Pierniczki - bałwanki

Pierniczki - bałwanki

Pierniczki - bałwanki

Pierniczki z przepisu, który mam "od zawsze". Z ciastem dobrze się pracuje, można dozować ilość cukru w zależności od tego czy chcemy je lukrować czy nie. W przypadku bałwanków znacznie pomniejszyłam ilość ciasta, bo mam w planie jeszcze kilka innych piernikowych wypieków, ale podaję przepis na całość. Polecam, bo cieszą oko. :-)3 szklanki mąki20 dag miodu1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej jeśli planujemy lukrować)100g masła1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonejopakowanie przyprawy do piernika1 łyżeczka kakao1... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Szefowa kuchni

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Pierniczki przepis

Znajdź przepisy na inne pierniczki w proponowanych pierniczkach!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.