piernik z mąką żytnią

piernik  z mąką żytnią

piernik z mąką żytnią

Przeczytałam gdzieś, że pierniki dawniej pieczono z prażonej mąki. Wypróbowałam ten sposób i okazało się, że smakiem ciasto przypominało popularne 'Katarzynki". Zrobiło się u nas świątecznie, choć do Świąt jeszcze daleko.  *blaszka 25*34 cm Składniki: 300 ml miodu  400 g mąki żytniej razowej 130 g mąki pszennej opakowanie przyprawy korzennej  1 jajko  1 żółtko 2 łyżki wódki łyżka masła 1 łyżeczka sody 2 łyżki mleka dodatkowo: słoiczek twardej marmolady lukier Mąki wymieszać, wsypać do ron... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.