serka śmietankowego 140 g plus 3 łyżki cukru pudru ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 350 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 140 g masła, w temperaturze pokojowej 140 g brązowego cukru 1 jajko, rozbełtane 200 g marchewki, startej na najmniejszych oczkach sok z 1 pomarańczy 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
karmelowymocnego naparu z herbaty u mnie Superfruits-znakomita mieszanka herbatek o wocowych z aromatem wiśni i żurawiny z acerolą Teekanne 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli cukier puder do posypania Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą. Jaja utrzyj z cukrem trzcinowym. Nie przerywając ubijania dodać kolejno olej, mąkę z proszkiem i sodą, cukier wanilinowy
Z Kuchni Do KuchniZimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z sałatkach ziemniaczanych i ożywiają koreczki serowe . Najlepsze są wyjadane prosto ze słoika. Składniki: kilo śliwek np. węgierek zalewa na kilo śliwek: szklanka wody szklanka octu
Ugotowane pozamiatanemiodu (u mnie w tym roku był wielokwiatowy, ale może też być spadziowy albo mój ulubiony malinowy). Delikatnie to wszystko podgrzewam i rozpuszczam z dwiema torebkami przypraw do piernika (ważne, żeby były to przyprawy bez mąki i cukru, albo przygotowane własnoręcznie). Całość odkładam do ostudzenia. W tym czasie zazwyczaj mój pomocnik, przygotowuje swoje popisowe grzane wino z mnóstwem owoców
Moja Mama Gotujejasnej melasy (syropu ryżowego). Drugie powalają aromatem pomarańczy i ciemnej melasy. Do tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!! Poznajcie zapach naszych Świąt!! :) Świąteczne pierniczki (najlepszy przepis na ciasto piernikowe od Mimy Sinclair) Jasne ciasto piernikowe Składniki: 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy
Moja Mama Gotujewiosny zostało jeszcze trochę czasu, więc zanim pojawią się polskie, świeże owoce, warto nacieszyć się piernikami i makowcami :) Przepis na ciasto piernikowe z jabłkami znalazłam na blogu kwestiasmaku.com. Spodobał mi się bo idealnie pasuje do moich ulubionych "zdrowych" słodkości. Ponad połowa tego ciasta to starte jabłka, o oryginale mamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, którą ja zastąpiłam mąką orkiszową. Ciasto
Milion Smakówciastka z makiem * Ciasta z owocami * Ciasta i ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele
Zrób to smaczniedokładnie miksujemy. Ciasto wyciągamy z blaszki ciągnąc za folię spożywczą. Smarujemy kremem czekoladowym oraz szprycą nakładamy okrągłe wzorki oraz ozdabiamy paroma suszonymi śliwkami. Boki ciasta można ozdobić zmielonymi piernikami
wysmienityzapewniają uczucie sytości co może pomóc jeżeli chcemy ustrzec się przed podjadaniem. Składniki na 40 pierniczków: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki otrębów pszennych 150ml miodu 50g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki stewii 150ml mleka 2 łyżki oleju rzepakowego czekolada gorzka i biała do ozdabiania pierniczków Sposób przygotowania: Mleko oraz miód podgrzej
wysmienityPiekłam je pierwszy raz na Boże Narodzenie i stąd też są zdjęcia a teraz piekę je dość często bo są naprawdę pyszne. Delikatny posmak piernika i konsystencja biszkoptów dają rezultat wyjątkowego przysmaku. Polecam gorąco, piecze się je bardzo szybko. Piernikowe biszkopty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestrony Kwestia Smaku troszeczkę zmodyfikowany. Robiłam go już wiele razy, ale jakoś zazwyczaj w okresie jesienno - zimowym, kiedy nie kupi się śiweżych owoców, a dodatek cynamonu, czy przyprawy do piernika, oznajmia ze juz nie długo święta :) Składniki : 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków
Państwo Wojtczuk gotująwww.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem/videos/10153615722076117 Składniki: 100 g miodu, 100 g brązowego cukru, 100 g białego cukru, 140 g masła, 1 jajko, 400 g maki, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżka przyprawy do pierników (lub więcej co kto lubi). Przygotowanie: Miód, cukry biały i brązowy oraz masło włożyć do garnka , podgrzać, aby się wszystko połączyło. Należy mieszać żeby nic nie przywarło, a następnie ostudzić
Państwo Wojtczuk gotująprzed nasza alergią na mleko. Dzieci się świetnie bawiły wycinając dziurki w guzikach :) Składniki: 20 dag masła, 15 dag cukru pudru, 35 dag mąki, łyżeczka kakao, jajko, przyprawa do pierników, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Przygotowanie: Masło pokroić w płatki. Dodać cukier puder, mąkę, przyprawę piernikową, sodę, kakao. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki
Państwo Wojtczuk gotująŚwiętami, jeszcze smaczniejsze są po krótkim leżakowaniu. Tylko nie wytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lukier: 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody (lub odpowiednio mniej/więcej) Przygotowanie Banalne wręcz. Masło
OliveandThyme