piernik - 7329 przepisów (strona:323/489)

Keks marchwiowy – kuchnia podkarpacka 140

tradycję kulinarną krajów anglosaskich i Stanów Zjednoczonych. Jednak i w kuchni polskiej marchewka jako składnik ciasta znana jest od dawna. Najczęściej była ona używana do przygotowania miękkiego, świeżego piernika. Kuchnia podkarpacka może natomiast być dumna z keksu marchewkowego pieczonego przez gospodynie z Krzeszowic koło Przeworska. Ciasto tego keksu jest miękkie, wilgotne i wypełnione bakaliami. W odróżnieniu od angielskiej wersji ciasta

Trzeci talerz
Wegański mus czekoladowo-piernikowy / Vegan chocolate-ginger mousse 78

się rumiane (mieszaj aby nie przypalić). Przesyp na talerz i wystudź. Czekolady połam na kosteczki, włóż do małego rondelka i rozpuść stawiając na bardzo malutkim ogniu. Dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Odstaw do wystygnięcia. Otwórz mleczko kokosowe i wyłóż gęstą część (około 230 g.), która oddzieliła się od wody kokosowej (woda nie będzie potrzebna). Gęstą

Delicious Place
Ciasto z truskawkami bez miksera 137

przygotowuję na kilka sposobów, najczęściej z takimi dodatkami jak: – z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, – z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, – w wersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami

Zasmakuj Kuchni
CIASTO FASOLOWE NA MLEKU Z PROSZKU MOCNO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI 146

kawy .Mina koleżanek bezcenna ha ha ....   1 puszka odcedzonej fasoli białej (30 dag.) 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 0.5 szkla.miodu  50 ml.( Kieliszek ) koniaku  Polewa czekoladowa ****************************************  1 . Fasolę opłukać i osączyć na sicie .W malakserze zmiksować fasolę z resztą składników na gładką masę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Konfitura z młodych orzechów włoskich 105

orzechów włoskich 1 kg cukru 250 ml wody 5 lasek cynamonu łyżeczka goździków 10 nasion kardamonu łyżeczka mielonego kardamonu równie dobrze można zastąpić wszystkie przyprawy cały opakowaniem przyprawy do pierników Przygotowanie: W dużym garnku lub w wysokiej patelni umieść wodę, cukier i przyprawy. Zagotuj mieszając regularnie do uzyskania jednolitego syropu, zajmie Ci to jakieś 10 minut. Z powstałego syropu wybierz

greenscarf
Lody guacamole z tabasco 122

lodów. Jeśli lubicie niecodzienne smaki, to będzie smak waszych wakacji. Jeśli spodoba się Wam połączenie pikantnego ze słodkim spróbujcie też koniecznie ciasta czekoladowego z pomidorami i chili i czy piernika z przyprawą ras el hanout . Składniki na 6 porcji: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki zielonego tabasco pół puszki mleka skondensowanego słodzonego małe opakowanie śmietany kremówki

Ugotowane pozamiatane
Deska serów 206

owoce Polecam suszone owoce, takie jak: daktyle, figi, śliwki, krążki jabłek – pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. Ciasteczka, praliny Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny

Zasmakuj Kuchni
Szybkie ciasto z mąki teff przekładane owocami i z lodami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 170

Całość wyrównać łyżką. 8. Na owocową warstwę kruszyć i lekko dociskać kolejną porcję ciasta. 9. Całość piec w 180’C-200’C ok 30-40 minut. To zależy od piernika, u nas w małym przenośnym wszystko piecze się szybciej :) Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie ciągnie się za nim. Można jeszcze zostawić ciasto w piekarniku na opcję „dół” kilkanaście minut

Candy Pandas
35 najlepszych przepisów na czerwiec! 265

AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM I KARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 8. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja

SMYKWKUCHNI
Zaprawa korzenna przydatna w każdej kuchni. 160

ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.   Z aprawę tę możesz wykorzystać do przygotowania nalewek np. korzennych, do przygotowania grzańców, do pieczenia ciast ( np. piernika, można dodać pod koniec przygotowywania ciasta kilka kropelek zaprawy ), do wódki, piwa, krupniku, a nawet do przygotowania sałatki ze śledziami.   A by otrzymać 0,5 l alkoholu 60 % należy

Przepisy i porady kulinarne
Zielona zupa cukiniowa 180

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 98

Przepis na bezglutenowe ciasteczka skondensowane jest bardzo prosty i uniwersalny. Można je upiec w wersji podstawowej lub z dodatkami, i wykorzystać: suchy mak, proszek truskawkowy, kakao, czekoladę, przyprawę do piernika… i nie tylko. To idealne łakocie na spotkanie przy kawie, czy też rodzinne uroczystości. Z jednej porcji wychodzi 35 ciastek. Gorąco polecam – dla osób na diecie bezglutenowej, dla dzieci

mojewypiekiinietylko
łatwa, smaczna piernikowa bajaderka... 129

Składniki: ciasto upieczone piernik kętrzyński 1 opakowanie, margaryna 150 gram, woda 3/4-1 szklanka, kakao 2 łyżki, dżem ze śliwek niskosłodzony 200 gram orzechy włoskie 3/4 szklanki, rodzynki 1/2 szklanki, wódka 50 gram, herbatniki 200 gram, krem toffi 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek margarynę zagotować

W Mojej Kuchni Lubię