Macie już pomysł na sobotnie śniadanie? Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejną słodką, śniadaniową propozycję. Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej. Niezbyt słodkie, ale za to bajecznie chrupiące! Jeżeli jesteście miłośnikami śniadań na słodko to koniecznie wypróbujcie ten przepis." Składniki : 2 żółtka 2 białka 3 łyżeczki cukru brązowego 1/2 szklanki mleka 4 łyki mąki kukurydzianej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania(...)koniec dosypując partiami mąkę kukurydzianą. Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na plasterki, dodajemy do ciasta i mieszamy. Patelnię rozgrzewamy. Na rozgrzany olej nakładamy niewielkie ilości masy tworząc małe placuszki. Smażymy około 1-1,5 minuty z każdej strony. Podajemy z jogurtem naturalnym. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościCzasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest(...)łączymy razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy suche składniki do wcześniejszej wymieszanego kefiru. Gruszki odbieramy, wyrażamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki które dodajemy do ciasta. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem
Słodkie PrzyjemnościWczoraj zrobiłam indyjskie placuszki. Lubię je bardzo, bo można różnie je przyprawiać w zależności od tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne. Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry. Składniki: Mąka 450 gr, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki ciepłej wody, Czosnek niedźwiedzi, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka cuminu, Troszkę(...)klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe
Kulinarna rozmowaWrzuć jabłka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Nabieraj na dużą łyżkę ciasto z kawałkami jabłek i wlewaj je na patelnię tak, by uformować średniej wielkości, nie za grube placuszki. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, żeby za każdym razem wymieszać ciasto przed wlaniem na patelnię. Jeśli seria placuszków wchłonie prawie cały tłuszcz
Gotowanie to kochaniechoć mama wciąż powtarza, by smażyć mniej, jeść zdrowiej, ja nie mogę oprzeć się pokusie rozpustnego, słodkiego rozpoczęcia dnia. Tak najlepiej. W końcu co z tego, idzie zima! :) PLACUSZKI DYNIOWE Składniki: ok. 200 g puree z upieczonej dyni(...)cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień do średniego i nakładaj łyżką placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka mieszaniny. Rozgnieć placki delikatnie i smaż w odstępach aż urosną i będą zrumienione - z obu stron. Podawać same lub oprószone cukrem pudrem
Gotowanie to kochaniePowróciliśmy do szkolnej rzeczywistości. Do szybkich spacerów do i ze szkoły lub też do proszenia tych życzliwych o podwózkę. Także do śniadaniowego pakowania. Na poniedziałkowe drugie śniadanie zaplanowałam placuszki. Przepis zaczerpnięty z "Nigella ucztuje". Placuszki proste w przygotowaniu, obłędnie lekkie i delikatne o nienatrętnym smaku. U nas z dozwolonym kefirem i jajkiem przepiórczym
Dzieje kuchennej Wiewióryzakąski po prostu na 1 - 2 kęsy. Nasze polskie koreczki z wykałaczką w środku są idealnym przykładem finger food. Mogą to być koreczki, kanapeczki, krakersy z pastami, placuszki, roladki i co tam jeszcze przyjdzie nam do głowy. Długo zastanawiałam się, którą z moich mini przystawek Wam przedstawić? Ponieważ na swoim blogu kulinarnym Bon Appetit Małgorzaty, mam mnóstwo takich(...)pszennej, żółtka, roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy a następnie dodajemy resztę ciepłego mleka, czekamy aż ciasto podrośnie i dodajemy ubite białka. Smażymy jak placuszki na oleju z obu stron. Dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu, doprawiamy pieprzem, kładziemy plaster wędzonego łososia, liść świeżego szpinaku, gałązkę koperku oraz cząstkę cytryny. Karnawałowa przystawka gotowa ;) smażymy
Bon Appetit Małgorzatytarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę. Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz
Bon Appetit MałgorzatyNaszła mnie ochota na jakieś placuszki. Idealny przepis znalazłam na blogu feed-me-better . Zapraszam! Dla nas (dorosłych) były zwykłe okrągłe, a dla naszej dwulatki - motylki z dodatkami :) Składniki: 150 g serka homogenizowanego - u mnie waniliowy danio 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 50 ml mleka 1 łyżka otrębów 1 łyżka miodu / cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Sposób przygotowania: 1. Jajko, serek i mleko mieszamy, dosypujemy mąkę, otręby, cukier, sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, 2. Placuszki smażymy na patelni (suchej lub lekko przetartej olejem). 3. Podajemy wedle uznania z cukrem pudrem, owocami itp. Smacznego
Kuchnia domowa AniPlacuszki z jabłkiem - szybkie i smaczne, wilgotne w środku, w sam raz dla niespodziewanych gości:) Porcja na ok 12 szt dużych placuszków. Najlepsze są przestygnięte i obsypane obficie cukrem pudrem. SKŁADNIKI: 1 jajko 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mleka 1-2 jabłka cukier puder
Kto ugości moich gości?wyrosnieciu wylozyc ciasto na blat i podzielic na 21 rownych kawalkow.Zeby buleczki byly rownej wielkosci,ciasto najlepiej odwazac,po 28-29 g ciasta na kazda buleczke.Kazda czesc rozplaszczyc na placuszek i zawijac od zewnatrz do srodka,okrazyc tak placuszek dookola,formujac buleczke.Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia zwinieciem do dolu,zostawiajajac miedzy buleczkami niewielkie odstepy. Przykryc sciereczka i zostawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne – jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki. Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając je widelcem. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 4-5 minut. Podajemy polane rozpuszczonym
UgotujmyTo.plminutę, do momentu aż na powierzchni placków pojawią się małe otworki. Odwrócić i smażyć z drugiej strony do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Obok patelni ustawić talerz. Na usmażonych placuszkach rozłożyć kawałki masła (na każdym jeden) i ułożyć placuszki w stos po 4-5 placków. Przepis bierze udział w akcji: linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniłyżką ciasta. Delikatnie wyrównać całość. Smażyć przez chwilę a następnie odwrócić. Zaczekać do momentu aż ciasto się zarumieni z obu stron. Żeby ciasto w środku nie zostało surowe, placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Tak usmażone placuszki układać na talerzu z ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki można podawać z cukrem pudrem lub z syropem klonowym
Świat Domowej KuchniPokazałam … pokazałam i spokoju nie dawaliście! :D No więc są! Placuszki były eksperymentem zrobionym kilka dni temu na obiad – bardzo udanym! Już po chwili musiałam zrobic kolejne porcje , bo bez dokładek się nie obyło! Wykorzystałam makaron Lubella nr. 40 , który sprezentował mi BDSklep.pl i warzywa z lodówki – w ruch poszła kukurydza , cebulka i czerwona papryka. Składniki : - makaron(...)mąkę , żółtka i szczyptę soli dokładnie razem mieszamy. Dodajemy warzywa i ugotowany makaron. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy średniej wielkości placuszki. Smażymy po kilka minut w każdej strony. Podajemy solo lub z porem delikatnie podsmażonym na masełku
Ostra na Słodko