piernik - 7329 przepisów (strona:355/489)

kandyzowana skórka pomarańczy 187

wolnym ogniu około 15-20 minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą w słoiku. Dodaję ją do piernika, keksu, sernika czy czekoladowych muffinów

babka w formie
Pieczone jabłka na cztery sposoby. 138

brązowego cukru 1 łyżka masła Nadzienie marcepanowe: 2 - 3 łyżki masy marcepanowej (lub kuleczek marcepanowych, lub połamany batonik marcepanowy) 2 łyżki rumu 1 łyżeczka masła Nadzienie piernikowe: 1 - 2 pierniki (typu katarzynki lub podobne) 2 łyżki whisky 1 łyżeczka masła (Dokładną ilość składników dostosować do wielkości jabłek, a właściwie dziurek, które udało się wygrzebać ;)) Wykonanie: Jabłka umyć i wyciąć

zadanie-gotowanie
MUFFINKI DUSZKI 146

Dyniowe muffinki idealne na nadchodzące halloween SKŁADNIKI Muffinki: 1 szkl. mąki, ¾ szkl. puree dyniowego, 2/3 szkl. cukru, ½ szkl. oleju, 2 jajka, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, ½ łyżeczki sody, 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem: 100 g masła, 100 g śmietanki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki masła orzechowego Dodatkowo: cukrowe duszki   WYKONANIE Muffinki: jajka mieszamy z olejem i puree

słodki bratek
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 219

śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej

Zasmakuj Kuchni
Spełnienie dziecięcych marzeń, czyli Gofrożki w Balduno 116

dzieciak zawsze chciałem mieć chatkę z piernika, ale taką naturalnych rozmiarów (jak w baśni o Baba Jadze), a nie jakieś mizerne mikro-wydanie, które zwykle piecze się na Święta. Mieszkałbym w niej sobie, narkotyzując się obezwładniającym zapachem przypraw korzennych i odrywałbym kawałek po kawałku lukrowane elementy wystroju. Haha, no to pojechałem! Ale kto z nas jako dziecko nie marzył

Food Square
Torcik dyniowy z ananasem i kremem jogurtowym 144

startej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dynię obieramy i ścieramy na małych oczkach, dodajemy do niej rozgniecionego banana. Tortownicę o średnicy

Cooking Monster
Piernikowe babeczki z dynią. 143

marchwi) 20 g mielonego brązowego prosa bio (Regenbogenkreis) (można zastąpić płatkami jaglanymi lub mąką jaglaną) 30 g mąki pszennej graham 20 g mielonych migdałów pół łyżeczki przyprawy do piernika mleko do konsystencji łyżka oleju kokosowego jajko 2 łyżki stewi w pudrze szczypta soli 1/2 łyżeczki kamienia winnego  (można zastąpić proszkiem do pieczenia) + oliwa z oliwek w sprayu do natłuszczenia

Poranek na słodko
Pierniczki idealne 126

Uwielbiam zapach przyprawy piernikowej, wczoraj podczas pieczenia pierniczków zapach świąt roznosił się już po całym domu. Przepisów na pierniki wypróbowałam chyba z tysiąc, w tym roku w końcu udało znaleźć mi się ten idealny. Już na drugi dzień robią się delikatnie miękkie, a na trzeci myślę, że będą idealne do zjedzenia. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Ekologiczne miody z pasieki Jerzego Bańkowskiego. 114

bardziej, że mamy okres przedświąteczny. Już niedługo zaczniemy przygotowywać potrawy (a może niektórzy z nas już zaczęli?) i miód bez wątpienia będzie nam potrzebny. Czy ktoś wyobraża sobie piernik, makowiec, kutię czy kluski z makiem bez dodatku miodu? To właśnie jemu świąteczne potrawy zawdzięczają aromat i smak. Kupując miód, często jednak nie zwracamy uwagi na jego pochodzenie, nie mamy również

Poranek na słodko
Wigilijny stół i choinka. 126

Kilka zdjęć z wigilijnego stołu :) Śledzie w oleju z żurawinową i cebulką "Seleryba" po grecku Sałatka włoska Paszteciki z kapustą i grzybami Galaretki z pstrąga Makowiec, jabłecznik i piernik Choinka

Poranek na słodko
Najpopularniejsze wpisy w grudniu. 123

nami, a największą popularnością cieszyły się w nim: Wpis poświęcony Sprawiedliwemu Handlowi Recenzja wegańskich czekolad Conscious Chocolate Przepis na gofry z mąką bananową Przepis na ciasteczkowy krem ryżowy Piernik z masłem orzechowym

Poranek na słodko
Ekologiczne produkty Allos! 120

tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów. Skład

Poranek na słodko
Zdrowe desery na Walentynki! 136

Czekoladowy muffin z ananasem Drożdżowe pierożki z truskawkami Piernikowe babeczki dyniowe Batatowe pancakes Podwójnie czekoladowy omlet z ricotty Omlet z serka wiejskiego Sernikowa zapiekanka makaronow a Parfait z truskawkami Piernik z cukinią Sernik jęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki z soczewicy Pieczona quinoa po wiedeńsku Smażone knedle z ricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane mango

Poranek na słodko
Ciasto dyniowe 310

mąki 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 jajka 1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki – musi być zupełnie miękkie, żeby dało się je dobrze zmiksować. Puree z dyni

Ciastkozercy
Sernik dyniowy z korzenną nutą 133

dyni 4 jajka 170 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 1 mała łyżeczka ekstraktu pomarańczowego   (domowego, klik) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki przyprawy do piernika   (domowej, klik) Składniki na spód : 180 g ciastek 100 g miękkiego masła ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru Wykonanie: Dno tortownicy (średn. 26 cm) wy ślepiłam papierem do pieczenia. Ciasteczka zmieliłam

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania