piernik - 7329 przepisów (strona:340/489)

Cukinia faszerowana mięsem 123

natki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy do piernika (zaufajcie mi) łyżeczkę soku z cytryny sól i sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Przygotowanie: Cukinie myjemy i nie obieramy. Pozostawienie skórki gwarantuje nam, że cukinia zachowa swój kształt

ladykitchen
Buraczki duszone z wiśniami i korzenną nutą 132

niedużych) 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1/2 szklanki soku z wiśni 1/3 szklanki rodzynek 3-4 łyżki masła  4-5 goździków 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki przyprawy  do piernika 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 czerwonego chili kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Sposób  przygotowania: Buraczki umyć i ugotować  nie obierając, prawie do miękkości

Gosia gotuje
Masełko jabłkowe 128

słodko-kwaśnych jabłek 1 szkl. cukru trzcinowego (można zmniejszyć do 2/3) sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu (lub 1/2 łyżeczki mielonego) 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej np do piernika Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny , wsypać cukier. Wymieszać Dodać laskę cynamonu. (jeśli planujesz dodać mielony cynamon, dodaj go razem z przyprawą korzenną

Moje domowe kucharzenie
Ciasto kakaowe z cukinią i nutką korzenną. 136

cukinią, mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania :) 400 g młodej cukini 1 szklanka cukru 1 łyżka gorzkiego kakao  1 łyżka przyprawy do piernika 1łyżeczka cynamonu 2 i 3/4 szklanki mąki typ 550 5 jajek 1 szklanka oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA 1 cukier waniliowy 200 g czekolady

Sama słodycz i szczypta chili
WARSZTATY KULINARNE Z LIDL POLSKA. KUCHNIA POLSKA WG PAWŁA MAŁECKIEGO 112

słodka i były to warsztaty w ramach promocji nowej książki „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” . Razem z mistrzem upiekliśmy tartę z jabłkami, usmażyliśmy pyszne oponki i dekorowaliśmy piernik. Wszystkie przepisy na te słodkości możecie znaleźć w książce. Sam mistrz podkreślał wielokrotnie, że znajdują się w niej uwspółcześnione wersje tradycyjnych receptur, zapamiętanych jeszcze z dzieciństwa i wyszperanych ze startych

Pieguskowa Kuchnia
Korzenne ciasto z cukinią 194

Składniki : foremka 25x28   3 szklanki cukinii utartej na grubych oczkach tartki 4 jajka  1 i 1/4 szklanki cukru (270g) 1 szklanka oleju 2 łyżeczki przyprawy do piernika (można również użyć cynamonu) 3 szklanki mąki (500g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę . Ciągle ubijając dodawać kolejno olej , przyprawę

Malinowa Kawiarenka
Ciasto orzechowo-cytrynowe bez miksera 144

posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, - z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, - z suszonymi owocami, bakaliami

Zasmakuj Kuchni
cytrynowe śledzie 136

Okres przedświątecznych przygotowań uważam za otwarty. Co prawda nie nastawiłam piernika (może w przyszłym roku się uda), ale zaczynam swoją przygodę ze śledziami. Do Świąt jeszcze trochę czasu jest, ale ... no właśnie. Każdy z nas ma swoje ulubione przepisy, czasami jednak chcemy czegoś nowego. No i tak powstał przepis na śledzia cytrynowego. Słyszałam, że z cytryną śledzik jest przepyszny

Gotowanie z pasją
Piernik z selerem 146

warzywami , z selerem to chyba jeszcze nie, więc czym prędzej nadrabiam zaległości. Ciasto wyszło znakomicie, lekko korzenne i aromatyczne, wilgotne, warte spróbowania. Polecam na deser albo na drugie śniadanie. Piernik z selerem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem cynamonowy 255

Krem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki

Słodki Pomysł
CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ 163

ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁 Składniki: Biszkopt: - 3 szklanki mąki ryżowej - 2 szklanki maślanki - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżko kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka przyprawy do piernika - słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu ) Masa: - 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego - mleko do ugotowania budyniu Krem: - 1 śmietanka 30% - 1 saszetka fix śmietany - dodatki na wierzch wedle uznania

Zdrowie i pysznie na talerzu
Napój z mlekiem kokosowym – Rebel Kitchen 111

zauważyć delikatne rozwarstwianie a na górze tworzy się cienka warstwa pianki. Przede wszystkim po pierwszym łyku czuć intensywny smak korzennych przypraw, ale nie tylko cynamonu czy popularnej mieszanki do piernika. Jest tutaj obecna nuta orientu na czele z kardamonem. Słodycz jest bardzo wyważona wręcz na niskim poziomie co nam jak zwykle odpowiada, ale niekoniecznie można poznać, że użyty został syrop

Candy Pandas
Czekolada Raw z konopią i kakao / cynamonem - Pana Chocolate 106

otwarciu opakowania uwalnia intensywny aromat cynamonu. Z wierzchu również krucha a w środku zawiera pralinkowe nadzienie, które jest gładkie i kremowe dając wrażenie lekko napowietrznionej. W smaku dominuje tutaj piernik. Naprawdę dałybyśmy sobie rękę uciąć, że w składzie znajduje się klasyczna mieszanka korzennych przypraw. Niesamowite, że sam cynamon dodał takiego intensywnego aromatu. Brakuje tylko powideł śliwkowych aby cieszyć się świątecznym

Candy Pandas
SZYBKI MURZYNEK NA MAŚLANCE 143

maślanki to macie rozwiązanie 😅 Składniki: -1,5 szklanki mąki ryżowej -1 szklanka maślanki/kefiru -2 łyżki oleju -1 łyżeczka sody -1 płaska łyżka kakao -1/2 łyżeczki przyprawy do piernika -2 łyżki słodzika/cukru -3 łyżki dżemu (u mnie wiśniowy)* -wiórki kokosowe do ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka i miksujemy do połączenia składników. Formę (u mnie keksówka

Zdrowie i pysznie na talerzu
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 120

płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne

Patchwork