piernik - 7329 przepisów (strona:360/489)

Smoothie piernikowe z bananem. 100

zanim nasze nadmorskie wichury przywieją nam wiosnę (czy co tam mają zamiar przywiać) spieszmy się z eksperymentami w korzennych smakach. Składniki: 200 ml mleka migdałowego (lub dowolnego innego) 1 piernik około 20 g (typu toruńskie serca, katarzynki...) 1 dojrzały banan podzielony na kawałki 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować

zadanie-gotowanie
FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 187

małe problemy z krojeniem. Następnie ponakłuwać spód ciasta widelcem. Piec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu wyjąć spód z piernika i ostudzić.  Ostudzoną tartę wypełnić nadzieniem, następnie włożyć do lodówki na czas stężenia. Tarta powinna spędzić tam ok. 3-5 godzin. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi i wiórkami kokosowymi

Kuchnia Ellie
Polewa czekoladowa do ciast 121

Często jest tak, że to właśnie dobra polewa „robi” ciasto. Dzisiaj przepis na polewę czekoladową idealną do wszelkiego rodzaju ciast: babek, mazurków, pierników, murzynków… wymieniać można by długo. Doskonała w smaku, świetnie zabezpiecza ciasto przed wysychaniem. Niestety, nie jest to wersja polewy do ciasta dla osób dbających o linię dla tych polecamy… wersję ciast bez polewy

Mieszam w Garnku
Złota rosa z pierniczkami 142

sera z wiaderka 2 budynie waniliowe 1 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 5 jajek 3/4 szklanki cukru sok z cytryny 3 białka 2 łyżki cukru 250 g pierników w czekoladzie Wykonanie: Z margaryny,cukru, żółtek, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz startej skórki cytryny (uprzednio sparzonej )zagnieść ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski

kgwjanczewo
Wielkanocne ciasteczka owsiane 174

minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy ciastka za pomocą foremek do pierników. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 8-10 minut (trzeba sprawdzać jak zaczną się rumienić) Po ostygnięciu ozdabiamy lukrem, który robimy ubijając białko z cukrem pudrem. Cukier puder dodajemy stopniowo do uzyskania

Przysmaki Karolki
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 160

bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas. I choć miałam w związku z tym duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się one zbyteczne. Żurek na domowym zakwasie wyszedł pyszny! :) Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków

Zawsze głodna!
Placek korzenno - jabłkowy 86

wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników 3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta) 2 łyżki soku z jabłek 35 g płatków migdałowych szczypta soli Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym naczyniu

peggiwkuchni
Top 10 lutego. Najpopularniejsze przepisy minionego miesiąca. 156

gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: Małe szarlotki (muffinki) Pyszne kokosanki na białkach Szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki  Zapiekana cynamonowo-jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowej chmurce Mini pączki waniliowe Walentynkowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej)  Chrupiące

Słodkie okruszki
Deser z lemon curd 146

domu przez jakieś 4 godziny! W tym czasie głód może przecież ich wykończyć! Składniki i przygotowanie: Pokruszone ciasto lub ciasteczka - I warstwa Możemy wykorzystać resztki upieczonej babki, murzynka, piernika, muffinek lub czekoladowych ciasteczek. Można również deser przygotować z kupionych dowolnych ciasteczek (herbatniki petitki, ciasteczka Łakotki, inne ciasteczka czekoladowe). Smacznym akcentem będzie dodanie drobno posiekanej czekolady.   Jogurt grecki

bistro mama
PapilArt - idealne wypieki na co dzień i święta. 136

rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty

Słodkie okruszki
Sernik kokosowy w czekoladzie 161

Już nie długo zaczniemy przygotowania do świąt i zaczniemy wypieki typowo świątecznych pierników, makowców czy tradycyjnych serników z rodzynkami. To właśnie wokół ser ników krążyły ostatnio moje myś li, w ięc zanim przyjdzie ten świąteczny czas i nac ieszę swoje podniebienie tradycyjnymi wypiekami, końcówkę ponurej jesieni postanowiłam sobie osłodzić sernikiem kokosowym na spodzie z daktyli, otulonym czekoladową polewą. Idealny

Bon appetit mon amie
Kawa z imbirem i miodem 111

Zimową porą bardzo lubię taką kawę która mnie pobudzi i rozgrzeje, ma fajny smak i aromat. Kawę podałam z chrupkim pieczywem o smaku piernika od firmy Tovago . Składniki: 2 łyżeczki kawy mielonej 3 plasterki imbiru 1 łyżka miodu prawdziwego 50 ml. mleka Cynamon do posypania kawy Sposób przygotowania: Kawę wsypujemy do filiżanki, zalewamy gorącą wodą, dajemy plasterki imbiru, odstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Bezglutenowa granola piernikowa z pomarańczą. 96

łyżeczka skórka z pomarańczy (o taka: klik ) 60ml oleju kokosowego 10 daktyli (45-50g) 4 łyżki melasy karobowej 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie, brazylijskie i laskowe) 1 czubata łyżka solonego masła orzechowego 1/3 sporej słodkiej pomarańczy (obranej) opcjonalnie parę kostek gorzkiej czekolady Sposób

Fill The Bowl
Ciastka z mąki kasztanowej - obłędne w smaku 154

szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 5 czubatych łyżek oleju kokosowego extra virgin (pachnącego kokosem) 1 jajko szczypta przyprawy piernikowej W misce mieszamy mąki, cukier i przyprawę do piernika. Dodajemy jajko i połowę oleju kokosowego - zagniatamy ciasto. Porcjami dodajemy kolejne partie oleju ciągle zagniatając ciasto. Będzie się lekko kruszyło. Ciasto formujemy w wałek i wsadzamy do lodówki na godzinę. Z zimnego ciasta

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania