błyskawiczne placuszki do zrobienia oczywiście jeśli wcześniej ugotujecie kaszę jaglaną. Są bardzo delikatne i w smaku i w konsystencji. Wystarczy podać je z sezonowymi owocami i będą pysznym śniadaniem czy deserem. Pyszne placuszki z kaszy jaglanej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzez praskę czosnek. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i łato będzie odchodziło od ręki. Odsawić na 20 min. Formować z ciasta cienkie placuszki ( można rozwałkować) i smażyć na suchej dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Placuszki powinny mieć charakterystyczne pęcherzyki i nieco napęcznieć w czasie smażenia. 4. Cebulkę pokroić w drobną kostkę
DefinicjaSmakupieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na ok. 30 kulek wielkości mandarynki. Kulki oprószyć delikatnie mąką, tak aby się nie kleiły. Każdą kulkę należy spłaszczyć i rozciągnąć, tworząć placuszek o średnicy ok. 10-12 cm. Placuszki układamy na blaszcze z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów, ponieważ ciasto urośnie. Pizzerinki smarujemy jednym z sosów, posypujemy niewielką ilością sera, układamy ulubione dodatki
DefinicjaSmakudodajemy sok z cytryny, sos worchestershie, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Po 30 minutach dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowyjemy na cienki placuszek. Z obu stron każdy placek delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to dłonią. Rozgrzewamy patelnię ( bez tłuszczu). Na suchą patelnię wrzucamy placuszek i smażymy 1,5 minuty
DefinicjaSmakuoprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na 1h do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 równych części. Każdą kulę spłaszczamy i formujemy z nich placuszki o grubości ok 1 cm. Układamy na blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły. Nagrzewamy piekarnik do 220-250 stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której(...)będziemy piec chlebki (!). Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej blaszce). Pieczemy ok 10-12 min, aż zamienią się w nadmuchane poduszkowce i delikatnie zarumienią :) Smacznego
DefinicjaSmakuczasie jesli będzie się kleiło, należy podsypać je mąką. 5. Ciasto uformować w wałek, nasępnie pociąć na paski-jak duże kopytka. 6. Każdy z fragmentów ciasta rozpłaszczyć na placuszek, po środku których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem. 7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować z niego bułeczkę podłużną bądź okrągłą. 8. Układać na blaszce posypanej
KreatywnePinyjajko i dokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Na papierowy ręcznik kuchenny wlewamy trochę oleju i przecieramy nim patelnię. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placuszek. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że placuszki mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić, kiedy
CiastkozercyPlacuszki cukiniowo-ziemniaczane! Placuszki cukiniowo-ziemniaczane z dużą, ilością natki pietruszki. Przepyszne połączenie smaków. Proste w wykonaniu. Obiad gotowy w 20 minut! PRZEPIS TUTAJ
SMYKWKUCHNImoże tak obiad z wykorzystaniem truskawek? Proponuję więc rewelacyjne placuszki jogurtowe. Uwaga! Znikają w momencie :) Polecam! Jogurtowe placuszki z truskawkami Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego, 4 jajka, 4 łyżki oleju, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 20 dag truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy ze szypułek, myjemy i kroimy w plastry. Jogurt naturalny miksujemy
paapilotkaazrobić na kolację? Szybki przegląd szafek i pomysł jest :-). Usmażyłam pyszne placki z kukurydzy i cukinii. Połączenie słodkiej kukurydzy i nijakiej w smaku cukinii wyszło naprawdę dobre. Placuszki podałam z sosem czosnkowym. Były smaczne i szybko zniknęły z talerza, nawet okruszki nie zostały ;-). Wyglądem placki może nie powalają, ale smak wynagradza wszystko :-). Polecam! PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I CUKINIĄ. Składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychsmakuje wyśmienicie nie tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami (przepis własny) 2 wyluzowane(...)gorącym bulionem i zostawić na 5 minut. Rozdrobnić widelcem. Dodać serek, mąkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć 4 nieduże placuszki. Masa jest dość luźna więc należy ją nakładać łyżką. Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki. Na plackach umieścić kacze udko. Resztę miodu wymieszać z likierem
Wiem co jemmamy dla was naprawdę pyszny i w całkiem zdrowy obiad. Potrzebujemy: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka na sos: 150 g jogurtu naturalnego garść siekanego koperku sól, pieprz na placuszki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 5 łyżek mleka sól, pieprz 1 łyżka czarnego sezamu olej do smażenia Jogurt mieszamy(...)jest nawet prostsza. I gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręczniczek i osuszamy. Na talerzu układamy szparagi, na nich jajko i polewamy sosem jogurtowym. Podajemy z placuszkami jaglanym. Jeszcze na koniec się pochwalimy, że jogurt robimy sami. Na przykład według TEGO przepisu. A niedługo powinien pojawić się drugi nasz przepis na jogurt, taki robiony w jogurtownicy. Smacznego
Marder&Marder Manufacturektóra znalazła go na blogu Smakokosa :) Wypróbowałam i mogę z czystym sumieniem polecić :) Bardzo smaczne, aczkolwiek już na wstępie zmieniłam z deka recepturę przede wszystkim na fakt ilościowy placuszków oraz własne kubki smakowe :) Placuszki są zdrowe, pieczone, więc bez dodatku tłuszczu :) Myślę, że opcja smażona byłaby smaczniejsza jeszcze dla podniebienia, ale w wersji dla dzieci zdecydowanie wybrałam pieczoną :) Zapraszam
ChilliJemyDalszy ciąg jagodowych przepisów:) Trochę zasłodzę Was następnymi postami, gdyż będą one na pewno słodkie i owocowe :) Spodziewajcie się zatem dużo pysznych rzeczy, nawet każdego dnia :) A powyższe placuszki - lub jak kto woli - pancakes - to idealna propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie:) Składniki na około 10 placków: 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju jagody Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką masę. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub bez dodatków
My simple kitchenwcale mi kiedyś nie przeszkadzało, że właśnie wtedy musiałam wracać do szkoły;) A skoro już o szkole mowa, to bez konkretnego śniadania ani rusz :) Co powiecie na pyszne placuszki na słodki początek dnia?;) Składniki: 0,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 małe jajko 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżki oleju(...)misce i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać kawałki jabłek. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki doskonale komponują się z miodem
My simple kitchen