piernik - 7329 przepisów (strona:340/489)

Czekoladowiec pomarańczowo-piernikowy i porządki w kuchni 81

wszystko jest już posprzątane, uporządkowane, a ja usatysfakcjonowana efektem. Niebywałe, że porządki mogą cieszyć! Tym postem zapraszam Was na serię świątecznych, słodkich przepisów! Dziś czekoladowiec z nutą pomarańczy i piernika. Ciasto bardzo esencjonalne, ale delikatne w smaku, wilgotne, bardzo, bardzo czekoladowe. Tylko próbować! Składniki (na tortownicę 23cm): 2 tabliczki dobrej czekolady 70% kakao 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Raj dla Podniebienia
Cynamonowy chlebek świąteczny z orzechami laskowymi i żurawiną oraz gwiazdkowa historia 75

pokoju pachniała już prześlicznie ozdobiona choinka. Z kuchni dolatywały świąteczne zapachy. Piernik i makowiec, ustawione na kryształowych paterach wydzielały magiczny aromat świąt. Wszyscy byli odświętnie ubrani. Za oknem skrzył się cudownie błyszczący od mrozu śnieg. Takich świąt jeszcze nie miałam… Chodź, poszukamy na niebie pierwszej gwiazdki…- powiedział Dziadek i chwycił mnie za rękę. Z nosem przylepionym do szyby

Raj dla Podniebienia
Popękane ciasteczka czekoladowe bez cukru. 160

mleku , układamy na blaszce wyłożonej papierem, pieczemy  20 -25 min w temperaturze 180 stopni. I tak jak w oryginale, najlepsze są ciepłe, później smakują bardziej jak podstarzałe pierniki, jednak biorąc pod uwagę ich walory i tak wychodzą na plus.😋 Takich ciastek wyszło mi 25 sztuk

Dieta moja pasja
Pełnoziarniste muffinki z rabarbarem 154

sobą. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru kokosowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 100 gram masła orzechowego o smaku piernika Primavika 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki otrąb owsianych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2-3 łodygi rabarbaru Cynamon do posypania wierzchu Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Umyty rabarbar

Bajeczna Kuchnia
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 169

dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  3 łyżki oleju 1  łyżka przypraw korzennych: imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa (może być również przyprawa do piernika) 1/2 łyżeczki soli  morskiej lub himalajskiej WYKONANIE Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Zwykłą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miseczki wsypać wszystkie suche składnik:mąkę kakao sól proszek

Mała w garnku miesza
Surówka z fioletowej marchwi i "Mniej złości, więcej Miłości" 106

oczkach. Do marchwi dodać ocet, olej, mąkę arachidową i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Dopiero wtedy podawać do obiadu. W ubiegłym roku czytałam " Garść pierników, szczyptę miłości ", pierwszą część trylogii Natalii Sońskiej . Tamtą książką jakoś specjalnie zachwycona nie byłam. Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" , którą Autorka mnie zachwyciła,  postanowiłam sięgnąć po kontynuację przyjaźni Hani

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowy marchewkowiec 152

następnym razem chyba z niej zrezygnuję na rzecz większej ilości proszku do pieczenia, soda pozostawia specyficzny zapach, którego nie lubię 1/2 szkl oleju 1 łyżeczka cynamonu - nadał ciastu posmaku piernika, w przyszłości również z niego zrezygnuję... wolę czuć marchewkę 2 szkl startej marchwi opcjonalnie - rodzynki Marchew obrałam i starłam na jarzynówce o najdrobniejszych oczkach. Wyszło mi trochę więcej

Ze smakiem bez glutenu
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą 222

gorzkiej czekolady (uprzednio roztopionej w kąpieli wodnej), możecie dodać mleczną, kajmak, marmoladę, szczyptę imbiru, skórki pomarańczowej, cukier puder, wersja korzenna też się sprawdzi, w kuchni poczujecie zapach pierników... A może po prostu Wasz inny ulubiony dodatek albo jedynie (i aż!) maślane rozpływające się w ustach świeżo wyjęte z piekarnika.. No no... Sposobów jest wiele

Zasmakuj Kuchni
PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE PARMEZANOWEJ Z DIPEM CZOSNKOWO - CYTRYNOWYM 215

można pominąć) 1 duży ząbek czosnku 0,75 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub limonki odrobina płatków chili sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku odrobina cukru WYKONANIE: Piernik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki, obierz.  Zmiksuj na sypko otręby, płatki migdałowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Orzechowiec 160

Składniki: Ciasto miodowe 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego pół szklanki oleju kostka margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa 1 litr mleka 2 budynie bez cukru 1 kostka masła  5 łyżek cukru 2 torebki cukru waniliowego Glazura orzechowa 3 łyżki

kgwjanczewo
Kurczak po marokańsku 137

zagranicznego (kurczak polski, smak zagraniczny). No to będzie po marokańsku. Potrawa jest bardzo smaczna, kurczak soczysty, a całe danie pachnie orientalnie. Wprost cudowne. Inspiracją był wpis z Domku z piernika, gdzie co jakiś czas zaglądam. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Różane kruche ciasteczka Wielkanocne 218

Skoro Boże Narodzenie to pierniki, a skoro Wielkanoc... to może kruche ciasteczka w kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie? Składniki (na 60 ciastek): 350 gram mąki pszennej tortowej  200 gram masła

Mango Papaja
Pierniczki bożonarodzeniowe 115

bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki  1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 jajko 1 łyżeczka sody szczypta soli Sposób przygotowania: Miód podgrzewamy na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Pamiętajmy o tym , aby co jakiś czas zamieszać, aby masa się

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania