piernik - 7416 przepisów (strona:362/495)

Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej 126

mało... Tym bardziej, że sama podróż do Lublina, w jedną stronę trwa godzinkę. Pokonując przeszkody, i odganiając ten głos za uchem, szepczący: "przecież w tym czasie zdążysz upiec pierniki, posprzątać dom, zrobić zakupy..." - rzuciłam wszystko i pojechałam. Spotkanie nasze odbyło się w niewielkiej, niezwykle klimatycznej restauracji INSOMNIA Cafe & Restaurant w Lubinie. Przygotowano nam pięknie nakryty stół. Na "wigilijną kolację

kolorowotorcikowo
Pierniczki 148

słodki ziemniak, minimum 450 g 120 g mąki ryżowej lub kokosowej 250 g mąki poznańskiej typ 500 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego może być inny pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Do dekoracji rodzynki sułtańskie

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto rafaello bez pieczenia i bez jajek 239

kilka godzin do lodówki, by się ścięło i by herbatniki namiękły. Warto wyjąć rafaello z lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem. ----- Podobne: Cytrynowy jagielnik z pigwą Cytrusowy deser na piernikach Kaszak "Dzieciństwo Mańki" Dzisiejsza pogoda w Warszawie zgrała się z moim rafaello kolorystycznie :) Nareszcie spadło trochę śniegu i zrobiło się cieplej

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierwsze urodziny MyCookBook.pl 155

Wrocław Poznań Samara Gdańsk Łódź Katowice Nowy Jork Bydgoszcz A teraz przepisy, które w ciągu minionego roku cieszyły się największą popularnością: Ryba po grecku Ciasto makowo-kokosowe Szarlotka tatrzańska Piernik kawowy Sernik królewski Jogurtowy torcik malinowy Snickers Pomarańczowa chmurka Ciasto japońskie Sałatka z serka wiejskiego z groszkiem, ogórkiem i koperkiem Już nie możemy się doczekać, jak pierwsza dziesiątka najpopularniejszych przepisów

MyCookBook.pl
Szybkie hot dogi 202

tych lepiej jest wziąć te nacięte a nie z dziurką :) Bułki podgrzewamy w piekarniku, tak żeby się zrobiły chrupkie, w tym samym czasie grzejemy parówki (można również w pierniku lub w wodzie (pamiętajcie, że w piekarniku będzie dłużej). Bułkę smarujemy w środku po obu stronach musztardą, układamy na niej połowę liścia sałaty (można też cały) po obu stronach układamy plastry

Co na wege obiad?
Miodownik z serem gotowanym i karmelizowanymi orzechami 194

piekarnika. Orzechy karmelizować lepiej krótko, nie należy dopuścić do zbrązowienia, gdyż wtedy środek ciasta będzie twardy. Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy

Kubki smaku
Piernikowe ciasteczka 250

ciastek 400 g mąki pszennej 70 g miękkiego masła 1/3 szklanki miodu 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko  3-4 łyżki stołowe mleka 1 czubata łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy piernikowej z tego przepisu 1 łyżka kakao 1 łyżka stołowa sody oczyszczonej opcjonalnie 1 łyżka zmielonych na proszek orzechów lub migdałów Przygotowanie Miód roztopić na niewielkim ogniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lukier - najprostszy przepis 128

bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na  pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki  wody sok z cytryny (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukier puder wsypać do miseczki, wlać do niego wodę i rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto z maślanką 786

Ciasto z maślanką, podobnie jak prezentowany ostatnio piernik z pomarańczami i kawałkami czekolady , robi się błyskawicznie- w skrócie: wrzuć wszystko do miski, wymieszaj, wylej na blachę i upiecz. Nieco urozmaiciłam przepis podstawowy- oprócz owoców (gruszki) i kruszonki, do połowy ciasta dodałam kakao.  Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 false 21 false

Wrzosowa Polana
Piernik z jabłkami na bogato 190

Mój ulubiony piernik na święta trochę wzbogaciłam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny 2 łyżki miodu garść rodzynek garść daktyli garść suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki

talerz przyjemności
Jabłecznik bez pieczenia, na zimno 254

jabłka, - 2 płaskie łyżki substancji żelującej – agar-agar, - ¾ szklanki dowolnego mleka roślinnego (użyłam owsianego), - pół łyżeczki cynamonu, - 4 ciastka np. typu digestiwe (ja użyłam domowych pełnoziarnistych pierników), - ew. cukier. Wykonanie: Jabłka umyć obrać, pokroić na ćwiartki. Używając wyciskarki z końcówką do mielenia/ homogenizowania (użyłam Sany ) przecisnąć jabłka na mus. Gdy nie mamy wyciskarki możemy jabłka zetrzeć na tarce

Co na wege obiad?
13. Od święta i na święta: czyli bananowo - żurawinowy, wegański niby-piernik ★ 217

takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik:  - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych) - 40g oleju rzepakowego lub kokosowego - 70g gorzkiej czekolady Wawel - 1/4 łyżeczki

Pland based fille
Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute 182

nigdy nie oszukiwał w kuchni niech pierwszy rzuci piernikiem! Ja się przyznaję – oszukiwałam milion razy. Po tej babce zdobędziecie rzeszę nowych fanów swojej kuchni – nawet jeśli macie dwie lewe ręce. A gdyby Was posadzili i badali na wykrywaczu kłamstw –idźcie w zaparte! Ok, szczerze i od serca, jak na spowiedzi – ile razy oszukiwaliście w kuchni? Jeśli o mnie chodzi

Karo in the Kitchen
Miodownik z kaszą manną 204

najlepsze jest dnia następnego, blaty muszą trochę zmięknąć Składniki: 3 szkl. mąki 250g. masła 2 jaja 2 łyżki miodu 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa: 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 200g masła śmietankowego 1 szkl. cukru cukier waniliowy słoik dżemu jagodowego lub innego Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść podzielić na 3 części

Kubki smaku