wielu innych. Z myślą o chłodnej zimie postanowiłam zrobić powidła cynamonowe. Nie tylko pachną pięknie ale też są super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy od ich wielkości ale z tych proporcji otrzymałam niecałe 2 l powidła. 3 kg śliwek (im dojrzalsze tym słodsze) łyżka cynamonu łyżka wody Śliwki myjemy i usuwamy
Mienta blogdrożdży, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru, 2 ½ szklanki mąki, ½ szklanki łuskanego słonecznika, ½ szklanki pestek dyni, ½ szklanki miodu, ½ łyżeczki soli, 2 żółtka jaja, ½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika, tłuszcz do formy, ziarna do formy. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odłożyć w ciepłe miejsce i po chwili wsypać 1 szklankę mąki, wymieszać, przykryć i ponownie odstawić
Tradycyjna KuchniaPowidła śliwkowe to dla mnie pozycja obowiązkowa jaką lubię przygotowywać co roku. Nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać
Blondynka Gotujecukru 2 jajka 70 g margaryny 1 łyżka czubata miodu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie na święta można dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika Masa : 1/2 l mleka 4 czubate łyzki kaszy manny 1 szklanka cukru 1 jajko 250 g masła lub margaryny sok wyciśnięty z jednej cytryny Polewa : 125 g margaryny lub masła
cucinarebłonnika, cynku, żelaza i magnezu- odkwaszają organizm. Można dodać i ulubione słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas
Karo in the Kitchencukru 380g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników Sposób wykonania: W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny, by przestygło. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek
Pobite gary BarbarySkładniki : 3 kg jabłek 1 i 1/2 szklanki daktyli 1 niepełna szklanka wody około 2 łyżeczki przyprawy do pierników Sposób wykonania : J abłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla. Wlać niecałą szklankę wody i smażyć na małym ogniu. Z daktyli usunąć pestki i dodać do jabłek. Całość smażyć ( od czasu
Przepisy i porady kulinarneciasta podsunęła mi Magda :) To ciasto można upiec jeszcze na 2 różne sposoby, jeśli do części dodamy kakao do otrzymamy ciasto marmurkowe. Można ewentualnie do całości dodać przyprawę do piernika i wtedy będzie ciasto korzenne
Proste PotrawyCukinii moc i mnogość w ogródku... Czas przerobić je na pyszne kakaowe ciasto :) Dla osób o średnim wyczuciu smaku, cukinia jest niewyczuwalna... rzekłabym, że wyczuwalny jest świąteczny piernik ;) Próbujcie... zasmakujcie... i poczujcie święta ;) Kakaowe ciasto z cukinią Składniki: 6 jajek 2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu 3 szklanki mąki
Lawendowe Niebogrubych oczkach tarki i mieszamy z bułką tartą, oliwą z oliwek oraz startą skórką z jednej cytryny "pierzynką" z sera okrywamy całość ryby i przykryte naczynie wstawiamy do rozgrzanego piernika (180 stopni) na około 20 minut zdejmujemy pokrywę z naczynia żaroodpornego i zapiekamy całość jeszcze przez około 5-10 minut, aż ser żółty zbrązowieje nieco i nadmiar płynów się zredukuje
zobacz ich smakciasto: 250g masła 300g cukru (brązowego) trzcinowego (demerara) 5 jajek 140g syropu klonowego 360g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 jabłka 360g obranej pietruszki (ok. 450g nieobranej) 75g orzechów pekan (lub włoskich) skórka i sok z jednej pomarańczy Składniki na krem i dekorację: 375g serka mascarpone (może
Mania Wypiekaniaokoło 1 godzinę. Upieczoną ostudzić, łyżką oddzielić miąższ od skórki, miąższ zblendować na gładkie puree. Muffinki: Do jednej miski należy wsypać składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę do piernika, sól i orzechy – a następnie dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlewamy roztrzepane jajka, śmietanę, olej i puree z dyni – składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Teraz wlewamy składniki mokre
Cakes By Kejtmnie pół na pół krupczatka z pełnoziarnistą) - 300 g płynnego miodu - 80 g cukru pudru - 120 g masła - 1 jajko - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50 g przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - landrynki* Masło rozpuścić i ostudzić, dodać mąkę, miód, cukier puder, jajko, sodkę, przyprawę, kakao i wszystko wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Wałkować podsypując mąką na grubość
Corner With Recipeslnianego - 1/2 szklanki żurawiny suszonej - 3 łyżki miodu - 1/2-1 szklanki puree z dyni - 1 łyżeczka oleju - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do dyni lub piernika - szczypta soli Płatki z komosą i ziarnami słonecznika wymieszaj i ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach, aż się lekko przyrumienią. Przesyp
Corner With Recipes