Uratowały kolację w czwartkowy wieczór. Szybkie w wykonaniu placuszki, delikatne i puszyste. Idealnie pasował do nich dżem malinowo rabarbarowy, który robiliśmy na poniedziałkowych warsztatach KUKBUKa z Dr. Oetkerem (o nich już niebawem!!!). Pomysł na placki zaczerpnęłam z "Mamuszki", dokonałam jednak kilku modyfikac ji. Szybkie racuchy jogurtowe 100 ml jogurtu greckiego 100 ml mleka 1 roztrzepane jajko 100 g mąki pszennej(...)dżem do podania Wszystkie składniki mieszamy w misce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (niewielka ilość). Nakładamy łyżka porcje ciasta i smażymy z każdej strony po 2 minut, tak by placuszki były złoto rumiane. Pysznie smakują z dżemem lub solo
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rabarbar obieramy i kroimy w talarki, wrzucamy rodzynki, wsypujemy cukier z wanilią i cynamon i całość mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki grubości ok 1 cm. Na każdy placuszek wykładamy rabarbar z rodzynkami delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy aż drożdżówki się zarumienią, ok 30 minut w 170 st. C. Smacznego
Cynamonowe szczęściepodałam Wam przepis na frużelinę, dziś proponuję pancakesy, które doskonale z nią smakują. Pancakesy to tradycyjne, grube naleśniki, zwykle serwowane na śniadanie w amerykańskich domach. Bardziej kojarzą się z placuszkami, ale bez względu na określenia, są pyszne. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Tym bardziej, ze ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Ja wykorzystałam przepis z kwestii smaku(...)końcu dodać masło. Wymieszać. 6. Odstawić na 15 minut. 7. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby ciasto mogło wyrosnąć. 8. Placuszki delikatnie przewracać na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. 9. Odkładać na kratkę, aby pancakes lekko przestygły. 10. Następnie układać na stosik. 11. Podawać z syropem klonowym lub frużeliną z ulubionych owoców
W mojej kuchnikaszy manny, bez dodatku mąki - pyszne :) Dla niektórych te placki to smak dzieciństwa, a dla innych super pomysł dla małych niejadków w domu :) Mojej duletniej córce bardzo zasmakowały te placuszki :) Składniki: 0,5 szklanki kaszy manny, 0,5 szklanki mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka roztopionego masła. Przygotowanie: Kaszę mannę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy(...)minut do napęcznienia. Dodajemy roztopione masło, jajko i cukier. Mieszamy składniki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy placuszki i smażymy z obu stron do zarumienienia się. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem (u mnie cukier puder i jagody z kompotu
Aga w kuchniPLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ to ratunek dla rozgotowanej kaszy. Wystarczy... Artykuł PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z SOSEM JOGURTOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak placki... naprawdę intrygują! Mordawskie placki leniwe 150 ml kefiru 50 ml oleju + 1/4 łyżki po 1/4 łyżeczki białego octu winnego i soli 1/4 łyżki cukru 200 g sera feta, pokruszonego 1 cebulka dymka(...)sodą i starannie mieszamy z kefirem. Posypujemy stolnice mąką i zagniatamy ciasto. Będzie trochę kleiste ze względu na ser. Dzielimy ciasto na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy na placuszek o średnicy 15 cm. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy pojedynczo placki po 3 minuty z każdej strony. Jeśli zbyt szybko się rumienia zmniejszamy ogień
Dzieje kuchennej Wiewióryczyli placuszki cukiniowo - ziemniaczane Był sobie wieczór... i była sobie samotna cukinia... Nie wiedziała co ze soba zrobić, była sama, miała pomóc w budowie zapiekanki, ale jakoś o niej zapomniano...,aż tu nagle, pewnego wieczora, przyszedł mały głodek... Zdecydował, aby połączyć cukinie z ziemniakiem, że razem na pewno się dogadają, będzie lepiej... I tak po krótkiej negocjacji zarumieniły(...)razem... Czas przygotowania: ok 10 min Serwowanie: 12 placuszków Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 cukinia szczypta soli zamienniki 2 jaj 2 ząbki czosnku 1 szalotkę 3 łyżki mąki Shar bezglutenowej (z kwiatkiem) listki oberwane z pół pęczka tymianku świeżo mielony pieprz do smaku - płatki chilli olej kokosowy do smażenia 1/2 opakowania serka koziego (Turek lub inny aksamitny
Lajtkraft food intoleranceJeżeli macie ochotę na obiad na słodko to polecam chrupiące placuszki z jabłkami. Przepis bardzo banalny i każdy zrobi je z łatwością. Składniki na ok. 15 szt.: 1,5 szkl. mąki (np. wrocławska do naleśników) 2 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 średnie jabłka olej do smażenia Przygotowanie: Jabłka obierz(...)zetrzyj na tarce - odstaw. Resztę składników zmiksuj w misce a następnie dodaj jabłka i wymieszaj łyżką. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej specjalnej do naleśników). Usmażone placuszki posyp cynamonem lub cukrem pudrem. Ps. Placki doskonale nadają się na kolejny dzień do pracy ... jeżeli zostaną
Alutka-Gotujeząbki czosnku, pokrojono drobno szalotkę, rozdrobniony ser feta, mąkę, suszone oregano, sól i pieprz. Na rozgrzanej patelni z oliwą, nakładać placuszki i smażyć ok. 4 minut. Zrumienione placuszki przełożyć na drugą stronę i smażyć ok. 2 minut. Smacznego
La grande e la piccola cuocaPyszne, leciutkie placuszki na zdrowie do każdego śniadania. Upieczcie sobie i weźcie do pracy czy dajcie dzieciaczkom do szkoły, będą znakomitą dawką energii na resztę dnia. Do tego spora garść kwiatów forsycji z naturalną porcją rutyny na odporność i zdrowie na talerzu podano. Placuszki daktylowe z kwiatami forsycji i mirabelki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś przedstawiam Wam placuszki na sposób indyjski. Są aromatyczne, pachnące curry i smakują wybornie. Ja dodałam tutaj curry indyjskie ale dodajcie jakie lubicie najbardziej, wszak wiadomo że curry to mieszanka przypraw. Podałam placki z chrzanem śmietankowym który tu idealnie pasuje, polecam. Marchewki zakupiłam w Fusion Gusto . Kolorowe placuszki marchwiowe z curry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejestem na diecie :) - mówi córka A co przewiduje Twoja dieta? - pytam ... I takie rozmowy, bardzo często przeprowadzam z moją piętnastoletnią córką ostatnimi czasy. Dzisiaj stanęło na bardzo smacznych placuszkach, które idealnie sprawdzą się również na śniadanie. A co będzie jutro? Musimy o tym jeszcze porozmawiać :) SKŁADNIKI: 2 dojrzałe banany 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka mąki ryżowej(...)olej - minimalnie ;) A jak to zrobić: Banany dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka, płatki i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, na jednolitą masę. Placuszki smażyć z dwóch stron, na delikatnie natłuszczonej patelni. Podawać z naturalnym jogurtem i ulubionymi owocami
Kuchnia w opałachWystarczy, że posiadasz w domu jajka, banany i bakalie. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na spójną masę i gotowe. Teraz tylko należy je upiec Przyznam, że rozpoczynając przygodę z pysznymi placuszkami ten etap sprawiał najwięcej problemu. Po kilku mocniej wypieczonych śniadaniach nadszedł czas na idealne pancakes. Miękkie w środku, rumiane na zewnątrz, a co najważniejsze – przepyszne i dające mnóstwo energii(...)Pancakes najlepiej piec na rozgrzanej patelni, na niewielkim ogniu, ale trochę dłużej. Pod koniec podnosimy temperaturę, żeby nabrały ładnego koloru. Placuszki w przedstawionej wersji dają nam dużo energii, ponieważ zawierają nie tylko węglowodany, ale także tłuszcze w postaci orzechów i białko, które znajduje się nie tylko w odżywce, ale także w nasionach chia. Po takiej dawce energii nawet sobotnie porządki
Ciasna Kuchniaprzykryte ściereczka na około godzinę w ciepłym miejscu. Krok 2 Ciasto wyrośnięte jeszcze raz wyrabiamy krótką chwilkę i dzielimy je na małe kuleczki które lekko spłaszczamy i formujemy okrągłe placuszki. Każdy placuszek smarujemy kawiorem z bakłażana, kładziemy pokrojone pieczarki. Wstawiamy do pieca na 20 minut 180 stopniach.Po 20 minutach wyjmujemy i posypujemy je startym serem lub pokrojonym w kosteczkę
Różowa kuchniazawierają mąki. Przyrządziłam je z myślą o sobie, bo nie sądziłam, że moja rodzinka się skusi, tym bardziej, że obiad też był zrobiony. I co? Zjadłam cztery, cztery małe placuszki, bo na tyle zdążyłam się załapać. Chyba to o czymś świadczy. Placuszki są naprawdę rewelacyjne, lekkie i znikają dosłownie "w oka mgnieniu". Idealne na ciepło, jak i po ostygnięciu
Di gotuje