placuszki - 9050 przepisów (strona:241/604)

Pyszne placuszki z jabłkami 300

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Niezwykle pyszne placuszki z jabłkami. Są bardzo puszyste i delikatne, z dużą ilością jabłek. Dzieci je pokochają! Post Pyszne placuszki z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasteczka owsiane 351

warto dodać jakieś orzechy, rodzynki itp. żeby były ciekawsze. Zamiast mleka widziałam przepisy z wodą albo.. sokiem jabłkowym - i to muszę wypróbować ;)   Ciasteczka te formujemy cienko, jak placuszki,  ponieważ i tak szybciej przypalą się od spodu niż będą upieczone w środku.  Dlatego opcja z mąką stwarzała u mnie obawy o zatrucie ;p  Bo surowy proszek(...)sobą połączyć.    W drugiej misce wymieszać jajko, olej i mleko. Dodać mieszankę do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszać.    Łyżką formować na papierze do pieczenia placuszki i piec 10min w 200 stopniach.      Ciasteczka przypalają się od dołu więc gdy widzę po brzegach że już się "upiekły", staram się je odwrócić i jeszcze trochę

W kuchni bez szafek
Owsiane placuszki tropikalne z jogurtem i czekoladą 180

ananas, kiwi, pomarańcza, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy(...)jeszcze chwilę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, kawałkami ananasa, pomarańczy i kiwi, polane roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Placuszki z ricotty z żurawiną 195

Pyszne i puszyste placuszki z ricotty. Idealne na śniadanko lub kolację. Można podać je z jogurtem, śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, co kto lubi. Ja swoje podałam ze serkiem homogenizowanym i mrożonymi malinkami. składniki: 500 g ricotty 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 jajka 1/2 szklanki mleka 2 garście posiekanej żurawiny 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku(...)proszkiem do pieczenia, mleko, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować, na końcu dodać żurawinę. Rozgrzać patelnię z odrobinką oleju. Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozpłaszczyć formując cienkiego placuszka. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Domowa Quesadilla na ostro: z serem, kurczakiem, brokułami, chilli i jalapeño 215

ręki. 3. Rozwałkuj na cienkie placki i smaż na patelni grillowej (może być też zwykła patelnia pod warunkiem że jest teflonowa) przez kilka minut po każdej stronie. Uwaga: Aby placuszki były idealnymi kołami na rozwałkowanym cieście połóż spód od tortownicy i przyciśnij mocno do podłoża, oderwij niepotrzebne ścinki i podnieś spód tortownicy. Gdy chcesz zrobić farsz z serem. Upiecz(...)drugą stronę i zrobić to samo do momentu aż roztopi się ser. Ja na moment przykryłam placek przykrywką by ser rozpuścił się szybciej- na moment ponieważ nie chciałam by placuszki zmiękły za bardzo. 5. Gotową potrawę podzielić na 2 do 6 części/ trójkącików 6. Można podawać z wszelkiego rodzaju salsami. Smacznego

KreatywnePiny
Chrupiące placki ziemniaczane z kukurydzą 227

Znane wszystkim, kuszące chrupkością, niby tradycyjne, ale ubogacone w wyglądzie i składnikiem w smaku obojętnym, ale dodającym placuszkom lekkości i wspaniałego koloru, warto się skusić... Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 cukinia 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 mała śmietana lub jogurt 2 łyżki cukru trzcinowego pół łyżeczki tymianku i oregano sól(...)obieramy. Umytą cukinię, ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany i cukru. Wyrabiamy masę, na patelni rozgrzewamy  olej, łyżką kładziemy placuszki, które smażymy z obu strona na złoty kolor. Wykładamy na talerz dekorujemy śmietaną i posypujemy cukrem trzcinowym. Smacznego

kgwjanczewo
Malinowe pancakes 222

Zapraszam na pyszne placuszki podwójnie malinowe. Wielbiciele malin będą zachwyceni, ponieważ maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowe placuszki żytnio-orkiszowe z jogurtem i malinami 173

wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone maliny zmiksować.   Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy(...)jeszcze chwilę.  Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym i  musem malinowym. *mąki można zastąpić inną dowolną w takiej samej ilości Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 651

Pancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą.  Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy(...)suche, mokre i mieszamy energicznie przez ok. 1 min do uzyskania gładkiej konsystencji.  Na rozgrzanej patelni topimy masło i za pomocą chochli formujemy naleśniki (smażymy maksymalnie po dwa placuszki). Smażymy na średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego

Kuchnia Łukasza
Dyniowe babeczki na musie z dyni 142

najpierw zrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego naczynia

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placuszki bananowo - kokosowe bez mąki i cukru 152

nowemu dniu. Wtedy staram się przygotować coś smacznego, coś na co Pan Mąż miałby ochotę. Ostatnio w jego rankingu śniadań królują niepodzielnie panacakes (przepis tu: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/09/zapraszam-na-sniadanie-pancakes.html). Te placuszki to była moja śniadaniowa pozycja. Szybka, zdrowa i pyszna! Składniki: 2 duże, miękkie banany 2 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać(...)miseczce widelcem ugniatamy banany. Dodajemy jajka, cynamon, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli mamy ochotę dodajemy również owoce: jagody, borówki czy truskawki. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Smażymy na złoto z obu stron. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Żytnie placuszki z mango, jogurtem naturalnym i truskawkami 142

skórki. Taką "łódeczkę" wygiąć na zewnątrz i odkroić kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy(...)jeszcze chwilę.  Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, musem truskawkowym oraz kawałkami mango. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Eklerki (eklery) z kremem budyniowym 181

było żadnych grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej (na blaszce wyłożonej papierem pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) okrągłe, płaskie placuszki wielkości około 4cm. Nie zapominając o tym, by pomiędzy placuszkami pozostawić dość spore odstępy na wyrośniecie. Eklerki pieczemy na złoty kolor, w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około

Smakowy Raj
Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą 262

woda połączy się z w mąką wyrobić ciasto rękami (  początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkowywać ciasto i wycinać szklanką krążki ) -na placuszki  ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty

Buniabaje w kuchni