minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy ciastka za pomocą foremek do pierników. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 8-10 minut (trzeba sprawdzać jak zaczną się rumienić) Po ostygnięciu ozdabiamy lukrem, który robimy ubijając białko z cukrem pudrem. Cukier puder dodajemy stopniowo do uzyskania
Przysmaki Karolkibogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas. I choć miałam w związku z tym duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się one zbyteczne. Żurek na domowym zakwasie wyszedł pyszny! :) Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków
Zawsze głodna!wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników 3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta) 2 łyżki soku z jabłek 35 g płatków migdałowych szczypta soli Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym naczyniu
peggiwkuchnidomu przez jakieś 4 godziny! W tym czasie głód może przecież ich wykończyć! Składniki i przygotowanie: Pokruszone ciasto lub ciasteczka - I warstwa Możemy wykorzystać resztki upieczonej babki, murzynka, piernika, muffinek lub czekoladowych ciasteczek. Można również deser przygotować z kupionych dowolnych ciasteczek (herbatniki petitki, ciasteczka Łakotki, inne ciasteczka czekoladowe). Smacznym akcentem będzie dodanie drobno posiekanej czekolady. Jogurt grecki
bistro mamaJuż nie długo zaczniemy przygotowania do świąt i zaczniemy wypieki typowo świątecznych pierników, makowców czy tradycyjnych serników z rodzynkami. To właśnie wokół ser ników krążyły ostatnio moje myś li, w ięc zanim przyjdzie ten świąteczny czas i nac ieszę swoje podniebienie tradycyjnymi wypiekami, końcówkę ponurej jesieni postanowiłam sobie osłodzić sernikiem kokosowym na spodzie z daktyli, otulonym czekoladową polewą. Idealny
Bon appetit mon amieZimową porą bardzo lubię taką kawę która mnie pobudzi i rozgrzeje, ma fajny smak i aromat. Kawę podałam z chrupkim pieczywem o smaku piernika od firmy Tovago . Składniki: 2 łyżeczki kawy mielonej 3 plasterki imbiru 1 łyżka miodu prawdziwego 50 ml. mleka Cynamon do posypania kawy Sposób przygotowania: Kawę wsypujemy do filiżanki, zalewamy gorącą wodą, dajemy plasterki imbiru, odstawiamy
Bajeczna Kuchniaszklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 5 czubatych łyżek oleju kokosowego extra virgin (pachnącego kokosem) 1 jajko szczypta przyprawy piernikowej W misce mieszamy mąki, cukier i przyprawę do piernika. Dodajemy jajko i połowę oleju kokosowego - zagniatamy ciasto. Porcjami dodajemy kolejne partie oleju ciągle zagniatając ciasto. Będzie się lekko kruszyło. Ciasto formujemy w wałek i wsadzamy do lodówki na godzinę. Z zimnego ciasta
Gotowanie i blogowaniepracy. I tak jakoś sama zaczęłam też jeść ciepłe śniadania. Dziś kaszka manna w wersji świątecznej. Składniki: 200ml mleka 4 łyżeczki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka jogurtu naturalnego skórka z połowy pomarańczy Mleko podgrzewamy razem z przyprawą piernikową i skórką pomarańczy. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę, gotujemy na małym ogniu
Gotowanie i blogowanieprawdziwego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej** - 1 łyżka octu * bądź 2 łyżki przyprawy do piernika ( jeżeli unikamy mąki pszennej, szukajmy przyprawy bez jej dodatku ) Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz przypraw i octu. Miksujemy na gładką masę blenderem/malakserem. Na koniec dodajemy przyprawy i ocet
kawawszklanceszkl maki graham z Młynomag 150 g masła 2 łyżki śmietany pół szkl cukru pół łyżeczki cynamonu ćwierć łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta chili 1 łyżeczka sody Ciasto zagnieść, w razie potrzeby podsypać mąką, Formować małe kuleczki i spłaszczać nieco. Piec w temp 180 st z termoobiegiem
Gotowanie jest łatweszklanki mąki pszennej pół szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki miałkiego brązowego cukru 1 pełna łyżka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 50 ml oleju lub roztopionego masła pół szklanki maślanki pół szklanki mleka pół szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady ( ja dodałam pół na pół
Calzonella.comnadały naturalnej słodyczy, a jogurt lekką konsystencję. Przepis obowiązkowy do powtórzenia! PRZEPIS: banan 4 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka przyprawy do pierników wiórki kokosowe do posypania WYKONANIE: banana blendujemy z jogurtem i białkami do zblendowanych składników dodajemy mąkę, cynamon i przyprawę- całość przekładamy do miseczki miseczkę umieszczamy w mikrofali
healthy dreamsdoskwiera brak czasu, a zbliża się pora obiadowa na ratunek przychodzą nam zupy, bądź dania gotowe, które ze zdrowym odżywianiem mają do siebie tyle co piernik do wiatraka. Dzisiaj zaserwowałam wegańską zupę/krem z pora, o której wiele razy słyszałam, jednak styczności z nią nie miałam. Uznałam, że czas sprawdzić dlaczego jest tak zachwalana. SKŁADNIKI: średni seler 250 ml wody
healthy dreamspłatki owsiane. Masę na ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Sernik: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawy do piernika na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, serek i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie miksujemy nie zbyt długo. Kolejno do masy serowej dodajemy ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Masę
Truskawkowa Fiesta