piernik - 7329 przepisów (strona:334/489)

Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 191

cukru 20 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju roślinnego 1 tabliczka czekolady - dla dzieci mlecznej, dla dorosłych gorzkiej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 cukier waniliowy Szczypta soli Jajka wbić do miski i ubijać mikserem do białości. Dodać cukier i cukier waniliowy - dalej ubijać do uzyskania gęstej, kremowej masy. Nie przerywając ubijania cienką

Korniszonki
RACUCHY MARCHEWKOWE 181

palnik. Na małym ogniu chwilę podgrzewam, tylko do lekkiego rozmrożenia. Odstawiam z palnika. Żółtka ucieram (lub miksuję) z cukrem lub ksylitolem na gładką masę. Dodaję jogurt, przyprawę do pierników, sodę oraz mąkę i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodaję je partiami do masy żółtkowej, po każdym dodaniu delikatnie mieszam. Marchew blenduję na gładką masę. Dodaję

Smaczne Zdrowe
Pierniczki 629

przed świętami ;). Dzięki tym pierniczkom przekonałam się również, że nie ma nic lepszego od naturalnych przypraw. Od dziś koniec ze sklepowymi przyprawami do pierników! P.S. Pierniczki miękną już po dwóch dniach. Mój roczny syn, Więcej... Artykuł Pierniczki pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Pierniczki korzenne na zimę 166

mąka żytnia - 50 g mąka gryczana - 350 ml miodu - 60 g cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g masła - 3 opakowania po 20 g przyprawy do piernika - 1,5 łyżeczki sody W/w składniki zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Ciasto wałkujemy na cienkie blaty, wycinamy foremką pierniczki i pieczemy

SMYKWKUCHNI
Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier 283

proszę dodać odrobinę wody. Z lukrem na świeżym białku postępujemy jak z Royal Icing, tak samo go przechowujemy, tylko krócej przez około 1 dzień. 3. Gotowym lukrem ozdobić ostygnięte pierniki. Lukier na pierniczki możemy również nakładać łyżeczką ( patrz FILM ) i pierniczki ozdobić cukierkami, żelkami ( patrz FILM ). Lukier można podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Szarlotka sypana 461

Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, aby patrzeć jak wszyscy będziemy przygotowywać ciasto na piernik dojrzewający, bo przecież do tego czasu zostało aby parę dni. A ja powoli szykuję listę świątecznych ciast, jednym z nich będzie własnie sypana szarlotka która się z Wami dzielę. Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, a czas pieczenia taki jak przy każdej innej więc wszystko przemawia

Życie zaczyna się w kuchni
Wesele z planem i ciasteczka orzechowe z czekoladą 135

minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jednocześnie chciałabym Wam przypomnieć, że to już ostatni gwizdek na przygotowanie ciasta na piernik staropolski . Musi ono mieć czas na rozwinięcie aromatu; kilka tygodni w lodówce to absolutne minimum

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nocna owsianka piernikowa z jabłkiem 204

Owsianka, która "robi się sama" ;)  Składniki: 4 łyżki płatków owsianych górskich, 1 małe jabłko słodkie, ok 200 ml mleka, 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki!) 1 łyżeczka nasion chia Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mleka wraz z przyprawą, nasionami, oraz płatkami. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki

Lena Gotuje
Ciasteczka z pieczątkami 153

pszennej – 100 g drobnego cukru do wypieków – 125 g zimnego masła – 2 łyżki płynnego miodu – 1 jajko rozmiar M – 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) Przygotowanie : Cisto należy wyrobić ze wszystkich składników. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą

nietylkopasta.pl
Piernikowe Herbatniki Z Mąką Gryczaną 254

moimi zmianami na 2 blaszki ciastek: 140 g masła 200 g mąki gryczanej 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej 1. Masło posiekać, dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, można mikserem lub robotem z końcówkami do ciasta. Następnie schładzamy

Gotowanie...to proste !
Serniczki dyniowe z cynamonem i sosem śliwkowym 104

mnie, to znaczy, że smak dyni doleciał aż do Ciebie Tej jesieni zostałam absolutnie niezaprzeczalną fanką dyniowych deserów. Moje serniki aż kipią od dyniowego smaku! Łączę je z chałwą, piernikiem, białą czekoladą, a w dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie przygotowałam do nich sos śliwkowy

Raj dla Podniebienia
Nalewka na Boże Narodzenie 144

kiedy powoli, powoli zaczynamy myśleć o Bożym Narodzeniu. Wszak są potrawy i dania, które wymagają dojrzewania czy leżakowania.  Teraz to już najwyższy czas, aby zagnieść  ciasto na piernik staropolski dojrzewajacy . Pora też przygotować  domową esencję waniliową  i  cukier waniliowy . Warto też pomysleć już o domowych likierach - wkrótce na blogu pojaiw się mała ściągawka odnośnie napojów

Kulinarne przygody Gatity
Mini tarty jabłkowe z karmelem 153

mąki  3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki wody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych  1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę. W tym czasie

Niezły Młynek
Domowa przyprawa piernikowa 181

obczyźnie w sezonie świątecznym bywało że trudno było kupić ową przyprawę, więc kilka lat temu postanowiłam zrobić ją sama.   Polecam Wam, zwłaszcza teraz kiedy pora przygotować już piernik staropolski Przyprawa jest bardzo aromatyczna na 1 kg mąki daje zaledwie trzy łyżeczki.   Będziecie potrzebowali: 65 g cynamonu( w oryginalnym przepisie jest kora cynamonowa) 23 g suszonego imbiru

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rogaliki twarogowe z kremem czekoladowym 230

Dzielimy na trójkąty i wykładamy nadzienie tak jak tutaj (klik).  Pamiętajmy, aby dokładnie zlepić końce, zapobiegnie to wypłynięciu czekolady.  Piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gorę smarujemy żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka.  Pieczemy przez 20 minut, do delikatnego zarumienienia.  Rogaliki studzimy i dopiero wtedy lukrujemy. Smacznego

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania