piernik - 7329 przepisów (strona:341/489)

Ciasto marchewkowe z ananasem 157

Ciasto marchewkowe, piernik z marchewki, czy carrot cake to klasyka w wielkanocnych wypiekach i w tym roku z pewnością znajdzie się na naszym światecznym stole. Bardzo lubię zestawienie pulchnego, wilgotnego ciasta marchewkowego i kwaskowej polewy z serka. W dzisiejszym przepisie pojawił się dodatkowy składnik: ananas. Zrezygnowałam z goździków i korzennych przypraw, które zawsze dodaję

dolcevitainmykitchen
Hot Cross Buns 172

drożdży suchych)   Na ciasto właściwe: zaczyn jw. 340g mąki pszennej chlebowej 4 łyżki miękkiego masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki rodzynek łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy pomarańczy   Na krzyżyki: 50g mąki 70g wody   Na glazurę: 1/4 szklanki wody 4 łyżki cukru Wykonanie: Zaczyn

Smak mojej kuchni
Babeczki z bakaliami i polewą czekoladową 156

proszkiem i solą, sok oraz skórkę z cytryny i zmiksować. Do ciasta dorzucić migdały, rodzynki, kakaowca i wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do papilotek, piec babeczki przez 20 min. w pierniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzić. Polewa 50 g masła 40 g cukru pudru 20 g kakao łyżka wody Wszystkie składniki umieścić w garnuszku z nieprzywierającym dnem, ustawić na kuchence

Słodkie inspiracje
Wigilia z Dietą Rozdzielną 148

grzybami Kluski z makiem Zupa grzybowa z makaronem  Krokiety z grzybami i kapustą Paszteciki Kutia Łazanki z kapustą  Ciecieżyca à la ryba po grecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy np. 2 godziny i raczymy się tym co zawiera białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką w oleju Śledź w pomidorach Karp

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Jak zrobić lukier? 213

Idealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań lukier do ciasta musi być wręcz idealny. Jak więc zrobić idealny lukier królewski? Przepis na lukier znajdziesz w poniższym poradniku. Co potrzebujemy? 2 białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) 2,5 szklanki […] Artykuł

PysiaGotuje.pl
Recenzja książki "Wypieki Siostry Marii" 147

stronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu  podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki, - Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka nie są skomplikowane, do ich przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernik białoruski - chałwowy (bez tłuszczu) 157

Innowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałowymi, ale już zastanawiam się, jak przerobić go na krajankę piernikową. Składniki 220 g chałwy  jajko 3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki powideł śliwkowych 1 łyżeczka

Słodkie inspiracje
Rewelacyjny tort piernikowy 137

Ciasto 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Jajka utrzeć do białości z cukrem i miodem. Dodać olej, zmiksować, dodać mleko i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać

Słodkie inspiracje
Rozgrzewające ciasto daktylowe z orzechami 163

pojawia postów i obiecuję, że po Świętach trochę jeszcze będzie :) Ciasto, na które przepis poniżej jest odkryciem tego roku.  Zamieniając przyprawy korzenne na cynamon otrzymujemy ciasto pachnące nie piernikiem, lecz... marchewkowym ;) Jest przepyszne! Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, w oryginale bez orzechów, lecz według mnie świetnie tu pasują i są konieczne. Bardzo polecam! Składniki 120 g suszonych daktyli pół szklanki

Słodkie inspiracje
Szybkie i smaczne pierniczki 102

miodu 80 g masła  1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie:  Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować.  Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki

My World by Dagmara Rek
Marchewkowiec 131

WARTO! Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1 niecała szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu - ja jeszcze lubię sobie sypnąć przyprawy do piernika. 1 i 1/2 marchewki średniej wielkości - wychodzi około szklanki 2 plastry ananasa z puszki 1/2 szklanki oleju 2 jaja 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich szczypta

Justa próbuje gotować
Kruche ciasteczka cynamonowe 109

Ciasteczka są kruche, niezwykle maślane i delikatnie słodkie. Są doskonałą przekąską do kawy lub gorącej czekolady. W wersji z dwoma łyżeczkami przyprawy do piernika zyskują świąteczny, korzenny smak. Składniki: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 1 jajko 12 dag cukru 6 łyżeczek cynamonu 100ml mleka 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i jajem. Następnie dodać przesianą

Pyry na Gaz
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem 200

200ml mleka 1 łyżka cukru 20g drożdży ciasto właściwe: zaczyn 350g mąki (typ 650 lub 750) 50g masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli pół łyżeczki przyprawy do piernika (albo kardamonu i cynamonu) 100g rodzynków 50g żurawiny (dałam Helio ) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej olej do posmarowania ciasta krzyżyki: 50ml wody 80g mąki 20ml oleju Przygotować zaczyn: mleko lekko

Obiad gotowy
Śledzie korzenne 128

łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka cynamonu Do marynaty zamiast oddzielnych składników, można wykorzystać dobrą jakościowo przyprawę do piernika bez mąki z podanymi składnikami. Przygotowanie: Przyprawy uprażyć na suchej patelni (nie przypalić). Na patelnię wkładać najpierw przyprawy w całości, a pod koniec mielone. Połączyć musztardę, sos sojowy, otartą skórkę

Kuchcik gotuje
Brownie i gruszki w miodowo-migdałowym kremie 152

przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej.  Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piernika, a następnie bierzemy się za przygotowanie kremu. migdałowy krem jeśli lubicie bardziej słodkie dodajcie trochę cukru lub zdrowego słodziku 150 g płatków jaglanych 3 łyżki rodzynek 1,5 łyżki masła

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania