Zawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo
Bajeczna Kuchniaszklanki orzechów włoskich (posiekanych) 400 g mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (lub mniej) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenie 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka roztrzepujemy trzepaczką , dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Dodajemy stopione masło, marchew, orzechy, miód, przyprawy, przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko
WYSPA SZCZĘSLIWAmleka 1 kostka margaryny (250g) 2 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu (możecie też dać np. odrobinę przyprawy do piernika) 4 łyżki kakao dżem porzeczkowy (6 łyżek) Ciasto czekoladowe – przepis: Margarynę roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, sodę, cynamon, cukier, kakao. Następnie dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby zjeść druga porcję;) Składniki: podwójna pierś z gęsi (1 kg) Składniki suchej marynaty: 1 łyżka nasion kolendry 7 goździków 1 łyżka przyprawy do piernika Przed pieczeniem posypać pierś: 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Sos do pieczenia piersi: 2 łyżki miodu 1 szklanka (250 ml) kompotu z wiśni + 2 łyżki wiśni
Codziennik Kuchennyszkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru 2 łyżki otrębów 1 łyżka mielonego ostropestu 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżka mleka szczypta soli Dodatkowo: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe. Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy. Jajka mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/piątek, a dziś specjalnie dla Was ekstrakt cytrynowy. Ja pokochałam domowe dodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy , nie mówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów. Dla kogo: dla fanów domowych dodatków do pieczenia dla posiadających w domu zbędną cytrynę
Mania Wypiekaniakawy,deserów i lodów. Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300 ml wody • 300 g cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1,5 łyżki przyprawy do pierników • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej • 10 sztuk goździków lub 1 łyżeczka mielonych • 1 łyżka kakao Sposób przygotowania 1. • Do wody dać cukier, podgrzewać do ciepłego dodać wymieszane przyprawy korzenne mieszać
W królestwie smaków Beatybyło ;) Miało być klasyczne dyniowe, z imbirem, bakaliami, cynamonem. Prawdziwie jesienne. Nie myśląc długo, namieszałam trochę rozpuszczalnej kawy z gorącą wodą, dodałam do ciasta i wyszło. Inne, mniej pachnące piernikiem, bardziej kawą. Ale dobre. Proste. Roboty przy nim tyle, co nic, tylko z dynią trzeba trochę powalczyć ;) Składniki: na keksówkę o rozmiarach 5x12 cm 2 szklanki mąki 1 szklanka dyni
bistro mamatrzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki. Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest
KasiaiKrzysiu.plDr.Oetker krokant orzechowy Jak wykonać ? Warstwa kawowo-piernikowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę do piernika, osączoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy do dwóch jednakowych małych miseczek, lekko schłodzone wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa śmietanowo-kawowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie
Wanilia i KardamonBardzo puszyste o idealnej wilgotności. Pyszne nawet po kilku dniach, jest jak piernik im dłużej poleży tym lepsze. Idealne do kawy lub zimnego mleka. Składniki na ciasto: 300 gramów marchewki startej na najmniejszych oczkach tarki 300 ml oleju 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli
Kocham Czekoladęmąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej 150 g cukru brązowego ( u mnie Demerara) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 50 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 szklanki mleka 180 g jogurtu naturalnego 2 jabłka pokrojone w kostkę posypka: garść posiekanych orzechów włoskich cukier trzcinowy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Kuchnia bezglutenowa