placuszki - 9050 przepisów (strona:247/604)

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 154

momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 8 – 10 części. Z każdej formujemy placuszek z wgłębieniem w środku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. *Uwaga! Jeśli ciasto nie będzie się chciało odkleić od ręki dodajemy więcej mąki!!! NADZIENIE: Rabarbar oczyszczamy , a następnie drobno kroimy(...)cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając. Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i delikatnie mieszamy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka. CAŁOŚĆ: Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję budyniu , posypujemy dodatkowym rabarbarem i kruszonką. Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego

Ostra na Słodko
Placki bananowe 218

jajka cynamon + 150g serka twarogowego cynamon Banana rozgniatamy widelcem tak, aby powstał gładki mus. Dodajemy do niego jajka i ewentualnie cynamon. Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy i smażymy małe placuszki (nie możemy ich za wcześnie przewrócić, bo się rozwalą). Wszystkie placuszki umieszczamy na talerzu i podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie serek naturalny z cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Indyjski chlebek Naan 351

miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie chwilę wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy podłużne placuszki (mi z podanych ilości wyszło 5 chlebków). Chlebki nie powinny być grubsze niż 1 cm. Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy

Z butelką mleczka w tle
Placki Ziemniaczane - Najlepszy przepis 2415

Przetestowałam mnóstwo przepisów na placki, jednak wiele z nich nie spełniło moich oczekiwań.  Na idealne placuszki zbiera się szereg czynników, natomiast jednym z podstawowych jest odpowiedni dobór ziemniaków. Odmian jest wiele. Każda z nich znajduje swoje zastosowanie w kuchni jednak nie wszystkie nadają się na placki. Polecam wybór mączystych, niewodnistych ziemniaków, które posiadają wiele skrobi, mają jasny i sypki(...)małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy sporą ilość oleju i po chwili formujemy na niej (najlepiej łyżką) placuszki.  Smażymy z obu stron na złoty kolor.  Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Placki możemy poda ć z dowolnym sosem

Słodka Strona
Oryginalne Amerykańskie Pancakes'y 270

Oryginalny przepis na amerykańskie placuszki zwane Pancakes'ami . Delikatne, złociste, rozpływające się w ustach danie serwowane głównie na śniadanie. Pancakes'y przeważają w wersji na słodko, jako deser, a w Polsce myślę, że nieraz wystąpią na stole jako smaczny i szybki obiad. Oryginalne Amerykańskie Pancakes'y - Składniki: 135 g mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  ½ łyżeczki soli(...)Mąkę, proszek, cukier puder i sól mieszamy ze sobą. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy do reszty - łączymy składniki. Na końcu dodajemy roztopione masło - mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości masła na złoto-brązowy kolor z obu stron (pancakes'y są gotowe do przewrócenia gdy na ich powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza). Podajemy z syropem klonowym

Słodka Strona
Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson 190

Pancakes'y z Ricottą to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet lekki obiad. Placuszki są wyjątkowo delikatne, niezwykle puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. Polecam przepis. Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson - Składniki: 250 g świeżej ricotty 125 ml mleka 2 duże jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubitą z szczyptą soli dodajemy do całości i delikatnie łączymy składniki. Na nagrzaną patelnie wykładamy za pomocą łyżki porcje placuszków. Gdy na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki to znak, że można przewrócić je na drugą stronę. Pancakes'y smażymy krótko, na małym ogniu, bez tłuszczu - na patelni z nieprzywierającą

Słodka Strona
Placki z Ziemniaków i Cukinii 298

Placki Ziemniaczane z Cukinią to znakomita alternatywa dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Placki z cukini ą są troszkę delikatniejsze, jednak w smaku zbytnio nie wyczuwa się jej dodatku. Mimo to są na pewno mniej kaloryczne niż te tradycyjne - z samymi ziemniakami, a przy tym bardzo smaczne. Placuszki przepyszne w smaku i z pewnością warte skosztowania.  Placki Ziemniaczane z Cukinią - Składniki

