne. Na stole królują ryby: karpie , sandacze , szczupaki ... . Wśród (według tradycji) 12 dań obowiązkowo pojawia się śledź . Śledź w wielu odmianach, wariacjach: rolmopsy , śledzie z koperkiem , pod pierzynką , z piernikiem , z kapustą kiszoną i wiele innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący od wielu, wielu lat. 4 płaty solonych śledzi
królestwo garówdeser zostawiam Wam przepis na korzenne ciasteczka z grawerem. S kładniki; 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli z jakiegoś powodu mamy trudności w zagnieceniu, dolewamy odrobinkę wody. Zagniecione
Radość kipiąca uśmiechem.korzenne przyprawy, migdały i marcepan, a może mandarynki? Ja, gdy tylko czuję, że ktoś je obiera, od razu przed oczami mam Boże Narodzenie. :D Chyba nawet zapach świeżo pieczonego piernika tak na mnie nie działa. Jednak poza tym, że w okołoświątecznym okresie mandarynki wcina się chyba w każdym polskim domu na tony, to w kulinariach są jakoś zaniedbywane. Znacie jakieś
Food Squaresprawą przypraw korzennych, które tak bardzo kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Istnieje wiele przepisów na pierniczki, jednak nie wszystkie odpowiadają naszym gustom – jedne wymagają... Tryb czytania Artykuł Pierniki z ziemniakami pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.plmąki 350 g cukru 3 jajka 1 szklanka miodu 100 g masła 2 łyżki karmelu 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 paczki przypraw do piernika Przygotowanie: Przyrządzić karmel z łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka
Proste Potrawynadzieję, że i Wam posmakuje :) Składniki: * 1 szklanka mleka * 1 łyżka miodu (użyłam lipowego Skworcu ) * 1 łyżka ciemnego kakao (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu ) * opcjonalnie bita śmietana w sprayu Wykonanie: Mleko wlać do garnka, dodać miód, kakao przyprawę korzenną. Mleko doprowadzić do wrzenia, mieszając, by nie było grudek kakao. Tak przygotowane
Zrób to smacznieskładniki połączą się. Nasmaruj formę do pieczenia olejem (użyliśmy do pieczenia najmniejszej tortownicy). Przełóż do niej masę ziemniaczaną i rozprowadź równomiernie po dnie oraz po ściankach naczynia. Wstaw do piernika i piecz 30 minut. Wyjmij z pieca. Krok 2 Na kilka minut przed wyciągnięciem tarty z pieca, przygotuj nadzienie. Brokuła umyj i pokrój na małe różyczki. Przełóż do formy
Niedzielny kucharz