kusząco? Smakuje znakomicie! Długo zastanawiałam się jak nazwać ten deser. Dla jednych to jabłecznik, dla innych keks, dla jeszcze innych ciasto czekoladowe, a po dodaniu przyprawy korzennej to piernik. Początkowo miała być to szarlotka, ale ... dorzuciłam bakalie, później fantazja nakazała dosypać jeszcze karob ... i powstała fajna mieszanka smaków. Ciasto udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym
Jeść, by żyć w zdrowiugdzie jest opisywana w księgach z przed naszej ery. Cynamon na bardzo intensywny, lekko słodki korzenny smak i charakterystyczny zapach. Najczęściej dodawany jest do słodkich dań: deserów, wypieków (szarlotki, pierniki czy grzane wino), omletów czy placuszków. Można dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 ) czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza
Health-Fit-LifeSzybkie i ł atwe w wykonaniu , ciasto marchewkowe. W smaku przypomina piernik. Jest puszyste i bardzo smaczne. Można zrobić masę z bitej śmietany i mascarpone, świetnie pasuje, lub oprószyć cukrem pudrem, też smacznie :) 1 i 1/4 szkl. oleju - 4 jajka (L) - 2 szkl. startej marchewki - 2 szkl. mąki -1 szkl
Takie tam pichceniegdzie jest opisywana w księgach z przed naszej ery. Cynamon na bardzo intensywny, lekko słodki korzenny smak i charakterystyczny zapach. Najczęściej dodawany jest do słodkich dań: deserów, wypieków (szarlotki, pierniki czy grzane wino), omletów czy placuszków. Można dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 ) czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza
Health-Fit-Lifemasła (roztopionego i ostudzonego) 250 g mąki pszennej zwykłej + 50 g pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody po 2 łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika 400 g marchewki (startej na tarce - u mnie pół na pól na grubych i małych oczkach) po 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i orzechów pekan lub włoskich Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewiórywieczory ;) Składniki: 1/2 czerstwej bagietki lub innej bułki 1 jajko 1/2 szkl mleka lub napoju mlecznego np. sojowego 3-4 łyżki cukru brązowego cynamon do smaku ewentualnie przyprawa do piernika lub cukier waniliowy olej lub oliwa z oliwek do smażenia 1. Bagietkę bądź bułkę kroję na około 2 cm kromki. 2. W misce/głębokim talerzu roztrzepuje jajko z mlekiem
Gotowanie...to proste !kakao Wykonanie Do miseczki wsypujemy mąki i sodę. Wbijamy jajko. Całość mieszamy i dolewamy wody tyle aby została nam dość gęsta masa. Na koniec wsypujemy kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Wartości odżywcze: 170 kcal
Health-Fit-Lifefigami polane polewą czekoladową i udekorowane płatkami migdałów z lekką nutą aromatu waniliowego. Idealne na dobry początek dnia! Ciasto można przełożyć powidłami, ulubionym dżemem, dodać przyprawy korzennej – postanie piernik lub zrezygnować z kakao i dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny – będzie pysznie! Ciasto jedno a wiele inspiracji! Ciasto czekoladowe z suszonymi figami firmy Helio z serii Helio Natur
Zasmakuj Kuchnikusząco? Smakuje znakomicie! Długo zastanawiałam się jak nazwać ten deser. Dla jednych to jabłecznik, dla innych keks, dla jeszcze innych ciasto czekoladowe, a po dodaniu przyprawy korzennej to piernik. Początkowo miała być to szarlotka, ale ... dorzuciłam bakalie, później fantazja nakazała dosypać jeszcze karob ... i powstała fajna mieszanka smaków. Ciasto udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym
Jeść, by żyć w zdrowiuszkoły czy do pracy. U mnie znikały z talerzyka błyskawicznie :) Przepis na te ciastka znalazłam na świątecznym wydaniu opakowania kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam i wyszły pyszne ciastka :) Składniki: * 100 g kaszy jaglanej prażonej * 600 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 6 łyżek miodu
Zrób to smaczniemagnezu – odkwaszają organizm. Można dodać do ciastek swoje ulubione ‘słodkie’ przyprawy – cynamon, anyż gwiazdkowy, mielony kardamon, tłuczone goździki, skórkę otartą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam, chia i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom zdrowych ciasteczek polecam czekoladę – zwykłą gorzką, bogatą w magnez, albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe
Karo in the Kitchensernik na piernikowo-kokosowym spodzie. Idealny pomysł na deser i potreningową przekąskę. 500 g twarogu 100 g galaretki proteinowej* 300 ml wody maliny do przybrania Na spód: 3 większe pierniki, u mnie domowe z przepisu —> tutaj , ale mogą być dowolne inne kruche ciastka, ok 100 g 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki pasty kokosowej Składniki na spód miksujemy
Kucharzycasuszonych moreli 5-6 suszonych daktyli sok i skorka z połowy cytryny sok i skórka z połowy pomarańczy sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta przyprawy do piernika szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Na patelnię wrzucić masło, dodać olej i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Przełożyć do garnka, dodać pokrojone suszone morele, daktyle, 2 łyżki powideł śliwkowych
Gosia gotujeCiasto czekoladowe, dla którego inspiracją był przepis na piernik Jadłonomii ( zmiany w przepisie minimalne). Po raz kolejny okazuje się, że warzywa to świetna baza dla ciast! Często robię wypieki na cukinii albo brownie na fasoli. Teraz regularnie będę piec również na pomidorach. Przepis jest bardzo prosty i zachwalany jako ciasto, które uda się każdemu :) Czytaj więcej
Kasia Sarna