Pierniczki , czyli pyszne korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 500 g mąki pszennej, 200 g cukru, 200 g miodu płynnego ( najlepiej wielokwiatowy) 120 g miękkiego masła, 1 jajko, 10 g sody oczyszczonej, 2 – 3 łyżeczki mieszanki przyprawy korzennych* Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawami korzennymi. Zrobić w niej wgłębie... czytaj dalej...
Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...