grecka fasolia gigandes ). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżem Poniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym(...)zdjęciu możecie zobaczyć zwisające winogrona ), a dookoła przepiękne widoki. Właściciel zachwalający swoje ryby ( można wybrać, która zostanie dla nas usmażona ), gawędzący z gośćmi. Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia - co mnie zaskoczyło? 1. Ser Feta Uwielbiam fetę, często
Chilli Czosnek i OliwaTroszkę "przespałam" sierpień z blogowaniem, ale tak zajmuje mnie moje życie, że brakuje mi sił i czasu na pisanie. O przepis na placuszki prosiła Kinga, więc spełniam prośbę i dzielę się z wami recepturą. Do wykonania placuszków użyłam tym razem bezglutenowej maki ryżowej, ale oczywiście można użyć zwykłej pszennej. Czytaj więcej
Farmażonyminut) - borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 6 równych części (można podsypać niewielką ilością mąki) - z każdej części utworzyć placuszek, na środku każdego placka ułożyć sporą ilość nadzienia, skleić brzegi placuszków, następnie w dłoniach lub na blacie uformować podłużne bułeczki (łączenie ma się znajdować na spodzie) - gotowe bułeczki ułożyć
Smakołyki BerenikiDodać żółtka, jajko, curry, pietruszkę, koperek, chilli oraz łyżeczkę papryki w proszku. Wsypać 2 łyżki mąki i jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką układać placuszki na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron na rumiano. Placuszki podawać gorące. Uwagi: Jeżeli w trakcie smażenia placki będą się rozpadać, dodatkowo dodać łyżkę mąki do masy ryżowej
Gorący kąsekByły już placuszki drobiowo-cukiniowe oraz placki cukiniowo-czosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki . składniki: 2 średnie
Monia miesza i gotujedługo, aż będzie odchodziło od rąk i będzie lekko sprężyste. Z dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około 3 cm i formujemy z nich w dłoniach nieregularne placuszki Teflonową patelnię rozgrzewamy bardzo mocno, po czym układamy nasze placuszki i smażymy bez tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i lekko nadmuchane z obu stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU
Sajkofanka smakuRosyjskie drożdżowe placuszki z dodatkiem mąki gryczanej. Podawane z kwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem. Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki gryczanej 2 jajka 20 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżki masła olej do smażenia dodatki np.: wędzony łosoś, śmietana 18%, koperek, cytryna W małej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki(...)sól i rozczyn z drożdży. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto łyżką. Smażyć okrągłe placuszki na złoty kolor z każdej strony. Podawać na ciepło od razu po upieczeniu lub podgrzaniu w piekarniku
wyzwania kuchenneNowy kuchenny nabytek w postaci malutkiej patelenki wymagał dalszych testów. Szybko mi zaświtało, że można ją wykorzystać do wykonania naleśników, placuszków, tudzież "pankejków". No i padło na to ostatnie. A że pichcę znowu bezglutenowo, stąd nazwa... Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą na gładką masę. Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam malutkie placuszki na złocisty kolor (z obu stron). Usmażone
bastalenapodzielić na części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować masłem czosnkowo-ziołowym.Posmarowany placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka
Moje domowe kucharzenieCiasto odstawiamy zakryte ściereczką na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na ok. 10 kawałków i z każdego z nich tworzymy placuszek z małym zagłębieniem. Do placuszków nakładamy ok. 1 łyżeczkę odsączonych jagód i zaklejamy brzegi i formujemy tak, aby powstały kuleczki. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk podsypujemy je mąką
Emcia Pichcicytryny 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek. Na suchej patelni formujemy placuszki startego sera i czekamy, aż się lekko zrumienią. Delikatnie przekładamy placuszki z patelni (uwaga! gorące), najlepiej na- jak było w moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać
Moja smaczna kuchniaoczywiście jego metoda na większą sprzedaż takich dziwnych urządzeń. Ja nie mogłam się powstrzymać żeby tego nie zakupić. Musiałam je mieć! :) Od razu po powrocie do domu zrobiłam pyszne placuszki. Składniki: 1/2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy szczypta soli 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Odstawiam na min. 20min. Ciasto nie może być(...)foremki i smażymy. Jeśli zanurzymy całą foremkę w cieście wtedy nie odklei się od ścianek i będzie trzeba skrobać :) Usmażone rozetki układamy na papierowym ręczniku do odsączenia tłuszczu. Placuszki posypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu
Olikowa kuchniaKolejny przepis w cyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem bardzo smaczne i bardzo aromatyczne placuszki z dyni z dodatkiem kardamonu i cynamonu. Osobiście bardziej mi smakują placuszki z dyni na słodko niż na słono i takie też Wam dzisiaj zaprezentuję. składniki - 500 g dyni startej na tarce o grubych oczkach - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
SMYKWKUCHNIDostałam cały koszyk pięknie pachnących i smacznych papierówek! Szkoda, żeby z nich nie skorzystać, więc usmażyłam tradycyjne placuszki. Może odbiegają od tych oryginalnych pancakes, ale również wyśmienicie smakują! Idealnie pasują na wykwintne śniadanie. Składniki: 2 - 3 papierówki 2 czubate łyżki maki kukurydzianej (można zastąpić inną) 2 jajka 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka miodu cynamon Sposób przygotowania: Białka ubić(...)sztywną pianę z szczyptą soli. Do białek wrzucić: żółtka, mąkę, masło orzechowe, miód, cynamon, obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju smażymy placuszki z obu stron, aż do zarumienienia. Polecam podawać z domowymi konfiturami lub masłem orzechowym. Smacznego
Truskawkowa Fiestazabraliśmy się do wybierania potraw. Restauracja oferuje wiele dań, m.in.: przystawki, zupy, dania z drobiu, wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam na zupę chrzanową z placuszkami ziemniaczanymi i bekonem (10 zł) i zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami (26 zł). Mąż wybrał żurek z jajkiem i kiełbasą (8zł), a na drugie danie(...)suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym Pierwsze wrażenia? Przepyszna zupa chrzanowa, z wyważonym smakiem, niezbyt ostra i kremowa. Świetnie do niej pasowały placuszki ziemniaczane i podsmażony bekon. Jest to danie, które z pewnością spróbuję odtworzyć w domu. Mąż był zadowolony z żurku, więc zupy zdecydowanie na plus. Po zupach przyszła kolej na nasze
Pasja Smaku