większość swoich posiłków i dziś się nimi podzielę. Ogólnie jadłam podobnie jak co dzień, tyle że pozwoliłam sobie na więcej słodyczy. W końcu grudzień to taki miesiąc, gdy jedzenie pierników, ciast i babeczek jest w pełni usprawiedliwione i nie tuczy ;) Czytaj więcej
Kasia Sarnapierniczków, pakowanie prezentów, ubieranie choinki... I kiedy wiem, że to już , czuję w sercu lekkie ukłucie żalu - znów będzie trzeba czekać cały rok, żeby utrzeć w moździerzu przyprawę do piernika, wybrać nowe, idealne drzewko i porozstawiać po domu świąteczne dekoracje... Cóż, chyba się starzeję! Jako, że to już najwyższy czas, chciałabym Wam życzyć cudownych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Żeby wszystkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenabyć na stronie: alezielonysklep.pl . (Forma o wymiarach około 9 x 22 cm) 200g daktyli suszonych (bez pestek) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 250 ml wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g oleju kokosowego (można użyć masła) 45g cukru kokosowego (może być trzcinowy) 2 jajka 120g
Di gotujetymianku, zabielana mleczkiem kokosowym (wegańska i bezglutenowa ) Orkiszowe Pierogi z Kapustą i Grzybami z majerankiem, pietruszką i orzechami włoskimi (wegańskie) Łosoś w Pietruszce z kaszą bulgur i szpinakiem Wegański Piernik z korzennymi przyprawami, jabłkiem, chia i rodzynkami
rabarbarowomiękkiej margaryny ( tym razem użyłam Palmy ) 3 szklanki mąki 1 i pół szklanki cukru pudru 3/4 szklanki miodu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao sposób przygotowania Wszystkie składniki włóż do miski i krótko miksuj. Następnie przełóż na stolnice posypaną mąką i zagnieć gładkie i miękkie ciasto.tak przygotowane ciasto zawiń
cukrem pudrem posypanewyłożonej papierem do pieczenia. 6. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 60 min. 7. Gdy ciasto wystygnie, polewamy polewą czekoladową (rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej). Piernik jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki Graham), który zwiększa perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu, - magnez (zawarty w kakao) reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsłodkiego". I tak wymyśliłam, że zrobię donaty jak z amerykańskiego filmu, kolorowe i ozdobione do granic możliwości. Pączki z dziurką na imprezie zrobiły furorę, bo każdy miał już dość pierników i serników, a te jadło się oczami. I tak pączki z dziurką, czy chcę czy nie, pojawiają się co roku na imprezie świątecznej z moimi znajomymi. Pomału stały
SMYKWKUCHNIrazu do metalowej puszki , dzięki temu zachowają swoją puszystość. Składniki : 0,5 kg mąki 250g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 2 jajka 1/2 kostki masła 3 łyzki miodu 42 gramy świeżych drożdży białko do posmarowania pierniczków Wykonanie : Masło rozpuszczamy wraz z miodem
Aromatyczne Podróżeprzed świętami, kiedy w zgiełku dni czas mknie nieubłaganie, a wszyscy jesteśmy zabiegani wielu z nas szuka wypieków tych najszybszych . Z pewnością nie wszystkim udało się " nastawi ć" świąteczny piernik ale śmiało w ostatniej chwili możecie przygotować pyszny czekoladowy wypie k . Świąteczny murzynek to wilgotne ciasto z nutą korzenną oblane ciemną czekoladą. Jest szybkie, bardzo proste i znika błyskawicznie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 jajko mielony cynamon, kardamon i goździki (możecie użyć gotowej przyprawy do piernika) kilka łyżek ciepłej wody lukier klasyczny: 1 szklanka cukru pudru odrobina ciepłej wody kilka kropli soku z cytryny Do dzieła: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki
Spektrum SmakuOdkąd upiekłam piernik miałam zakusy na ciasto z rabarbarem. Jak na złość nagle rabarbar ze sklepów zniknął. Dostałam kilka ostatnich lasek (razem z 70 dkg) dlatego postanowiłam do ciasta dołożyć truskawek, których za to było zatrzęsienie. Nie myślałam że dzieło przypadku przyczyni się do powstania cudownego słodko-winnego połączenia. Źródło przepisu na dole strony. Polecam wypróbować. Jest mokre i delikatne
Mama z miastaciepłem. Dołóżmy wszelkich starań aby takimi się stały. Składniki: - 130g miękkiego masła - pół szklanki brązowego cukru - pół szklanki płynnego miodu - 2,5 szklanki mąki pszennej - łyżka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy miód, przesianą mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię
Pan i Pani Smith w kuchnimiodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym) 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20-30 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao lukier/czekolada/kolorowe posypki/koraliki cukrowe Przygotowanie: Miód i masło rozpuścić w garczku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić. Wałkować na stolnicy na grubość
Malinowo w kuchniPrzygotowania do świąt wkroczyły na ostatnią prostą. W mojej kuchni już rozbrzmiewają kolędy, przełożone masą czekoladowo-śliwkową i masą orzechową pierniki spokojnie dojrzewają owinięte w folię, a ja zajęłam się masą makową do strucli, którą zamrożę i wykorzystam (po wcześniejszym rozmrożeniu) do makowców tuż przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes . Pamiętam, jak robiła
W mojej kuchninimi poradzić. Dekorować możecie dowolnie Wpis powstał we współpracy z marką Lubella. Składniki: Babeczki: 1,5 szklanki mąki Poznańskiej Lubella 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki Czytaj dalej... Artykuł Piernikowe babeczki – choinki pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku