zachowując dużą pestkę. Miąższ nacinamy w kratkę bądź oddzielamy od skórki łyżką. Kroimy na drobne kawałki, rozdzielamy na dwie porcje do miseczek z przebitą śmietaną, schładzamy w czasie przygotowywania placuszków. Mąkę mieszamy z makiem, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy w całości na puszysto razem z cukrem. Po ich ubiciu do miski wkładamy odważoną porcję jogurtu oraz oleju(...)śmietaną i owocami. PS: Żeby masło reprezentacyjnie wyglądało nie wymieszałam go przed zrobieniem zdjęć. Przed jedzeniem zawartość miseczki dobrze jest dokładnie wymieszać, a potem masełko rozsmarowywać sobie na kolejnych placuszkach. SKŁADNIKI 250g jogurtu – typu greckiego lub bardzo gęstego naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki maku 2 jajka rozmiaru L (lub 3 rozmiaru M) 3 łyżki cukru
Karo in the KitchenNajzdrowsze placuszki na świecie a do tego jeszcze pyszne, co Wy na to? Dodamy to i owo a rezultat ? no może sprawdzicie sami? Podwójnie owsiane placuszki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżki mleka ( w zależności jak gęste ciasto wychodzi). Polewa: 28g rodzynek, 100g czekolady mlecznej, 60ml mleka. Przygotowanie: Składniki na ciasto razem dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć placuszki bez tłuszczu, z obu stron do zarumienienia. Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rodzynki, wymieszać i polewać gotową polewą placuszki. Smacznego
W kuchni u MonikiCóż tu pisać o tych placuszkach?, są cudownie mięciutkie, puszyste i rozpływają sie w ustach. Jako dodatek dodajcie, dżem, miód, syrop klonowy albo co Wam w duszy gra. Polecam na śniadanie albo deser, jak wolicie. Maślankowe, puszyste placuszki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieżycie ryżu z wczorajszego obiadu. Ponieważ należę do osób które nie znoszą wyrzucać jedzenia . A normalne że zawsze coś z obiadu zostanie , to mam pole do popisu . Dzisiaj są placuszki z ryżu . Składnik 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz olej do smażenia Wykonanie - Do miski włożyć ryż , wbić jajko, dodać jogurt(...)masę . Nie musi być jednolita - Masę doprawić solą i pieprzem ( ostrożnie z solą ponieważ ryz był już solony przy gotowaniu) - Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką masę, formować placuszek , smażyć z obydwu stron na zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami
Eli Gotowanieostatecznie stwierdzam, że było warto. Fajnie też mnieć tak jak ja, jakąś gadułę obok, wtedy czas mija szybciej :D Na sam koniec wałkujemy ciasto bardzo mocno na barzo płaski placuszek (ciasto nie wałkowane należy przykryć, żeby nie wyschło). Placuszek kroimy nożem na wąskie paski długości ~10-15cm i nacinamy po środku. Kolejnym krokiem jest zawinięcie jednego końca do środka
Przepysznik - BLW i nie tylkomargin-bottom: 0.21cm; } Upiekłam wczoraj Focaccię z oliwkami i cebulką, w sumie wyszły mi trzy placuszki i miałam zamiar cyknąć im dziś zdjęcia, a przynajmniej jednej. Niestety zniknęły zanim zdążyłam chwycić za aparat... M. capnął dwie do pracy na śniadanie i drugie śniadanie, a ja capnęłam trzecią na śniadanie, wiem że to pewna niekonsekwencja z mojej strony(...)placuszek taaak na mnie patrzył i łypał oliwkami, że tylko kamień by się nie skusił. W związku z tym przepisu dziś nie będzie, może w przyszłym tygodniu się uda, w zamian proponuję tym razem coś niewłoskiego, ale obiecanego. Mianowicie desery, które zaserwowałam rodzinie w czasie małego przyjątka po ślubie cywilnym. Dziś dwie moje propozycje, przepyszna Beza Pavlovej, której jestem
Przepysznik - BLW i nie tylkocukru pudru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka cukru Wymieszać serek razem z jagodami i cukrem pudrem. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na dość cienki, okrągły placuszek, ułożyć na pierwszym kilka razy po 3/4 łyżeczki farszu i przykryć drugim placuszkiem. Lekko nacisnąć w miejscach nie wypełnionych farszem, tak żeby powstały śliczne kopczyki, okroić każdy w dowolny kształt
Przepysznik - BLW i nie tylkomaślankowym posmakiem. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła nieco przepisu, jako że nie toleruję zbyt dużej ilości spulchniaczy w cieście, zredukowałam ilość proszku do pieczenia i według mnie placuszkom wyszło to tylko na dobre. Według naszych wysublimowanych podniebień najlepiej smakują w połączeniu z miodem i dżemem wiśniowym. Maślankowe pancakes 2 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki(...)czym dodać mąkę i dokładnie zmieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Smażyć na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu do zrumienienia placuszków z obu stron. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkowspaniały smak, ale też dlatego, że może je zjeść właściwie każdy. Delikatne i bardzo kokosowe, świetne na niepogodę jako poprawiacz humoru i idealne na wspólne, rodzinne pitraszenie niedzielnego śniadania. Placuszki kokosowe z bananem 200ml śmietanki kokosowej 100ml wody 2 jajka 70g mąki pszennej 55g mąki orkiszowej 30g rozpuszczonego masła banan śmietanka kokosowa do ozdoby Śmietankę i wodę zmiksować(...)jajkami, dodać mąkę, zmiksować, na koniec wlać powoli masło. Smażyć placuszki na malutkim ogniu, na odrobinie oleju kokosowego aż się lekko zarumienią. Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas banan i kapka śmietanki kokosowe, jeśli nie mamy takowej na stanie może być równie dobrze syrop klonowy, miód dla starszych maluchów, albo dżem Smacznego! Dla małych alergików: Zamiast jajek można dodać jednego
Przepysznik - BLW i nie tylkoweekend proponuję placuszki na mleku kokosowym z bananem w kawałkach. Połączenie kokosa i banana jest jednym z moim ulubionych, a gdy do tego poleje się placki syropem klonowym, można wprost rozpłynąć się z rozkoszy. Polecam wszystkim wielbicielom egzotycznych smaków. Placuszki kokosowe z bananem 3 jajka 120g mąki pszennej 125ml mleka kokosowego 125ml śmietany 18% 2 banany łyżeczka soku z cytryny
Przepysznik - BLW i nie tylkotaki mój apel, nie sypcie cukru do ciasta na placki, jest tam zupełnie zbędny. Jeśli dorzucacie owoce, tym bardziej nie trzeba jeszcze dodatkowo dosładzać. W zupełności wystarczy lekko polać placuszki z wierzchu na przykład syropem klonowym albo miodem, tak podane są naprawdę przepyszne! Specjalnie przy okazji powyższej refleksji, mam dla was przepis na placki (bez cukru oczywiście :) ) jogurtowe z jagodami(...)mrożeniem, ponieważ susza majowa skutecznie zamordowała sporą część krzaczków i w tym roku jagód będzie raczej mało, niestety. Stąd też, śpieszmy się pożerać jagody, tak szybko znikają z lasów! Placuszki jogurtowe z jagodami 1 duży gęsty jogurt naturalny (około 400 g) 3/4 szklanki mleka 50 g roztopionego i przestudzonego masła 3 jajka 2 szklanki mąki (280 g) 1 łyżeczka proszku
Przepysznik - BLW i nie tylkowyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 15 minut pod ściereczkę. W tym czasie robimy kruszonkę, łączymy składniki na kruszonkę za pomocą dłoni. Po 15 minutach z bułeczek formujemy placuszki, następnie robimy na środku wgłębienie. Później smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka. Wykładamy budyń na placuszki, na to posypujemy hojnie kruszonkę. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce
Pelusiowa KuchniaWczoraj zrobiłam indyjskie placuszki. Lubię je bardzo, bo można różnie je przyprawiać w zależności od tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne. Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry. Składniki: Mąka 450 gr, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki ciepłej wody, Czosnek niedźwiedzi, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka cuminu, Troszkę(...)klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe
Smaki Przyprawy i Koloryktóre przywodzą mi namyśl dzieciństwo. Jedne kojarzą mi się z domem rodzinnym i mamą, inne z babciami, niektóre z wyjazdami do chaty z dziadkami. Długo nie mogłam trafić na placuszki, które choć trochę by przypominały te smażone przez babcie Halę, na starej emaliowanej patelni koloru seledynowego... wiedziałam, że był w nich kefir i jabłka. Dopiero w tym tygodniu odkryłam(...)pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na małe kawałki. Banana obieramy i kroimy w plasterki, śliwki kroimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcje ciasta. W każdy placuszek wtykamy po kilka kawałków śliwki lub plasterków banana. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Trzeba zwracać uwagę na to jak placki smażą się od strony banan i śliwki
Dzieje kuchennej Wiewióry