jednoosobowe) Składniki: 60g kaszy jaglanej (około 1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania kaszy) duży banan jajko (żółtko i białko osobno) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina słodzika albo cukru lub miodu Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy
Moja Michamoment by stworzyć pierwszą foto książkę z moimi przepisami. Pamiątka na całe życie. Najpiękniejsze i najcenniejsze myśli i słowa przelałam na papier. W książce znajdują się przepisy na ciasteczka ,piernik............ Książka jest bardzo wyjątkowa, Mianowice jeden jedyny egzemplarz który odziedziczy moja córka.Dzięki sponsorowi empikfoto.pl mam cudne wspomnienia. Sama zadecydowałam jakie przepisy wstawić, wybrałam wzór ( jest duży
Różowa kuchnialata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone czekoladowe: Blaszka: 25/30 cm ½ kostki masła 1 szklanka wody 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ciemnego kakao Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Krem truskawkowy
Wanilia i Kardamonpostanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę do piernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie, bo po prostu bardzo je lubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWeekend pachnie świętami. Wiem, że to jeszcze prawie miesiąc ale zachciało mi się kapusty z grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami nęci okrutnie... Wczoraj zrobiliśmy dzieciakom niespodziankę i pojechaliśmy do kina na "Dobrego dinozaura" a tam na Pl.Wilsona bożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad
Dzieje kuchennej Wiewiórysię mało kawowym dodatkiem, zapewniam Was, że kawa przygotowana z dyniowo-korzennym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Muszę przyznać, że absolutnie mnie uwiodła. Jeśli lubicie dynię, pierniki, kawę i eksperymenty- koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gorąco polecam! Składniki: Syrop dyniowo-korzenny 250 ml wody 100 g cukru 100 g puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Smakowity Blog Kulinarnymango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem „. Polecam! Składniki: (na około 50 sztuk) 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jaja (L) 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Wszystkie
Moja Delicjaciasto znalaz łam w książce Ciasta świata . Zapraszam :) Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao gorzkiego 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej ja użyłam od Skworcu 200 g startej marchewki na drobnych oczkach 1/2 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych 1/2 szklanki
Sama słodycz i szczypta chiliczuć fasoli. Zachęcam do upieczenia. Składniki: puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli 2 banany 1 jajko 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia miarka dowolnej odżywki białkowej (można pominąć) aromat waniliowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz płatków owsianych) umieszczamy w misie
Truskawkowa Fiestapłatków chilli (opcjonalnie) 100 g powidła śliwkowego lub z żurawiny Przygotowanie: W misie łączymy ze sobą jaja, roztopione i przestudzone masło, i mleko. Do składników mokrych dodajemy przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, płatki chilli i wszystko dokładnie łączymy, aż masa będzie jednolita. Do wymieszania wystarczy trzepaczki, mikser zbytnio ubije ciasto i będzie ono mniej pulchne
Kuchnia Łukaszapatrzeć :) Polecam! 1,5 szkl mleka 1,75 szkl mąki 1 szkl musu z dyni 2 jajka łyżka cukru łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu syrop trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni
Smakołyki Asiwykonania słodkiego, cukierkowego wieńca znajdziecie tutaj: link Prosty, pomysłowy wieniec z łańcucha choinkowego. Instrukcja - link - Ozdoby wiszące - Na choince, oprócz tradycyjnych bombek można wieszać też małe zabaweczki, cukierki, pierniki, zawieszki wykonane z masy solnej... Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia :) Surowa, drewniana gwiazdka. Do kupienia tutaj - link Gwiazdki ze sklejki brzozowej, które absolutnie skradły moje serce - link Bordowe
two broke sistersszczypta soli 10 dkg cukru 15 dkg masła skórka otarta z 1 pomarańczy Nadzienie: 10 dkg masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub ulubionych przypraw korzennych białko jaja Oraz rozmącone jajko do posmarowania bułeczek Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, szczyptą soli, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić
Maślane ciasteczkomiód jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę o 15 stopni C. przy pieczeniu chleba i bułek - lepszy jest jasny miód, gdyż jest łagodniejszy w smaku przy pieczeniu piernika - lepszy będzie miód ciemniejszy Ciekawostki: Ministerstwo Rolnictwa zatwierdziło miody zamojszczyzny jako lokalny smakołyk. Polecane są szczególnie 4 odmiany : z lubelszczyzny (miód fasolowy i gryczany), z roztocza (miód malinowy i rzepakowy
Ciastka - domowe słodkościZbliżają się święta, a więc okres w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków ani polepszaczy
Kulinarne przygody Gatity