Pancakes'y z Ricottą to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet lekki obiad. Placuszki są wyjątkowo delikatne, niezwykle puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. Polecam przepis. Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson - Składniki: 250 g świeżej ricotty 125 ml mleka 2 duże jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubitą z szczyptą soli dodajemy do całości i delikatnie łączymy składniki. Na nagrzaną patelnie wykładamy za pomocą łyżki porcje placuszków. Gdy na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki to znak, że można przewrócić je na drugą stronę. Pancakes'y smażymy krótko, na małym ogniu, bez tłuszczu - na patelni z nieprzywierającą
Słodka StronaPlacki Ziemniaczane z Cukinią to znakomita alternatywa dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Placki z cukini ą są troszkę delikatniejsze, jednak w smaku zbytnio nie wyczuwa się jej dodatku. Mimo to są na pewno mniej kaloryczne niż te tradycyjne - z samymi ziemniakami, a przy tym bardzo smaczne. Placuszki przepyszne w smaku i z pewnością warte skosztowania. Placki Ziemniaczane z Cukinią - Składniki
Słodka Stronawymieszać. Wlać zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei więc trzeba go troszkę podsypać mąka. Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki). Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam na górze najlepiej taką do naleśników, i smażyć po 2 minutki z każdej strony. Przekładać na talerzyk. Smacznego :) Jak widać "chlebek sodowy(...)można zjadać sam, na słodko z dżemem , oraz jako chlebek pod kanapkę. Pasuję fantastycznie do wszystkiego :). *Informacje na temat placuszków zaciągnięte z Wikipedii :) *Ta łyżka cukru niech was nie odstrasza, bo nie jest w ogóle wyczuwalna Biorę udział w tej akcji
Moje pyszne gotowanierosło w misce Tupperware]. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego
Moje domowe kucharzenieDzisiejszy przepis dedykuję A necie i Pani Domu . Obie pytały o przepis na placuszki z dyni, więc postanowiłam je wczoraj przygotować. I to był dobry pomysł, bo wszyscy w domu zajadali je ze smakiem. Dynia jest naprawdę bardzo wszechstronnym warzywem i aż trudno mi uwierzyć, że tak wiele osób nigdy w życiu(...)podałam je na kolację z powidłami z orzechami z Anielskich Przysmaków , które są niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku. Bardzo smacznie skomponowały się z placuszkami :) * Pieczona dynia. Dynię umyć, przekroić na pół i dłonią wydrążyć środek. Owinąć szczelnie folią aluminiową, ułożyć na blasze i zapiekać w piekarniku przez około 30-45 minut (w zależności
Codzienna kuchnia niecodziennanajbliższej okazji pokażę je Wam.) Tym razem postanowiłam zrobić coś w rodzaju połączenia makaroników z kruchymi ciasteczkami. Pomyślałam, że kiedy upiekę je w formie niezbyt grubych małych placuszków, wtedy staną się bardziej chrupiące i przypominające kruche ciasteczka. Udało się :) Składniki: 6 białek , szczypta soli , 1 szklanka cukru , 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)dobrze jest zastąpić zwykły cukier pudrem. Po ubiciu dodać esencję waniliową i przesiane przez grubsze sitko zmielone migdały. Całość dobrze połączyć. Na blaszkę wyłożoną pergaminem nakładać łyżką "placuszki". Powinny być niezbyt grube, oddalone od siebie o około 2 cm. Blaszkę odstawić na przynajmniej 30-40 minut, podobnie, jak przy pieczeniu makaroników. Piekarnika nagrzać do temperatury 160 stopni, wstawić ciasteczka
Codzienna kuchnia niecodziennamąki żytniej, 200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. Wykonanie; Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy
Anioły w kuchniSodowiaczki to placuszki z jabłkiem uwielbiane przez dzieci, ale dorośli też je lubią. Składników niewiele: -400 ml gęstego jogurtu naturalnego -2 jajka -szklanka mąki -1/2 łyżeczki cukru -1/4 łyżeczki sody oczyszczonej -szczypta cukru wanilinowego -1 jabłko -olej do smażenia Obieramy jabłko i kroimy w cienkie plasterki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)nakładamy porcje ciasta a na wierzch plasterki jabłek. Przykrywamy niewielką ilością ciasta. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód się zrumieni obracamy szybkim ruchem przy pomocy drewnianego patyczka. Placuszki należy obrócić kilka razy. Zdejmujemy na papier do odsączenia. Możemy posypać cukrem i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnystypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi. Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane(...)minut. Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią. Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem cytryny
Smakowity Blog Kulinarnyplacków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno(...)Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku
Walijskie Pichceniemięciutkie i sprężyste, i nawet mikser o niewielkiej mocy da sobie z nim radę. Nieco się lepi, użycie miksera znaczą więc ułatwia sprawę. Po wyrośnięciu cała lepkość znika, formowanie placuszków to już sama przyjemność. Polecam - niewielkim nakładem sił i środków można przygotować naprawdę znakomite pieczywko. Mini focaccie z oliwkami i czerwoną cebulą Składniki: (na 4 sztuki) 350 g mąki pszennej(...)gładkie, lekko lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę, rozwałkować na okrągłe placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, oliwki odsączyć z zalewy. Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, na wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePlacuszki z masy makowej z twarożkiem Bałam się, że gdy zacznę je smażyć to rozjadą mi się na tej patelni czy Bóg wie co jeszcze zrobią i będę mieć raczej makową jajecznicę niż placki, a o to proszę, wyszły mi chyba jedne z najgrubszych placuszków w życiu :D Składniki: (inspiracja) 50g mąki 100g
More food, love and dreamsbardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich. Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego(...)wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Patelnię posmarować olejem, można to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód stanie się delikatnie brązowy, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 2-3min.). Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia
Walijskie PichceniePancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą. Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy(...)suche, mokre i mieszamy energicznie przez ok. 1 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Na rozgrzanej patelni topimy masło i za pomocą chochli formujemy naleśniki (smażymy maksymalnie po dwa placuszki). Smażymy na średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego
Kuchnia ŁukaszaDomowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek. Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym. SKŁADNIKI 200g cukru 80g masła 120g śmietany kremówki szczypta soli PRZYGOTOWANIE Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty(...)przez kilka tygodni w lodówce. Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnku z gorącą wodą lub w mikrofalówce, gdyż po ostudzeniu bardzo gęstnieje. Smacznego :) Polecam sos do placuszków dyniowych z brzoskwinią
Moje Kuchenne Rewelacje