skórki z cynamonem Amkez około 1 łyżka syropu korzennego z miodem* *użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można zamienić na miód i np. szczyptę przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Kaszę przepłukujemy na sitku, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnka, dodajemy pokrojone suszone jabłka (3-4 zostawiamy do dekoracji), mieszamy. Całość posypujemy cynamonem. Zalewamy
Słodkie okruszkiNiebawem Mikołajki więc ja co roku przygotowaliśmy pierniczki, którymi częstuje się Mikołaj zostawiając prezenty pod poduszką Pierniczki robiłam z Wikusią a do dekorowania (lukrem niskowęglowodanowym) zasiadła
Ola la LCHFniewielkim garnku rozpuścić cukier nie mieszając ani razu. Kiedy zacznie zmieniać kolor na bursztynowo złoty wlać 1/3 szklanki wody i zagotować. Dodać resztę cukru, miód i przyprawę do piernika. Gotować aż cukier się rozpuści. Wystudzić. Mąkę, masło, jajko, sodę włożyć do misy miksera, dodać rozpuszczony cukier z miodem i przyprawami, zmiksować aż wszystko się połączy. Można
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwyłożyć do salaterki zalać koniakiem, przykryć odstawić na godzinę. Potem miksujemy z miodem, cynamonem i goździkami na koniec dodać płatki migdałów i orzeszki pistacjowe delikatnie wymieszać. Po przełożeniu masami piernik owijamy pergaminem, układamy na deseczce wierzch przykrywamy drugą deseczką i obciążamy. Smacznego
kgwjanczewobezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna w smaku. Na surowo
Karo in the Kitchenmiesiąc i jest to czas, kiedy w naszej kuchni dużo się dzieje. Dużo więcej niż zazwyczaj. Wypróbowywanie nowych przepisów na tradycyjne i nieco mnie tradycyjne potrawy, przygotowanie staropolskiego piernika, a zawodowo wywiady z szefami kuchni - to wszystko powoduje, że magia świąt dopada mnie już w listopadzie, objawiając się.... większą liczbą obowiązków :) To także okres kiedy chętnie uczestniczę we wszelkich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDemerara Diamant Krem maślany cynamonowy z Syropem Trzcinowym 250 g masła 2 szklani cukru pudru 100 ml Syropu Trzcinowego Złocistego Diamant pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu/przyprawy do piernika Kule żelatynowe: 4 łyżki żelatyny 8 łyżek wody małe baloniki do bomb wodnych wykałaczki Figurki cukrowe lepimy własnoręcznie z masy cukrowej, lub prościej kupujemy gotowe. Wykonanie: Makaroniki: Białka odstawiamy
Malinowe Pocałunkicukru 20 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju roślinnego 1 tabliczka czekolady - dla dzieci mlecznej, dla dorosłych gorzkiej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 cukier waniliowy Szczypta soli Jajka wbić do miski i ubijać mikserem do białości. Dodać cukier i cukier waniliowy - dalej ubijać do uzyskania gęstej, kremowej masy. Nie przerywając ubijania cienką
Korniszonkipalnik. Na małym ogniu chwilę podgrzewam, tylko do lekkiego rozmrożenia. Odstawiam z palnika. Żółtka ucieram (lub miksuję) z cukrem lub ksylitolem na gładką masę. Dodaję jogurt, przyprawę do pierników, sodę oraz mąkę i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodaję je partiami do masy żółtkowej, po każdym dodaniu delikatnie mieszam. Marchew blenduję na gładką masę. Dodaję
Smaczne Zdroweprzed świętami ;). Dzięki tym pierniczkom przekonałam się również, że nie ma nic lepszego od naturalnych przypraw. Od dziś koniec ze sklepowymi przyprawami do pierników! P.S. Pierniczki miękną już po dwóch dniach. Mój roczny syn, Więcej... Artykuł Pierniczki pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłmąka żytnia - 50 g mąka gryczana - 350 ml miodu - 60 g cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g masła - 3 opakowania po 20 g przyprawy do piernika - 1,5 łyżeczki sody W/w składniki zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Ciasto wałkujemy na cienkie blaty, wycinamy foremką pierniczki i pieczemy
SMYKWKUCHNIproszę dodać odrobinę wody. Z lukrem na świeżym białku postępujemy jak z Royal Icing, tak samo go przechowujemy, tylko krócej przez około 1 dzień. 3. Gotowym lukrem ozdobić ostygnięte pierniki. Lukier na pierniczki możemy również nakładać łyżeczką ( patrz FILM ) i pierniczki ozdobić cukierkami, żelkami ( patrz FILM ). Lukier można podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami. Udanych wypieków
Mała CukierenkaOkres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, aby patrzeć jak wszyscy będziemy przygotowywać ciasto na piernik dojrzewający, bo przecież do tego czasu zostało aby parę dni. A ja powoli szykuję listę świątecznych ciast, jednym z nich będzie własnie sypana szarlotka która się z Wami dzielę. Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, a czas pieczenia taki jak przy każdej innej więc wszystko przemawia
Życie zaczyna się w kuchniminut na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jednocześnie chciałabym Wam przypomnieć, że to już ostatni gwizdek na przygotowanie ciasta na piernik staropolski . Musi ono mieć czas na rozwinięcie aromatu; kilka tygodni w lodówce to absolutne minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrze