Składniki: 100 g płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych daktyli 1 łyżka naturalnego kakao 1 łyżka whisky pół łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich (przepis na około 15 sztuk) Rodzynki, żurawinę i daktyle zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie je odcedzamy (zostawcie z tego trochę
Kardamonovyryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g cukru 120 g miodu 1 jajka 2 łyżek śmietany 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej ) foremek do wykrawania pierniczków papieru do pieczenia Moja wersja jest bezglutenowa, ale śmiało możecie zamienić wszystkie podane
Okiem Blondynki by McBlondiktóry wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, ale zmienia oblicze współczesnej kuchni polskiej. Czyli polskie smaki, ale lepiej doprawione i podkręcone oraz klasyki kuchni bliskowschodniej, ale z czymś znajomym. Taki piernik, ale różany, śliwkowe tiramisu czy szparagi w harrisie. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni Autorka: Samar Khanafer Wydawnictwo Buchmann
Ugotowane pozamiatanetroszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec, a na końcu nastawiłam mandarynki na nalewkę. Ponoć po 7 dniach będzie można ją już zlewać, ale znając mój zapał
Kuchnia w czekoladzieKażdy z nas ma swój ulubiony świąteczny zapach, dla niektórych jest to aromat mandarynek, pomarańczy, pierników, kapusty z grzybami, makowca i mogłabym tak wymieniać bez końca ;) Do listy świątecznych przysmaków można zaliczyć na pewno marcepan, najlepiej domowej roboty. S ł odki, wilgotny i aromatyczny, nie może nie pojawić si ę na świątecznym stole. Zapraszam
La grande e la piccola cuocaidą Wam przygotowania do świąt? Ja już mam większość prezentów kupionych, kalendarz adwentowy odlicza dni, a w najbliższy weekend planujemy ubrać choinkę i w końcu upiec pierniki ( pewnie zjemy je po świętach). Wprawiam się też w nastrój zimowymi wypiekami jak ta tarta z suszoną śliwką i pomarańczami. Kruchy spód, nadzienie z suszonej śliwki, skórki pomarańczowej z dodatkiem jajek i śmietany
Cooking for Emilyostatnio moją ulubioną- smak owoców marakui.Polecam :) Składniki: 1 kg mąki, 400 ml śmietany 12%, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki sody, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 2 jajka, 2 żółtka. Przygotowanie: Wszystkie składniki suche wsypujemy do dużej miski. Następnie dodajemy mokre składniki i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i robimy wałeczki, które tniemy nożem
Aga w kuchniGrudzień jest dla mnie wyjątkowym miesiącem. W domu pachnie pomarańczami, migdałami i przyprawą do piernika. Wieczorem lubię posiedzieć pod kocem z grzanym winem lub zimową herbatą, a także pójść na długi spacer, gdy ulice rozświetlają już świąteczne iluminacje. Wtedy robi się tak magicznie, a tę magię przenoszę do swojej kuchni. I tak ostatnio powstało proste czekoladowo-pomarańczowe ciasto z migdałami
Fabryka pomysłówkilku dni na blogach ,,rządzą” makowce i pierniki. Na świąteczne wypieki jeszcze za wcześnie dlatego u mnie dziś do kawy była czekoladowa babka. Możecie ją upiec również na świętą. Składniki: 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej 200 g miękkiego masła 150 g cukru 5 jajek 220 g mąki pszennej 30 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki mleka 2 łyżeczki
Kasia i jej kobiecy światGranola piernikowa to pomysł na chrupiące śniadanie o zapachu i aromacie świąt Chrupiące muesli wzbogacone przyprawą do piernika to również świetny pomysł na wyjątkowy prezent dla bliskich. Artykuł Granola piernikowa pochodzi z serwisu
NiePieprz.plprzygotować "coś" dla męża do pracy na 30 osób. Zaczęłam obmyślać co by tu zrobić, żeby się nie narobić, a jednak zrobić. Nie podejmę się choinek z piernika, a tym bardziej domków. I przypomniałam sobie kostkę brukową Nigelli! robiłyśmy ją już w tym roku, jak dobrze pamiętam to w lutym. I zrobię ją właśnie na jarmark! Zamiast jednak
bistro mamaPiernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje...piecz mniej, przecież wszystkiego nie przejemy ;) Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie makowiec to podstawa :) Makowa gwiaza to nie tylko świąteczny wypiek, to również ozdoba świątecznego stołu. I co ważne - wbrew pozorom
ChilliJemykształcie kwiatu Makowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami i budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy
Uwaga Babcia Gotujetrzeba czekać aż pierniczki zmiękną, można je jeść zaraz po upieczeniu. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g.) - cukier puder (100 g.) - kakao (3 łyżeczki) - soda (1 łyżeczka) - przyprawa do piernika ( 1 opakowanie) - miód płynny (100g.) - 1 jajko + 1 żółtko - masło (100 g.) WYKONANIE: 1. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do dużej misy. Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło
RITA food channelmajeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik – kruche świąteczne ciasteczka Przygotowanie : 50 minut Składniki: – 800 g – 1 kg filetów z karpia lub nieco więcej karpia w całości – 1 marchewka – 1 pietruszka
nietylkopasta.pl