Płatki owsiane zmieliłam wraz z orzechami w Nutribullet , co przyczyniło się do powstania owsianej mąki z orzechowym akcentem. Placuszki wychodzą mięciutkie, pulchniutkie, bardzo delikatne. Są przesmaczne, a orzechowe aromaty są bardzo dobrze wyczuwalne. Placuszki robiłam na początku listopada, dlatego na zdjęciu możecie zobaczyć jeszcze ostatnie maliny z ogródka, które przyniosła mi Mama :* Składniki: 60 g płatków owsianych
Zdrowie na języku :Pmąką w tej samej miseczce, dolać mleko i olej, można dosypać ulubione przyprawy, tak jak do pizzy, zagnieść ciasto w kulkę. Po podwojeniu objętości, kulkę ciasta podzielić na 4 placuszki centymetrowej grubości, posmarować przecierem pomidorowym, położyć parówki, złożyć powstałe placuszki w kształt pieroga zlepiając jak pieróg z jednej strony. Ponacinać w dwu centymetrowe odcinki nie przecinając do końca od strony
kgwjanczewoobok kaloryfera lub na lodówkę, która wytwarza idealne ciepło). Po godzince krótko zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek. Patelnie rozgrzać (bez tłuszczu!). Placuszki smażyć po kolei na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać na ciepło
Nastoletnie WypiekanieBardzo lubię warzywne placuszki, z ziemniaków i cukinii robiłam już na milion sposobów ale tym razem postanowiłam zaproponować coś fajnego osobom będącym na diecie bezglutenowej. Pyszne placuszki z cukinii polecają się również dla was;) mąkę pszenną zastąpiłam mąką jaglaną, dodatkowo możemy je usmażyć na oleju kokosowym. Składniki: 1 duża cukinia cukinia 1 cebula 100 gram mąki jaglanej 2 jajka
Życie zaczyna się w kuchniplacuszki mogłabym ostatnio jeść na okrągło. Gościły na moim stole już kilkakrotnie w ramach kolacji lub drugiego śniadania, a w dodatku są błyskawiczne do zrobienia, co jest ich wielkim atutem, gdyż zazwyczaj nie mam za dużo czasu na przygotowanie posiłku po pracy. Możecie je dodatkowo podać z kleksem jogurtu naturalnego. Inspiracja: "Lekkość" Anny Starmach Składniki na 1 porcję(...)Jajko, płatki owsiane i mąkę wymieszać ze sobą. Dodać szpinak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Patelnię posmarować delikatnie olejem za pomocą pędzla. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówTakie placuszki uwielbia chyba każdy z nas, zawsze głównym składnikiem będą ziemniaki, ale dzięki różnym przyprawom i dodatkom smakują inaczej, jedni lubią je po węgiersku lub ze śmietaną a nawet tak jak moja córa, posypuje o zgrozo cukrem! Te z papryką, posypane serem żółtym i świeżym koperkiem, uwielbiam, są sycące i zastąpią zwykły obiad. Polecam! Składniki(...)paprykę drobniutko posiekaj, połącz z tartymi ziemniakami, dodaj mąkę pszenną, wbij jajka, wsyp przyprawy do smaku, wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym ułóż na talerzu, posyp startym na tarce jarzynowej serem, oraz posiekanym koperkiem, podawaj od razu gorące
Wanilia i Kardamontakże, faktycznie słodyczy i ciast raczej się nie podaje, ale kolacja tego dnia nie może obyć się bez racuchów, w ich najprostszej, a jakże pysznej formie. Na około 20 placuszków przygotujcie: około 2,5 szklanek mąki 0,5 litra mleka 40-50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka cukry aromatyzowanego wanilią sól cukier puder olej do smażenia W 200 ml letniego(...)konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Ostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy racuchy na złoty kolor z obu stron. Ja wykładam ciasto na patelnię zwykłą łyżką, placuszki rosną podczas smażenia. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem. Pysznie smakują ze śliwkową konfiturą
Pichceniomaniawrzucić wszystkie składniki potrzebne do ciasteczek i zagniatać. Im dłużej tym bardziej kruche powinny być ciasteczka. Gdy masa będzie gotowa, przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować. Wyciąć okrągłe placuszki, na środek dodawać po łyżeczce kremu i zakrywać kolejnym placuszkiem. Ugniatać po bokach jak pierogi. Przełożyć na papier do pieczenia wysmarowany odrobiną oleju i piec 15 – 20 minut w 180º
kuchniabellissima.wordpress.compestek i zmiksować. Gotowe. Powinna byc dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami tak, by odbił się wzorek z foremki i uzyskać kształt ciastka. Uderzyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybkie biszkoptowe ryżowe placuszki na deser z owocami. Taka mała przekąska a jaka dobra. Polecam jak mamy ochotę na coś do kawy a nie chcemy stracić pół dnia w kuchni . 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka(...)zbrązowiały. Po wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół i odstawiam do ostygnięcia. Śmietana kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Za pomocą szprycy nadziewam placuszki, dodaję maliny, borówki i miętę. Posypuje pudrem
wesoła kuchniaidealnie sprawdza się do smażenia w wysokich temperaturach), ze względu na brak zapachu, jest olejem uniwersalnym. Doskonale nadaje się do słodkich wypieków: ciast, ciasteczek, babek oraz naleśników i słodkich placuszków (przepis na placuszki z użyciem oleju kokosowego znajdziecie TU ) i innych deserów. Możemy nim zastąpić margarynę lub masło. Olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. SKŁADNIKI
słodki bratekMałdrzyki to placki serowe pieczone w górskich rejonach południa Polski. Zimą podawano je posypane cukrem pudrem, zaś latem z owocami. Dzięki zastosowaniu mrożonek placuszki z owocami możemy jeść cały rok. Małdrzyki z truskawkami 1/2 kg twarogu wiejskiego ok 3 dag mąki 1 jajo 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 1 opakowanie mrożonki Hortex "Truskawki bez szypułek(...)kardamonu szczypta chilli (opcjonalnie) odrobina oleju do smażenia Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajo, szczyptę soli i cukier z wanilią. Dodaj mąkę i wymieszaj. Smaż placuszki na nieprzywieralnej patelni skropioną olejem. Truskawki rozmroź, posyp cukrem, szczyptą kardamonu i krótko przesmaż na patelni by owoce lekko zmiękły i wytworzył się pyszny truskawkowy sos. Jeśli lubisz możesz dodać
Gotuj Sam!Moje ulubione ,z jabłkami i nawet smak ten sam,co babcinych .Dobrze czasem wrócić do smaków dzieciństwa . Składniki: (na około 20 sztuk średnich placuszków) 0,5 kg mąki 25 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka oleju jabłka ,pokrojone w talarki cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w cukrze ,dodać(...)resztę składników i zmiksować na jednolite ciasto konsystencji zsiadłego mleka.Znaczy nie za gęste ,dlatego mąkę sypać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny.Po tym czasie smażymy niewielkie placuszki na kilku kroplach oleju z obu stron ,dodając jabłka , kiedy jedna strona jest już usmażona
Ladylaura.Takie placuszki to idealna propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie. SKŁADNIKI 1/3 szkl. kaszy kuskus, 1/3 szkl. wrzątku, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, ok. 0,5 szkl. mleka, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju kokosowego , ½ łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min, studzimy. Rozpuszczamy olej na patelni. Przy pomocy(...)blendera miksujemy kaszę, jajko, mleko, cukier, proszek do pieczenia, 1 łyżkę oleju oraz wiórki kokosowe. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni i pozostałym oleju smażymy placuszki, nakładamy po 1 łyżce ciasta. Podajemy z ulubionymi dodatkami
słodki bratekNIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach palmowych. Pięknie się prezentuje, a i smak ciekawy, niespotykany. W temacie deserów polecam również wszelkiego rodzaju placuszki – najczęściej na ulicach można spotkać kokosowe z wiórkami kokosowymi w środku, ale widziałam tez warianty dyniowe, sezamowe, a nawet…fasolowe. Bardzo smaczne jest również coś na kształt naszych klusek parowych(...)wierzchu oczywiście z bitą śmietaną i słodkimi dodatkami, bo Tajowie uwielbiają słodkie. Sticky rice with mango - mój ukochany tajski deser Ryż z bananem wędzony w liściach palmowych Placuszek kokosowy na ciepło (i woda kokosowa do picia) Lody podawane w łupinach kokosa Naleśnik roti z babanem w środku, na zewnątrz posmarowany masłem orzechowym Kluska parowa z nadzieniem vanila custard Tajskie
Zawsze głodna!