piernik - 7416 przepisów (strona:319/495)

MIODOWA GLAZURA DO CIASTA 110

składniki w rondelku lub na małej patelni cały czas mieszając gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści (ok 3-5 minut) polej glazurą wierzch ciasta, np bananowego lub piernika [...] Artykuł MIODOWA GLAZURA DO CIASTA pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Kruche ciasto z orzechami. 182

zimny wiatr, plucha, szaruga i przeziębienia, ale ja w duchu skrywam tę małą iskierkę radości. Tak, Boże Narodzenie już wkrótce. Od tej pory wypieki nabierają świątecznej nuty, pachną piernikiem lub cynamonem. Świetnie sprawdzają się również orzechy. Z włoskich przygotowałam nadzienie do tego ciasta. Wyszło obłędne. Kruche blaty, skrywające słodkie orzechy to naprawdę świetna propozycja. Jak się okazało ciasto jest jeszcze

Rozpustne gotowanie
Pomarańczowiec z nutą piernika- bez pieczenia 167

było zmiłuj.  A skoro wcześniej zrobiłam wspomniany wcześniej syrop, to idealnie wpasował mi się do kawy potrzebnej do namaczania biszkoptów. W ogóle dla mnie w tym roku połączenie piernika i pomarańczy jest jakimś odkryciem 🙈 Ciągle je wykorzystuję, zwłaszcza w deserach. Może i u Was w tym roku podobnie? Składniki na blaszkę o wym. 19x28cm 48 sztuk małych okrągłych biszkoptów

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti po azjatycku 196

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłka pieczone z serkiem i dżemem 217

całym domu pachnie przyprawą do piernika. Wprawdzie to dopiero listopad ale ciężko mi się powstrzymać, aby nie przygotować sobie pierwszych pierniczków :) Zwłaszcza, że mała M bardzo chętnie mi towarzyszy w ich pieczeniu, a zwłaszcza w dekorowaniu :) Chyba nie ma bardziej jesienno-zimowego deseru niż pieczone jabłka. Aromat unoszący się w trakcie ich pieczenia przypomina ten podczas pieczenia szarlotki. Pieczone jabłka

My simple kitchen
Kruche ciasteczka orkiszowe z okienkiem 231

łyżeczka proszku do pieczenia  1-2 łyżki jogurtu  Dżem/krem owocowy  Przygotowanie:  Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem z mąką, erytrolem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka oraz jogurt. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zlepić dodajemy więcej jogurtu. Zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy

Czarnawisienka
Tiramisu dyniowe 179

Już niedługo zacznie się sezon pierników, pierniczków i świątecznych wypieków, ale zanim on nadejdzie i mamy jeszcze pękate, pomarańczowe dynie wykorzystajmy te piękne warzywa nie tylko do robienia zup-kremów, ale też do deserów. Można zrobić z jej dodatkiem muffiny, placki na słodko czy ciasta. Ja dzisiaj zrobiłam niecodzienną wersję tiramisu. Złote, dyniowe tiramisu. Polecam. TIRAMISU DYNIOWE Składniki

Bon appetit mon amie
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy 136

misce mieszamy przyprawy, wrzucamy do nich warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.  Po tym czasie dodajemy do warzyw odcedzone żurawiny, orzechy i polewamy syropem. Pieczmy przez 10 minut. Podajemy na ciepło  z dodatkiem

Kulinarne przygody Gatity
Placek królewski 105

cukru 2 jajka 70 g margaryny 1 łyżka czubata miodu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie na święta można dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika Masa : 1/2 l mleka 4 czubate łyzki kaszy manny 1 szklanka cukru 1 jajko 250 g masła lub margaryny sok wyciśnięty z jednej cytryny Polewa : 125 g margaryny lub masła

cucinare
Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit! 118

Zrobiłam, zabieram w gości, do kawy, rozmów, może nalewki? Pachnie świętami… do świątecznej wersji możecie dodać inne bakalie lub suszone owoce, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika lub zostawić tak jak jest, a jest wyśmienite w tej wersji, uwierzcie na słowo! :)) REWELACYJNE CIASTO NA IMPREZY WSZELAKIE, ŚWIĘTA, RODZINNE SPOTKANIA, BIESIADY DO RANA, POPOŁUDNIOWEJ KAWY, HIT! Pomarańczowe ciasto

Zasmakuj Kuchni
Piernikowe kuleczki z bakaliami – deser bez pieczenia 200

pełne łyżki białego sera (kremowy) 2 pełne łyżki rodzynek** – do nabycia w Yerba MaTe 24 opcjonalnie cukier puder do obtoczenia części kuleczek * wspaniały sposób na wykorzystanie zeschłych pierników ** można dodać również inne bakalie np. 1 łyżkę rodzynek, pół łyżki żurawiny, pół łyżki orzechów itd. Tu macie dowolność. Przygotowanie: Pierniczki (u mnie jakieś kupne, zeschłe) przekładamy do misy blendera

Słodkie okruszki
Tuńczykowe kwiatki 163

sosie własnym 160 g serka śmietankowego puszystego sól, pieprz 6 oliwek czarnych i zielonych 3 pomidorki koktajlowe kawałek papryki żółtej natka pietruszki szczypior, bratki Za pomocą foremki do wykrawania pierników kształt kwiatek wycinam 18 kwiatków.  W 12 kwiatkach wycinam w środku mniejsze kwiatki. Na blaszce na papierze układam kwiatki całe, smaruję je roztrzepanym żółtkiem, przykładam drugiego kwiatka wyciętego

wesoła kuchnia
Proste ciasto owsiane z jabłkami i orzechami 791

roślinnego 3 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki owsianej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 garście ulubionych orzechów 1 łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika Wykonanie: Siemię lniane zalać wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Banana rozgnieść, wymieszać z olejem kokosowym, mlekiem roślinnym, ksylitolem oraz papką z siemienia

Healthy food explorer
Jaglany Tort Rafaelo bez glutenu i cukru fit 218

persymonę (kaki). Bierzemy 2 biszkopt, ścinamy skórkę, nakładamy mus i układamy go na pierwszym biszkopcie. Na górze ponownie smarujemy musem, nakładamy krem, dekorujemy persymoną. Ja powycinałam foremką do pierników kwiatki.  https://www.facebook.com/szkrabjesam/

Szkrab Je Sam
Bezglutenowe muffiny z gruszkami 151

mąki owsianej i 40 g mąki kukurydzianej) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 60 g cukru  70 g cukru trzcinowego  1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (albo przyprawy wg swojego uznania) 160 g jogurtu greckiego 70 g oleju (użyłam słonecznikowego) 1 duże jajko 1 łyżka miodu 1 duża gruszka (moja miała ponad 200 g) cukier trzcinowy do posypania

Kuchnia bezglutenowa