cukru 1/2 słoika dżemu (bez dużych kawałków owoców)-dowolnego smaku 125 g masła 7 łyżek mleka 3 łyżki kakao 14 łyżek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz keksówka 12x24 cm Przygotowanie: Dżem, cukier, masło, mleko, i kakao przekładamy do garnka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnestrony Kwestia Smaku , nieco zmodyfikowany. Polecam! Muffiny piernikowe Składniki na 12 sztuk: Na muffinki: 200g mąki pszennej 150g drobnego cukru płaska łyżka kakao łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 75ml mleka 2 łyżki miodu 125ml oleju roślinnego 150 ml maślanki 2 jajka
Smak mojej kuchnipóźniej… 2018 rok Jeszcze tylko zapasowe ubranko dla córci, dla synka spakować transformersa, z którym nie rozstaje się od Mikołajek. Foteliki czekają,dzieci zapięte. Weźmy jeszcze piernika, nie zapomnijmy o prezentach. Podjeżdżamy pod mój dom rodzinny. Cała rodzina niecierpliwie czeka na nas w przedpokoju. Wchodzimy i się zaczyna – zachwyty, ochy, achy, wyciąganie rąk, buziaki, przytulanki.Panuje ogólna radość, spokój
Słodkie okruszkigronie rodziny i przyjaciół... Niech będą jak w bajce; rozśpiewane kolędą, aby przy stole nie zabrakło ciepłej, rodzinnej atmosfery. Niech będą pachnące kolacją wigilijną, świerkiem, lukrowanym piernikiem. Niech każda chwila Świąt będzie wyjątkowa a Nowy Rok obdaruje szczęściem, zdrowiem i wszelką pomyślnością. Wesołych Świąt
Zrób to smaczniesuszymy, aż owoce stracą wilgoć. Raz na jakiś czas obracamy plasterki i przekładamy tacki suszarki, aby cytrusy równomiernie się suszyły. Jeśli nie macie suszarki, cytrusy można wysuszyć w pierniku. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nich plasterki i suszymy w temperaturze 70 stopni przy lekko uchylonych drzwiczkach. Suszone cytrusy przechowujemy w szklanych słoikach
Kulinarne przygody GatitySrebrna choinka. Zapach piernika. Christmas is coming... Troszkę mi szkoda, że to jeden z ostatnich świątecznych przepisów, gdyż bardzo lubię kompozycje w tej właśnie scenerii :) A dzisiejsze ciastka to jedne z moich faworytów na świąteczny stół. Odkąd je upiekłam stały się jednymi z moich ulubionych ciastek. Kruchy, maślany spód, do tego marmolada (konfitura czy dżem spłynęłyby z ciastka) i pyszna
My simple kitchenroku na wigilijnym stole w postaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową
Ciastkozercypiankami ;-) Mamy i swoją zieloną pannę ;-))) Dekoracje świąteczne ruszyły pełną parą... Czas było się zabrać za perniczki... Romcia na pierwszej kawce na mieście ;-) Pieczenie mini serników piernikowych ;-))) Domowe pierniki najlepsze ;-) Ktoś tutaj przed czasem rozpakował swój prezent ;-))) Pierwszy drożdżowy wieniec z białym makiem okazał się obłędny!!! Wieniec bożonarodzeniowy własnej roboty ;-) wcale nie taki trudny do zrobienia ;-) Relaks dla tych, którzy
SMYKWKUCHNICiasteczka z witrażami zaraz po piernikach cieszą się ogromną popularnością pośród świątecznych wypieków. Ja bardzo lubię piec różnego rodzaju ciasteczka więc i te musiałam wypróbować. 250 g mąki tortowej 100 g masła 1 żółtko 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli ponadto: 100 g kolorowych landrynek Mąkę przesiać na stolnicę
Kolorowa kuchnia Elkiszklanki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 jabłka szara reneta Dodatkowo: kilka łyżek creme fraiche bagietka koperek świeży kilka kruchych pierników Śledzia moczę w zimnej wodzie przez kilka godzin lub noc. Jeśli mam okazję to wymieniam co jakiś czas wodę. Siekam drobno szalotkę i mieszam z różowym pieprzem i kaparami. Kroję
Mango Papajacukru 2 całe jajka 130 g jogurtu naturalnego lub 70 g mleka 240 g naturalnego lub sztucznego miodu 80 dag mąki pszennej 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki kakao LUKIER: 2,5 szklanki przesianego cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka kakao 4-6 łyżek gorącej
Pani na deserzamrozić. Z podanych proporcji otrzymamy 200 ml słoik kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową
Ciastkozercybożonarodzeniowego stołu – pyszny sernik piernikowy. Delikatny, kremowy, aromatyczny klasyk wzbogacony przyprawami korzennymi i domowymi pierniczkami. Kwintesencja świątecznych wypieków w jednej formie, która zadowoli zarówno amatorów serowców jak i pierników. Skusicie się? Składniki (forma o średnicy 24 cm – 26 cm): Spód: kilka pierniczków okrągłych lub tak jak u mnie w kształcie gwiazdek, żeby jak najdokładniej wypełnić dno, przepis
Fitsweet.meniedzieli”. No i teraz zmagam się z kumulacją. Ale daję radę. Już kończę gotować bigos. Za chwilę zamknę w słoikach śledzie. Farsz na uszka i pierogi już czeka. Pierniki przełożone (mam nadzieję, że wasze też). Jeszcze jutro kilka działań i w sobotę mogę ruszać do Lublina. Zanim złożę Wam życzenia i wyjadę, dzielę się jeszcze dwoma pysznymi przepisami. Dziś zapraszam
W mojej kuchni