szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru (ewentualnie więcej jak wolicie słodsze) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) szczypta soli płatki migdałowe suszone morele około 10-15 sztuk suszone śliwki około 10-15 sztuk parę kropli zapachu migdałowego Propozycja na polewę: około 200 g. serka białego np.mascarpone
potrawyregionalneorzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich
potrawyregionalnenaprawdę - nie był to zły pomysł. Takie ciasto można później pokroić w zgrabne plastry, i je się je naprawdę wygodnie. Oczywiście, musiałam dodać coś od siebie. Przyprawę do piernika, której jeszcze nie przygotowałam w tym roku, zamieniłam na moje ulubione korzenne aromaty. A na wierzch wyłożyłam plastry gruszki - bardzo lubię ciasta z owocami, a wszyscy wiedzą, że dynia i gruszka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 300-350 g dyni 150 g cukru 3 jajka 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki imbiru skórka otarta z dużej pomarańczy na polewę: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Dynię pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajko 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 łyżek mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo: 2 łyżki konfitury łyżka płatków migdałowych W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche. Następnie połączyć je razem za pomocą rózgi. Przełożyć do dwóch kokilek lub filiżanek do 2/3 wysokości
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamyślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaszej rodzinie od wielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji bez dodatków ale za to z przyprawą do piernika możecie je znaleźć tutaj (klik) *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzyprawa uniwersalna do dań (coś a'la wegeta) BEZ DODATKU GLUTAMINIANU SODU- sól, cukier i mnóstwo suszonych warzyw. W paczce znajdowały się także budynie, kisiele i przyprawa do piernika (także dobrej jakości- bez mąki i kakao), które wkrótce przetestuję. Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego www.przyprawypremium.pl na pewno znajdziecie tam coś dla siebie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajek 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki majonezu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: 5 łyżek cukru pudru ok. łyżka wrzątku kolorowa cukrowa posypka Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie nadal
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczemy ok. 15 min, do bardzo lekkiego zrumienienia boków i wierzchu. Wyciągamy ciastka z piekarnika i studzimy (najlepiej na kratce). Gdy są gorące, mają bardzo miękką konsystencję, prawie jak pierniki, jednak po wystudzeniu nieco twardnieją z wierzchu, zachowując miękki środek. PODANIE Ciastka powinny utrzymać świeżość przez kilka dni, ale jeszcze nie dane było nam tego sprawdzić… Po konsumpcji ciastka przez
Nerds Kitchenwykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu. Składniki 15 pomarańczy najlepiej z upraw ekologicznych - ilość dotyczy suszarki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataroladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę
Gotowanie jest łatweChociaż ostatnio mam jakąś dziwną fazę na jedzenie cukierków... och te słabości! To NADE wszystko kocham te swoje fasolowe wymysły! I wy pokochacie! <3 SKŁADNIKI (u mnie 16 pierników) - 2 jajka - puszka białej fasoli (240g) - odżywka białkowa 25g (myślę, że jak dodasz bananka będzie pycha! lub 10g mąki + 20g więcej ksylitolu i wyjdzie tak samo kalorycznie) - ksylitol 17g - kakao
fitolarun.blogspot.composmakuje :) Składniki: 60 g pieczonej dyni 1/2 łyżki otrębów owsianych 1/2 łyżki płatków owsianych kilka orzechów włoskich 1 jajko kilka całych orzechów włoskich 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Otręby, płatki i orzechy zmielić na mąkę. Dodać jajko, orzechy, dynię, proszek, przyprawę i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Foremkę do zapiekania wysmarować olejem/masłem
Chocolate Muffin BlogBlaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piernika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 9. Masło ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około
Mała Cukierenka