piernik - 7329 przepisów (strona:364/489)

Lukier - najprostszy przepis 98

bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na  pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki  wody sok z cytryny (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukier puder wsypać do miseczki, wlać do niego wodę i rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto z maślanką 759

Ciasto z maślanką, podobnie jak prezentowany ostatnio piernik z pomarańczami i kawałkami czekolady , robi się błyskawicznie- w skrócie: wrzuć wszystko do miski, wymieszaj, wylej na blachę i upiecz. Nieco urozmaiciłam przepis podstawowy- oprócz owoców (gruszki) i kruszonki, do połowy ciasta dodałam kakao.  Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 false 21 false

Wrzosowa Polana
Piernik z jabłkami na bogato 166

Mój ulubiony piernik na święta trochę wzbogaciłam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny 2 łyżki miodu garść rodzynek garść daktyli garść suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki

talerz przyjemności
Jabłecznik bez pieczenia, na zimno 215

jabłka, - 2 płaskie łyżki substancji żelującej – agar-agar, - ¾ szklanki dowolnego mleka roślinnego (użyłam owsianego), - pół łyżeczki cynamonu, - 4 ciastka np. typu digestiwe (ja użyłam domowych pełnoziarnistych pierników), - ew. cukier. Wykonanie: Jabłka umyć obrać, pokroić na ćwiartki. Używając wyciskarki z końcówką do mielenia/ homogenizowania (użyłam Sany ) przecisnąć jabłka na mus. Gdy nie mamy wyciskarki możemy jabłka zetrzeć na tarce

Co na wege obiad?
13. Od święta i na święta: czyli bananowo - żurawinowy, wegański niby-piernik ★ 177

takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik:  - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych) - 40g oleju rzepakowego lub kokosowego - 70g gorzkiej czekolady Wawel - 1/4 łyżeczki

Pland based fille
Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute 148

nigdy nie oszukiwał w kuchni niech pierwszy rzuci piernikiem! Ja się przyznaję – oszukiwałam milion razy. Po tej babce zdobędziecie rzeszę nowych fanów swojej kuchni – nawet jeśli macie dwie lewe ręce. A gdyby Was posadzili i badali na wykrywaczu kłamstw –idźcie w zaparte! Ok, szczerze i od serca, jak na spowiedzi – ile razy oszukiwaliście w kuchni? Jeśli o mnie chodzi

Karo in the Kitchen
Miodownik z kaszą manną 170

najlepsze jest dnia następnego, blaty muszą trochę zmięknąć Składniki: 3 szkl. mąki 250g. masła 2 jaja 2 łyżki miodu 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa: 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 200g masła śmietankowego 1 szkl. cukru cukier waniliowy słoik dżemu jagodowego lub innego Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść podzielić na 3 części

Kubki smaku
Pierniczki alpejskie 160

pokojowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika 250 g masła 400 g miodu Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem

Kubki smaku
Pierniczki leżakujące 152

Smacznego! Składniki: 1/4 szkl. miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 jajko 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wałkujemy i delikatnie posypując mąką wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

psgotujemy
Miodowe ciasteczka korzenne 149

nastrój... Źródło: Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć

Czerwień i błękit
Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem 126

mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki powideł śliwkowych 0,5 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy do piernika Polewa: 180 gr cukru pudru 2-4 łyżek ciepłej wody około 100 gr wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170*C Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę

W Moim Magicznym Domu
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 187

Zapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki

kawawszklance
Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy 251

zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest po prostu... pyszny ;) Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu

FitKot
Pierniczki z biało-niebieskim lukrem 156

więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru) 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 40-60 g przyprawy do piernika kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki) Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować

Czerwień i błękit
Pierniczki ekspresowe 144

Składniki: - 1 kostka margaryny - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru pudru - 3/4 szklanki miodu - 1 jako - 2 łyżeczki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika lukier - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy, aż będzie gładkie. Następnie zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki

Zainspirowana w kuchni