piernik - 7505 przepisów (strona:319/501)

Ciasto marchewkowo - piernikowe z zatopionymi gruszkami 240

świąt jeszcze daleko, ale już wcześniej musimy pomyśleć o tym, jakie dania będziemy szykować. Już kilka tygodni przed świętami możemy upiec pierniczki lub zagnieść ciasto na piernik dojrzewający

Przepisy Kulinarne
piernik z mąką żytnią 186

Przeczytałam gdzieś, że pierniki dawniej pieczono z prażonej mąki. Wypróbowałam ten sposób i okazało się, że smakiem ciasto przypominało popularne 'Katarzynki". Zrobiło się u nas świątecznie, choć do Świąt jeszcze daleko.  *blaszka 25*34 cm Składniki: 300 ml miodu  400 g mąki żytniej razowej 130 g mąki pszennej opakowanie przyprawy korzennej  1 jajko  1 żółtko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec japoński z kokosowo-orzechowym karmelem - 2 wersje!! (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 173

Już rękawiczki rano trzeba nosić, dlatego też zima jakoś bardziej jest odczuwalna niż jesień. Rynek już czeka ustrojony na jarmark a półki w marketach uginają się pod piernikami i czekoladowymi figurkami. My jednak chcemy pomału wdrażać się w świąteczny klimat (poczekajmy z tym do grudnia 😃 ) i upiekłyśmy wyczekiwany od dawna makowiec ale jeszcze w jesiennym klimacie. Przepis to do wyboru

Candy Pandas
MIODOWA GLAZURA DO CIASTA 150

składniki w rondelku lub na małej patelni cały czas mieszając gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści (ok 3-5 minut) polej glazurą wierzch ciasta, np bananowego lub piernika [...] Artykuł MIODOWA GLAZURA DO CIASTA pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Kruche ciasto z orzechami. 218

zimny wiatr, plucha, szaruga i przeziębienia, ale ja w duchu skrywam tę małą iskierkę radości. Tak, Boże Narodzenie już wkrótce. Od tej pory wypieki nabierają świątecznej nuty, pachną piernikiem lub cynamonem. Świetnie sprawdzają się również orzechy. Z włoskich przygotowałam nadzienie do tego ciasta. Wyszło obłędne. Kruche blaty, skrywające słodkie orzechy to naprawdę świetna propozycja. Jak się okazało ciasto jest jeszcze

Rozpustne gotowanie
Pomarańczowiec z nutą piernika- bez pieczenia 228

było zmiłuj.  A skoro wcześniej zrobiłam wspomniany wcześniej syrop, to idealnie wpasował mi się do kawy potrzebnej do namaczania biszkoptów. W ogóle dla mnie w tym roku połączenie piernika i pomarańczy jest jakimś odkryciem 🙈 Ciągle je wykorzystuję, zwłaszcza w deserach. Może i u Was w tym roku podobnie? Składniki na blaszkę o wym. 19x28cm 48 sztuk małych okrągłych biszkoptów

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti po azjatycku 232

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłka pieczone z serkiem i dżemem 256

całym domu pachnie przyprawą do piernika. Wprawdzie to dopiero listopad ale ciężko mi się powstrzymać, aby nie przygotować sobie pierwszych pierniczków :) Zwłaszcza, że mała M bardzo chętnie mi towarzyszy w ich pieczeniu, a zwłaszcza w dekorowaniu :) Chyba nie ma bardziej jesienno-zimowego deseru niż pieczone jabłka. Aromat unoszący się w trakcie ich pieczenia przypomina ten podczas pieczenia szarlotki. Pieczone jabłka

My simple kitchen
Kruche ciasteczka orkiszowe z okienkiem 267

łyżeczka proszku do pieczenia  1-2 łyżki jogurtu  Dżem/krem owocowy  Przygotowanie:  Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem z mąką, erytrolem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka oraz jogurt. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zlepić dodajemy więcej jogurtu. Zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy

Czarnawisienka
Tiramisu dyniowe 216

Już niedługo zacznie się sezon pierników, pierniczków i świątecznych wypieków, ale zanim on nadejdzie i mamy jeszcze pękate, pomarańczowe dynie wykorzystajmy te piękne warzywa nie tylko do robienia zup-kremów, ale też do deserów. Można zrobić z jej dodatkiem muffiny, placki na słodko czy ciasta. Ja dzisiaj zrobiłam niecodzienną wersję tiramisu. Złote, dyniowe tiramisu. Polecam. TIRAMISU DYNIOWE Składniki

Bon appetit mon amie
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy 178

misce mieszamy przyprawy, wrzucamy do nich warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.  Po tym czasie dodajemy do warzyw odcedzone żurawiny, orzechy i polewamy syropem. Pieczmy przez 10 minut. Podajemy na ciepło  z dodatkiem

Kulinarne przygody Gatity
Placek królewski 144

cukru 2 jajka 70 g margaryny 1 łyżka czubata miodu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie na święta można dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika Masa : 1/2 l mleka 4 czubate łyzki kaszy manny 1 szklanka cukru 1 jajko 250 g masła lub margaryny sok wyciśnięty z jednej cytryny Polewa : 125 g margaryny lub masła

cucinare
Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit! 153

Zrobiłam, zabieram w gości, do kawy, rozmów, może nalewki? Pachnie świętami… do świątecznej wersji możecie dodać inne bakalie lub suszone owoce, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika lub zostawić tak jak jest, a jest wyśmienite w tej wersji, uwierzcie na słowo! :)) REWELACYJNE CIASTO NA IMPREZY WSZELAKIE, ŚWIĘTA, RODZINNE SPOTKANIA, BIESIADY DO RANA, POPOŁUDNIOWEJ KAWY, HIT! Pomarańczowe ciasto

Zasmakuj Kuchni
Piernikowe kuleczki z bakaliami – deser bez pieczenia 280

pełne łyżki białego sera (kremowy) 2 pełne łyżki rodzynek** – do nabycia w Yerba MaTe 24 opcjonalnie cukier puder do obtoczenia części kuleczek * wspaniały sposób na wykorzystanie zeschłych pierników ** można dodać również inne bakalie np. 1 łyżkę rodzynek, pół łyżki żurawiny, pół łyżki orzechów itd. Tu macie dowolność. Przygotowanie: Pierniczki (u mnie jakieś kupne, zeschłe) przekładamy do misy blendera

Słodkie okruszki
Tuńczykowe kwiatki 208

sosie własnym 160 g serka śmietankowego puszystego sól, pieprz 6 oliwek czarnych i zielonych 3 pomidorki koktajlowe kawałek papryki żółtej natka pietruszki szczypior, bratki Za pomocą foremki do wykrawania pierników kształt kwiatek wycinam 18 kwiatków.  W 12 kwiatkach wycinam w środku mniejsze kwiatki. Na blaszce na papierze układam kwiatki całe, smaruję je roztrzepanym żółtkiem, przykładam drugiego kwiatka wyciętego

wesoła kuchnia