szklanki miodu • 1/4 szklanki oleju • 1 jajko • 1/2 szklanki rodzynek Suche • 1,5 szklanki mąki kasztanowej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • szczypta soli • 1 łyżeczka płaska przyprawy do pierników • 1 płaska łyżeczka sody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie składniki mokre i suche osobno. • Dodać suche do mokrych, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. • Na blachę wyłożoną
To co kochammogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie – będzie nadzieniem świątecznego staropolskiego piernika. Składniki: • 2,5 kg dyni bez skóry • 2 szklanki cukru • 3 pomarańcze • 3 cytryny • 1,5 szklanki soku pomarańczowego • 1 laska wanilii • 2 płaskie łyżeczki cynamonu • 1 płaska łyżeczka startej
To co kochammąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników Przygotowanie: Melasę, cukier i masło podgrzać w garnuszku do połączenia i rozpuszczenia, ostudzić. Suche składniki wymieszać. Dodać do nich jajko oraz przestudzoną mieszankę. Całość zagnieść przy pomocy miksera (ciasto będzie
Nastoletnie Wypiekaniepierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka 25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy
Pyszności Słodkościcukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą
Ala piecze i gotujeprzypominają. Osobiście tego nie lubię, bo uważam, że to zdecydowanie za wcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy
Kuchnia w opałachchrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci. Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzePołowa i koniec listopada to czas kiedy trzeba pomyśleć o pierniku na Boże Narodzenie. U mnie ciasto piernikowe dojrzewające już leżakuje , ale już teraz można upiec katarzynki czyli korzenne ciasteczka w kształcie chmurek. Ciasto na takie katarzynki nie musi odpoczywać dłużej niż godzinę więc można upiec ciasteczka dość szybko. Podczas pieczenia korzennych ciasteczek w całym domu unosi się piękny zapach
Smaczna PyzaRogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki
ChilliJemydeszczem, albo combo śnieg z deszczem i wiatrem, co sprawia, że pada poziomo. Mimo wszystko kocham tę porę roku. Lubię rozgrzewające zupy, herbatę z cytryną, ogień w kominku, zapach pierników, imbiru, miodu, lubię ciepły koc i grube książki. Najcierpliwszy co prawda twierdzi, że nienawidzi zimna i ogólnie żąda mieszkania gdzieś na Goa i żeby zdychał z gorąca oraz wachlowany był
ladykitchenLuberadzka *fot. Aga Luberadzka W zestawie każdy znajdzie coś dla siebie: *truflowe *pomaranczowe *chałwowe *piernikowe *cynamonowe *migdałowe *miodowe *makowe *waniliowe Pani Justyna przygotowuje tez piękne pierniki, które aż żal zjadać, tak ślicznie się prezentują W dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy praktycznie wszystko mamy i sprawienie niespodzianki graniczy z cudem, takie własnoręcznie ( przez panią Justynę) przygotowane kule słodyczy
Z Majeczką w kuchnibiałka jajek 125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 1 op. serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Przepis na ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach
Emcia Pichcijesienno - zimowych, pięknie pachną podczas pieczenia i podczas jedzenia :-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru 20 g kandyzowanego imbiru bardzo drobno pokrojonego 125 g miękkiego masła 100 g płynnego miodu drobny cukier do obtaczania ciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie
babka w formiewszystko. Raz ciasto wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne by dało się rozprowadzić na jabłkach i już. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie pierniki lub herbatniki tak, aby stykały się ze sobą i utworzyły warstwę ciasteczkową. Na to wysypcie jabłka i wyrównajcie. Następnie wyłóżcie i wyrównajcie ciasto. Włóżcie do piekarnika i pieczcie około
Z Kuchni Do Kuchnioczywiście jeśli nikt je wcześniej nie zje .:) 2 i 1/2 szkl.mąki 1 szkl. mleka 1 szkl.cukru 19dag.margaryny 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2łyżeczki przyprawy do piernika 8 łyżek marmolady owocowej 2łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę,jajka i cukier utrzeć.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,zimne mleko i przyprawy korzenne,marmoladę.Wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki