Boże Narodzenie to zapach pomarańczy, goździków, choinki i pierników. To czas spędzony z najbliższymi przy stole, przy sentymentalnym powrocie do starych fotografii... Ta delikatna nalewka idealnie wkomponowuje się w ten klimat. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pomarańcza 44 ziarna dobrej kawy 1/2 litra spirytusu szklanka cukru 1/ 2 szklanki wody (według uznania) Przygotowanie: Pomarańczę dokładnie myjemy i wbijamy
ChilliJemyebooku znajdziecie 10 przepisów na tradycyjne świątecznie ciasta w zdrowszej wersji. Wśród przepisów znajdują się między innymi: bezglutenowy makowiec piernikowy torcik bez mąki piernik bez laktozy bezglutenowe pierniczki oraz wiele innych! Na końcu znajdziecie uwagi jeśli chcecie zrobić ciasto w większej formie oraz kilka zamienników do podanych składników. Zapraszam i życzę smacznego
Health-Fit-Lifezrobione wysuszone słodkie plasterki owoców, np pomarańczy czy mandarynki. Jak zrobić kandyzowane owoce? Poniżej znajdziecie prosty sposób jak je zrobić, by np udekorować w świąteczny sposób ciasto lub piernik. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikstół. Moją propozycją jest marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe. Składniki: 2 jaja 4 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 1 marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajmy pozostałe składniki, oprócz marchwi. Marchew obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy
Truskawkowa Fiestałyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na około 30 sztuk) Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon rozpuszczamy w garnku, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy zawartość garnka i resztę składników. Z tego wyrabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na 2 godziny do lodówki
Kardamonovyprzecież trochę przyjemności w tym czasie nikomu nie zaszkodzi (i trochę cukru także). Poza tym na świątecznym stole pojawią się na pewno ciasta: w planach mamy sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 40 g ksylitolu pół
365 dni dookoła kuchnichleb nie byle jaki. Chleb według pomysłu Moniki Waleckiej wydrukowany w miesięczniku KUKBUK. Uwielbiam jak w grudniu pachnie w moim domu, czy to za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej , czy piernika staropolskiego lub pierniczków . Jeśli chleb pachniał w całym domu kawą i migdałami to znaczy że święta coraz bliżej. Ja upiekę go na pewno na wigilijny stół a czy Ty? zależy
Moje Małe Czarowanieszczypta gałki muszkatałowej mini pianki marshmallow szczypta cynamonu A do kawy… pyszna i wyjątkowa piernikowa czekolada ze Slow Paczki Przygotowanie: Mleko podgrzewamy w rondelku z przyprawą do piernika i i szczyptą gałki muszkatołowej. Zaparzoną kawę dodajemy do podgrzewanego mleka, mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka sekund. Przelewamy do kubka lub małych filiżanek. Podajemy z piankami (nadadzą całości słodyczy). Wierzch posypujemy
Słodkie okruszkisiebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą i grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek
Kulinarne przygody GatityPyszne, delikatnie świąteczne “ Brownie piernikowe z żurawiną “. Chrupiące na wierzchu, mokre i ciągnące w środku. Dodatek przyprawy do piernika i suszonej żurawiny sprawia, że brownie w takiej formie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Rodzaj czekolady, jaki użyjecie do Brownie jest kluczowy. Użycie czekolady gorzkiej o ok. 70% zawartości kakao, sprawi, że brownie będzie mocno czekoladowe i bardziej
Moja Delicjaszklanki mąki tortowej Lubella 1/3 szklanki kakao DecoMorreno 2 łyżki przyprawy do piernika Beza: 3 białka 180 gram cukru Krem pomarańczowy: 3 żółtka 80 gram cukru
Mango Papajamojego starego przepisu na najlepsze pierniczki , a jako nadzienie wykorzystałam masę migdałową , którą zwykle nadziewam trzyskładnikowe rogaliki. Wyszło idealnie - ciasteczka są mięciutkie od samego początku, a połączenie smaków piernika i migdałów - jak dla mnie - doskonałe. składniki: 1/2 kg mąki 3 łyżeczki sody 170 g miodu 125 g masła 1 paczka przyprawy korzennej 170 g cukru 1 jajko 1 szklanka mleka
babka w formiemikrofali. Niedługo już święta, a przed nami dużo pracy, gotowania, pieczenia. Lubię świąteczną atmosferę, ubieranie choinki, zapachy pieczonych ciastek i ciast. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasta kremowe, pierniki, serniki, makowce itp. Ciasto 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 100 g roztopionego masła 400 g mąki pszennej (plus 2 łyżki
O kuchni z uczuciemcytrusy, szczególnie uwielbiam aromat mandarynek i pomarańczy. Gdy obieram je ze skórki, od razu przed oczyma mam Święta Bożego Narodzenia. Nie lubię zaś zapachu cynamonu, przypraw korzennych, ani zapachu piernika, które dla wielu osób są symbolem Świąt. Piotrek ostatnio przywiózł mi cały kosz mandarynek, przeważnie jadłam je nie przetworzone. Ale wczoraj wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do ciasta. Kiedyś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię