gotowania nie dodawałyśmy żadnych składników) do miękkości. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitego musu dyniowego, przyprawiamy go zgodnie z własnym upodobaniem (dodałyśmy wszystkie wymienione składniki, gdyż tym razem chciałyśmy uzyskać placuszki z kokosem - na słodko) i mieszamy do połączenia się komponentów. My użyłyśmy dużo większej dyni, dlatego była nam potrzebna większa ilość mąki - ta podana tutaj jest orientacyjna. Ważne jest(...)ciasto ma być zwarte, ale nadal lejące. Nakładamy je dość grubo i pieczemy na malutkim ogniu ok. 5minut z każdej strony. Z tego przepisu wychodzi ok. 20 średnich placuszków. Smacznego! P.S.WeAreCrazy
WeAreCrazyzawsze ich składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki, 2 minuty roboty i pyszny dodatek do pieczywa, naleśników, placuszków czy gofrów gotowy! Składniki (na małą miseczkę pasty): 125 g półtłustego lub tłustego twarogu (lub gładkiego naturalnego serka kanapkowego) 1,5 łyżki dżemu z rabarbaru (u mnie Łowicz) 1 łyżka(...)dobrze widelcem. Dodać dżemy rabarbarowy i malinowy (w sezonie można rozgnieść pół szklanki świeżych malin). Wszystkie składniki wymieszać, dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać. Podawać do kanapek, naleśników, gofrów, placuszków itd. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie takie placuszki? Ja bardzo Plasterki jabłek usmażyłam w cienkim, lekko chrupiącym cieście, które wyszły rewelacyjnie. W sam raz na poranne śniadanie Na pewno Wam posmakują Polecam Post Placuszki z jabłkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje250g mąki żytniej, 200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy
Anioły w kuchniSmaczną , ciekawą propozycją na prezentowanym talerzu są kotleciki (placuszki) z kukurydzy. Ten oryginalny obiadek , wbrew pozorom , nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Polecam. Kotleciki--kukurydza w sosie Mornay. 1 puszka kukurydzy 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Sos Mornay: 250ml mleka 25 g mąki 25 g masła 1 żółtko Przyrządzamy sos Mornay , czyli najpierw robimy zasmażkę(...)pieprz . Wymieszać. Powstałą masę rozsmarować na blaszce posmarowanej oliwą na grubość 1 cm i schłodzić .Ja wstawiam na parę minut do zamrażarki. Następnie za pomocą łyżek formuję małe kotleciki (placuszki) i obtaczam w jajku i bułce tartej ,najlepiej grubo startej. Kukurydziane kotleciki Mornay obsmażyć na klarowanym maśle na złocisto brązowy kolor. Przykryć patelnię i przygotować polędwiczki. 1 warkocz polędwiczki wieprzowej
Kulinarny karnet Christopherabiałek i utrzeć z masłem. Dosypać przesiana mąkę. Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty. Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Kluski francuskie podajemy polane sosem. Kluski-placuszki możemy podać również na słodko np. z truskawkami
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie. składniki: 750 g młodej cukinii 750 g obranych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki olej do smażenia Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie(...)jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, do smaku doprawić odrobiną soli (nie dużo bo cukinia była solona) oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podawać. Polecam też: Placki ziemniaczano-cebulowe Placki cukiniowo-czosnkowe
Monia miesza i gotujerozpuściłam w nim drożdże. Wlałam do przesianej mąki, dodałam kefir, sól i całość wymieszałam na gładką masę. Miskę odstawiłam w ciepłe miejsce na (przynajmniej) 1h. Po tym czasie smażyłam placuszki na maśle, obustronnie do zarumienienia. Cebulę podsmażyłam na złoto. Mięso pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w mieszance mąki i czubricy zielonej, i wrzuciłam na cebulę. Podsmażyłam. Zalałam bulionem i pod przykryciem(...)bulionem. Na końcu doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową (po pół łyżeczki), pieprzem cayenne i słodką papryką (wg uznania, ale raczej na ostro). Ragout odstawiłam i zabrałam się za smażenie placuszków. A na deser? Na deser, piosenka! Na Wyspach Bergamutach Podobno jest kot w butach Widziano także osła Którego mrówka niosła Jest kura samograjka Znosząca złote jajka Na dębach rosną
bastalenazmiksowanych składników przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy wszystkie bakalie i za pomocą robota miksujemy. blachę wysmarować tłuszczem. Z masy formujemy okrągłe placuszki, po czym lekko w dłoniach je spłaszczamy. Placuszki układać na blasze, włożyć blachę do piekarnika, piec 20 minut w 170 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusibidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Placki gryczane z pieczoną dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami Na 20 placuszków: - 200g kaszy gryczanej - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczonej dyni - paczka świeżego szpinaku - 8 połówek suszonych pomidorów z zalewy - 100 g twarogu półtłustego - 2 jaja - pół szklanki otrąb(...)szpinak, pokrojone w kostkę suszone pomidory, upieczoną dynię. Dodajemy dwa jaja, otręby owsiane, doprawiamy przyprawami, dodajemy pokruszony twaróg i wszystko mieszamy. 5. Smażymy na łyżce oleju rzepakowego, aż placuszki będą rumiane z obu stron. Podajemy z sosami, jogurtem, bądź w moim przypadku z chutney'em dyniowo-rokinikowym
Sajkofanka smakubyły za wakacje ;) Przywiozłam ze sobą oscypki i 2 koszyki kurek :D Także teraz może być oscypkowo- kurkowo na moim blogu :) Na początek zapraszam Was na pyszne placuszki z kurkami i śmietaną :) Składniki: 400-500 g kurek, 2 jajka, 2 łyżki masła, 2 ziemniaki lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4-5 łyżek bułki tartej, 1 płaska łyżeczka soli morskiej(...)minut. Odstawiamy kurki do ostygnięcia. Dodajemy do nich starte ziemniaki lub mąkę ziemniaczaną, bułką tartą, jajka oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy placuszki, rozpłaszczając je na patelni. Smażymy ok. 2 minut z obu stron. Na talerzu polewamy śmietaną
Aga w kuchniKrokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizza prosciutto e rucola Pizza salami Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Placuszki dyniowe Pyzy Pyzy z kurkami Tortille Tortille z kurczakiem i warzywami
Aga w kuchniłyżeczką cukru Dodałam mąkę , rozpuszczone masło i wodę , ponownie dobrze rozmieszałam ( robotem ) Na rozgrzanym oleju smażyłam na rumiano z obydwu stron ( około 1 - 2 min. w zależności od grubości placuszków i grubości patelni :) Polałam syropem klonowym , oj pyszne śniadanko dziś miałam :) Z tej ilości składników wyszło mi 6 dość grubych , małych placuszków - pancakes
Proste Potrawyrękoma na gładkie, elastyczne ciasto Przygotowujemy formę na ciasto (28 cm- średnicy)- najlepiej wyłożyc papierem do pieczenia Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i każdą kolejno wałkujemy na cienkie placuszki - blaty, grubością mają przypominać takie jak na kluski Na dno foremki (u mnie prodiż) kładziemy pierwszy cienki placek, a na nim rozsmarowujemy część masy makowej, potem znów na masę kładziemy(...)placuszek, a na niego masę, tak 3 warstwy makowe Na samym wierzchu, na masie makowej kładziemy paski z ciasta, smarujemy je mlekiem lub rozbitym jajkiem Pieczemy w nagrzanym do temp. 180- 200 stopni C piekarniku, około 50-60 min. Ja w prodiżu piekłam 45 min. ( sprawdzic patyczkiem). Przepis na ciasto zaczerpnęłam z "Domowych wypieków ", ale bardzo je zmodyfikowałam
Proste Potrawyciepło w organizmie. Polecam szczególnie młodym , zziębniętym, znerwicowanym, którzy nie mają siły do życia. Nie podnosi cholesterolu czy trójglicerydów. Można spożywać go z bułką grahamką albo z niezwykle zdrowymi placuszkami ziołowymi, które nawet ciężko chorym nie zaszkodzą " - tyle autorka. Wkrótce podam przepis na placuszki ziołowe. Nie unikajmy zdrowych tłuszczy, ponieważ potrzebne są to prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego . Smalec jest niezwykle
Proste Potrawy