Słodka Strona
Proziaki (chlebek sodowy) 151

wymieszać. Wlać zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei więc trzeba go troszkę podsypać mąka. Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki).  Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam na górze najlepiej taką do naleśników, i smażyć po 2 minutki z każdej strony. Przekładać na talerzyk. Smacznego :) Jak widać "chlebek sodowy(...)można zjadać sam, na słodko z dżemem , oraz jako chlebek pod kanapkę. Pasuję fantastycznie do wszystkiego :). *Informacje na temat placuszków zaciągnięte z Wikipedii :) *Ta łyżka cukru niech was nie odstrasza, bo nie jest w ogóle wyczuwalna Biorę udział w tej akcji

Moje pyszne gotowanie
Crusty Hard Rolls i wspólne wypiekanie 169

rosło w misce Tupperware]. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego

Moje domowe kucharzenie
Placki z pieczonej dyni 177

Dzisiejszy przepis dedykuję  A necie  i   Pani Domu . Obie pytały o przepis na placuszki z dyni, więc postanowiłam je wczoraj przygotować. I to był dobry pomysł, bo wszyscy w domu zajadali je ze smakiem. Dynia jest naprawdę bardzo wszechstronnym warzywem i aż trudno mi uwierzyć, że tak wiele osób nigdy w życiu(...)podałam je na kolację z  powidłami z orzechami z Anielskich Przysmaków , które są niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku. Bardzo smacznie skomponowały się z placuszkami :) * Pieczona dynia. Dynię umyć, przekroić na pół i dłonią wydrążyć środek. Owinąć szczelnie folią aluminiową, ułożyć na blasze i zapiekać w piekarniku przez około 30-45 minut (w zależności

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka migdałowe a'la makaroniki 162

najbliższej okazji pokażę je Wam.) Tym razem postanowiłam zrobić coś w rodzaju połączenia makaroników z kruchymi ciasteczkami. Pomyślałam, że kiedy upiekę je w formie niezbyt grubych małych placuszków, wtedy staną się bardziej chrupiące i przypominające kruche ciasteczka. Udało się :)  Składniki: 6 białek , szczypta soli , 1 szklanka cukru , 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)dobrze jest zastąpić zwykły cukier pudrem. Po ubiciu dodać esencję waniliową i przesiane przez grubsze sitko zmielone migdały. Całość dobrze połączyć. Na blaszkę wyłożoną pergaminem nakładać łyżką "placuszki". Powinny być niezbyt grube, oddalone od siebie o około 2 cm. Blaszkę odstawić na przynajmniej 30-40 minut, podobnie, jak przy pieczeniu makaroników. Piekarnika nagrzać do temperatury 160 stopni, wstawić ciasteczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 236

mąki żytniej, 200ml wody,  sól,  ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi.  Wykonanie; Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt  owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy

Anioły w kuchni
Sodowiaczki 137

Sodowiaczki to placuszki z jabłkiem uwielbiane przez dzieci, ale dorośli też je lubią. Składników niewiele: -400 ml gęstego jogurtu naturalnego -2 jajka -szklanka mąki -1/2 łyżeczki cukru -1/4 łyżeczki sody oczyszczonej -szczypta cukru wanilinowego -1 jabłko -olej do smażenia     Obieramy jabłko i kroimy w cienkie plasterki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)nakładamy porcje ciasta a na wierzch plasterki jabłek. Przykrywamy niewielką ilością ciasta.    Smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód się zrumieni obracamy szybkim ruchem przy pomocy drewnianego patyczka. Placuszki należy obrócić kilka razy. Zdejmujemy na papier do odsączenia. Możemy posypać cukrem i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 188

stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi. Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane(...)minut. Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią. Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 234

placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne!  Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :)  Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno(...)Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku

Walijskie Pichcenie