Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki /25 dag/ 15 g drożdży szklanka tłustego mleka 2 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła olej do smażenia Przygotowanie : Mleko podgrzać ( ale nie gotować), wlać je do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i kilka łyżek mąki - z tej która jest już odmierzona Całość wymieszać , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- na około 20 min Gdy zaczyn ruszy, oddzielić żółtka od białek, białka ubić wsypując pozostałe 3 łyżki cukru oraz dodawać po żółtku - ubijać,... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula