piernik - 7329 przepisów (strona:327/489)

MIĘKKIE PIERNICZKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 167

goździków 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 jajko 60ml płynnego miodu 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej dodatkowo  4-5 łyżek brązowego cukru do obtoczenia pierników i około 60g ciemnej czekolady Wykonanie: masło ucieramy z cukrem   do białości ,na puszystą masę, odstawiamy do drugiej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, sól, kakao, cynamon

Słodkie zapomnienie
Najlepsze świąteczne wypieki i nie tylko 98

Szybkie podsumowanie świątecznych przepisów na wypieki i nie tylko, jeszcze zdążycie przygotować przed świętami Nr. 1 To nieustająco ten oto pyszny makowiec. A przepis TUTAJ   Nr. 2 Piernik bezglutenowy, robiłem już go tyle razy, że mógłbym go przygotować z zamkniętymi oczami. Przepis znajdziecie TUTAJ   Nr. 3 Kolejny makowiec tym razem na mące kokosowej, szybki i prosty. Przepis znajdziecie

PaleoLife
MUFFINKI PIERNIKOWE 203

nadaje im specyficznego posmaku, idealnego na świąteczny czas 🙂 Polecam spróbować! Składniki/na ok. 16 muffinek – 2 szklanki mąki pszennej – 1/3 szklanki cukru – 2 łyżeczki przyprawy do pierników – 1 łyżeczka proszku Czytaj więcej → Artykuł MUFFINKI PIERNIKOWE pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Pierniczki imbirowe – ulubione 194

tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne, że nie trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta

Moja Delicja
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 128

ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę.  Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną czy kokosową; cukier: ksylitolem lub erytrytolem, a margarynę

Truskawkowa Fiesta
Blok czekoladowy 148

momencie po kuchni powinien się roznieść właściwy zapach bloku. Masę odstawiamy do ostygnięcia – może mieć maksymalnie 40 st. Celsjusza przed kolejnym etapem. Dalej dodajemy żurawinę, orzechy i pokruszone pierniki. Masę przenosimy do keksówki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zajadamy się pysznym smakiem bloku. Koszt: 27 zł Przygotowanie: 30 minut Blok czekoladowy Blok czekoladowy Blok

Kuchennyviral.pl
Pierogi z makiem 168

karp, którego nikt nie chce jeść, bo ma takie mądre oczka, a na imię Karol. Wszystko jest takie inne, odświętne. Biały obrus, kolorowe bombki, dekoracje. I ten zapach pieczonych pierników, makowca, drożdżowego

dolcevitainmykitchen
Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) 140

mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) wycinaliśmy foremkami do ciastek i pierników marki Stella . Polecamy – idealne do wycinania świątecznych kształtów. Polecam również inne produkty Stella jak papier do pieczenia w arkuszach . Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Słodkie okruszki
Pierniczki "ekspresowe" 127

mąki tortowej 125 g masła 80 g cukru  300 g miodu (u mnie sztuczny) 1 jajko L 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 30 g przyprawy do piernika Masło, miód, cukier, przyprawę i kakao umieścić w garnuszku, podgrzewać do czasu, aż składniki się dokładnie połączą. Wystudzić. Do przesianej mąki dodać sodę, jajko i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć folią

kulinarnyswiatdomi
Bezglutenowe pierniczki gryczane 238

mnie to najpyszniejsze pierniczki gryczane jakie do tej pory piekłam. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pierniki  bezglutenowe  bez mleka i bez jajek, to zapraszam do wspólnego wycinania gwiazdek i serduszek. Zerknij tylko na składniki i przygotowanie. Nie ma chyba łatwiejszych wegańskich ciastek świątecznych.  Zaznaczam, że są to bardzo chrupiące korzenne ciasta wegańskie. A do tego bardzo uzależniające

AniaGotuje.pl
KORZENNY CHLEBEK BANANOWY 120

SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 60 g mąki owsianej 120 ml niesłodzonego mleka roślinnego (użyłam migdałowego) 2 dojrzałe banany 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka jagód goji 1 łyżka malin(można pominąć) Kilka suszonych śliwek/żurawiny/rodzynek/moreli 1 łyżka posiekanych orzechów ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego  PRZYGOTOWANIE: Siemię lniane

Marcepanowa kuchnia
Kostka piernikowa 140

Ciasto piernikowe: 450 g mąki 220 g margaryny 3 łyżki miodu sztucznego 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 1 szklanka cukru

Cynamonowe szczęście
Pierniczki babci Krysi 1719

prawdę dużo. Składniki: 2,5-3 kg mąki 2 kostki margaryny 4 szkl cukru 2-3 szkl gorącej wody 1 szkl cukru lub miodu 2 paczki przyprawy do piernika 1 proszek do pieczenia 8 dag amoniaku 3/4 l ciepłego mleka 2-3 łyżki kakao 8 jajek Przygotowanie: Cukier przepalić, dodać gorącą wodę (powoli uważać żeby się nie poparzyć) Ostudzić

Motylkowa Kuchnia
KRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA! 167

stołu w kilka chwil, pięknie się też na nim prezentują.  Są bardzo proste do zrobienia! Ciasto: - 250 g mąki pszennej  - 120 g masła - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - 1 jajko -  1 łyżka zimnej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto zagniatamy na jednolite i gładkie, owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania