mnie jeszcze nie widać świąt. Ciasto na pierniki nadal czeka na swoja kolej. Zanim zacznę przedświąteczne przygotowania, mam dla Was propozycję bardziej codzienną. Zimowe kanapki to dla mnie wyzwanie, bo przecież brakuje świeżych pomidorów, ogórków i innych pyszności. Dlatego o tej porze często przygotowuję pasy do kanapkę. Unikam tych kupnych, często na etykiecie znajduje listę rzeczy, których nie chce znajdować
Przysmaki Karolkimasła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki płynnego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy i studzimy. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wbijamy jajko, dodajemy masło i płynny miód oraz kakao i przyprawę . W yrabiamy na jednolite
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDomowa skórka pomarańczowa to wspaniały dodatek do wszelkich świątecznych wypieków.Serniki,pierniki,makowce,keksy,ciasteczka i inne wypieki nabierają wspaniałego smaku i aromatu...u Nas w domu zawsze pięknie pachnie...serdecznie więc polecam Wam mój przepis,tym bardziej,ze święta tuż tuż a pomarańcze teraz coraz tańsze... Składniki: skórka z 5 pomarańczy 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki
Niespełnione zdolności kulinarnezmieniają kształtu w trakcie pieczenia więc są doskonałe gdy chcemy zrobić z nich choinki,świeczniki czy ozdoby. Składniki: 2 szklanki maki płaska łyżeczka sody 1 przyprawa do piernika czubata łyżka masła bądź margaryny 1 jajko 1/4 szklanki miodu(może być sztuczny) 3/4 szklanki cukru Miód podgrzewamy z cukrem i masłem.Przesianą mąkę,sodę,jajko oraz przestudzony miód wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneprzepisy w takim klimacie. Wystarczy wybrać ulubione owoce sezonowe i zmiksować z naturalnym jogurtem, maślanką czy kefirem. Dzisiaj u mnie jogurt naturalny, kaki, ananas, pomarańcza i korzenne przyprawy do piernika. Niebo w gębie! Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1/2 kaki, inaczej persymona 1 pomarańcza 1/4 świeżego ananasa* cukier, miód wedle uznania do smaku
Moja smaczna kuchniaoleju z pestek winogron 50 g ciemnej melasy 50 g ciemnego miodu np. gryczanego 10 g kakao 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę na muffiny wyłożyć
maniapieczeniaciągu najbliższych dni planuję zamieścić na blogu kilka pomysłów na dekoracje pierników lukrem królewskim. Dla waszej (i swojej) wygody postanowiłam przygotować bardzo krótki post na ten właśnie temat. Właśnie tutaj przedstawię Wam przepis podstawowy na lukier królewski, z którego możecie stworzyć swoje świąteczne (i nie tylko) cuda. Do ozdabiania ciasteczek lukrem królewskim używam głównie dwóch gęstości lukru. Do utworzenia wszelkiego
ciastkowylabjabłku sałatka śledziowa z oliwkami sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem sałatka śledziowa z ziemniakami smażone śledzie marynowane śledzie pod pierzynką śledzie solone smażone śledzie zawijane śledzie z piernikiem i miodem śledź pod szubą śledź z koperkiem
królestwo garówSKŁADNIKI: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki krupczatki 1 szkl.cukru 2 jajka 3/4 szkl.miodu (może być sztuczny) 2 margaryny 2 łyżeczki sody oczyszczonej przyprawa do pierników( ja daję niepełne opakowanie) na lukier: 2 białka 2,5 szkl.cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Wszystko do miski i zagnieść-ja robię w robocie elektrycznym, wszystko wrzucam mieszam i gotowe,masa jest
Swojskie jedzonkoowsianych BŁYSKAWICZNYCH! 0,5 szklanki cukru pudru (lub trochę mniej) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika (kolejne składniki w wersji prezentowej - wypisane na bileciku) 2 jajka kubek (250 g) jogurtu naturalnego (lub szklanka maślanki) 1/3 szklanki roztopionej Palmy Przygotowanie: W osobnych miskach mieszamy składniki sypkie
Kuchnia w szuwarachjajka 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 szklanka miodu ciemnego, gryczanego lub spadziowego 3\4 margaryny 1,5 łyżeczki sody 3 szklanki mąk przyprawa do pierników paczka goździków zmielonych bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować
Anioły w kuchnitortownica max 20 cm) -130 g mąki kukurydzianej -130 g mąki gryczanej -100 g cukru brązowego cukru -łyżka cynamonu -pół łyżeczki mielonego kardamonu *ja dałam całe opakowanie przyprawy do pierników, bo oczywiście akurat skończył mi się cynamon, a piekłam w nocy -100 g zimnego masła kokosowego (można nawet wstawić na chwilę do zamrażalnika) *płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
greenscarfPiernikowe naleśniki* z czekoladowym kremem z fasoli i daktyli; bananem *z kakao, cynamon, sokiem z pomarańczy, przyprawą do piernika Naleśniki idealne na taki poranek ^^ W tamtym roku wyszło tak jak wyszło, że jedynie wspólne śniadanie tutaj zjadłam, dzisiaj też, bo piernikowo jest ..ale też i wcześniej trochę przygotowań było, bo pierwsze, kogo wylosuje, kogo wylosuje, mam , Natalia geniuszu
More food, love and dreamsOLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasła 50g mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko
Karo in the Kitchen