Dzieciaki uwielbiają śniadania na słodko. Ja jednak nie jestem zbyt wielką zwolenniczką sypania cukru do potraw, tzn wszystko można, ale z umiarem. Te placuszki śniadaniowe są bardzo pyszne, słodziutkie, a zawdzięczają to cukrom pochodzącym z owoców, w tym wypadku bananów. Placuszki wychodzą tak pyszne, że palce lizać! Spróbujcie Składniki: 1 czubata szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z Majeczką w kuchniMłoda czeka. A że najbardziej lubi wszystko co konkretne, to zawsze staram się sprostać Jej wymaganiom :) Tym razem wykańczanie serka mascarpone z lodówki. A że Miśka uwielbia placuszki to i tym razem bardzo proste połączenie. Składniki: na ok 8-10 placuszków 1 jajo 1 płaska łyżka cukru pudru 1 płaska łyżka serka mascarpone 2 płaskie łyżki mąki 1/2 łyżeczki
Gotowanie z pasjąprzygotowane kromeczki smażymy na maśle z obu stron na złoto. Podajemy od razu oprószone cukrem pudrem w towarzystwie herbaty i kilku świeżych owoców Smacznego Propozycja nr 2: Ekspresowe placuszki waniliowe Składniki: (na 1 porcję) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego (u mnie wersja z pokruszoną wanilią) 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżeczki(...)oleju kokosowego do smażenia do podania: sos jagodowy, świeże owoce Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Placuszki (1 łyżka = 1 placek) smażymy z obu stron na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju (u mnie 1 łyżeczka oleju kokosowego). Podajemy od razu polane np. sosem jagodowym
Słodkie okruszkipieczenia, solą oraz podaną ilością kakao. Dodaję jajko, mleko oraz syrop klonowy. Wyrabiam gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na rozgrzany olej nakładam w kilku porcjach ciasto tworząc niewielkie placuszki. W momencie kiedy smażą się po jednej ze stron wierzch nieusmażonej części posypuję płatkami migdałów. Po około minucie przewracam placuszki na drugą stronę i smażę kolejną minutę. Usmażone pankejki przekładam
Mango Papajaczynienia z wersją wytrawną. Jak widać nasze wspomnienia bardzo się różnią więc po prostu wystawimy opinie zupełnie nowego dla nas produktu bez porównania z przeszłością :P Z pomidorami: Placuszki są bardzo elastyczne i gładkie wewnątrz (obie wersje rozrobiłyśmy z jajkiem według przepisu) . Mimo, że długo je smażyłyśmy w środku wydawały nam się surowe, jednak w trakcie jedzenia stwierdziłyśmy(...)ziemniaka to tutaj może go za bardzo nie znaleźć ale czy to plus czy minus? To zależy od Was. Ze szpinakiem: Struktura nie zmieniła się, natomiast zielony szpinak przystraja placuszki. Ta wersja głównie promuje właśnie dodatki takie jak szpinak, cebula i czosnek. Smak ziemniaka jest prawie niezauważalny. Obie wersje nie są za słone czego się obawiałyśmy próbując niektóre zupy
Candy PandasPlacuszki ryżowe idealne na śniadanie czy na deser. Mają mięciutkie wnętrze i chrupiące brzegi. Ryż wystarczy ugotować dzień wcześniej aby był chłodny wtedy lepiej się je smaży. Polecam bardzo gorąco, podałam je z konfiturą z truskawek ale tutaj pełna dowolność. Placuszki ryżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia, solą oraz cukrem. Dodajemy wymieszane jajko z mlekiem, jogurt oraz serek ricotta. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię delikatnie natłuszczamy masłem (natłuszczamy tylko za pierwszym razem). Partiami smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podajemy z miodem lub syropem klonowym
Domowy Smak Jedzeniaproszkiem do pieczenia, wsypać cukier z wanilią, całość wymieszać łyżką aż powstanie gęste jednolite ciasto bez grudek. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać, nałożyć ciasto, forując okrągłe placuszki, smażyć na złocisto z każdej strony po 2-3 minuty. Sos karmelowy: Cukier wsypać do suchego rondelka, wstawić na mały ogień i czekać aż zacznie się rozpuszczać, w tym czasie(...)wlewać cienkim strumieniem śmietankę o temp pokojowej, uważać bo bardzo bulgocze, mieszać aż się zagotuje i konsystencja stanie się płynna, wszystko ma się połączyć, gdy zacznie stygnąć zgęstnieje. Placuszki ułożyć na talerzu, z pokrojonym bananem polać sosem, udekorować miętą i podawać. Smacznego
Wanilia i Kardamonoczkach. Ziemniaka obieram ze skórki, również ścieram na tarce. Umieszczam starte warzywa w misce, dodaję pozostałe składniki. Dodaję więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Masa ma być gęsta. Smażę placuszki na oleju. Wychodzi około 15 placuszków. Podaję z serem: 30 dag sera baiłego 3 łyżki śmietany 18% 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 duży ogórek – obrany
MojaQchnia.plwiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. PLACUSZKI Z CUKINII: 1 cukinia 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki startego żółtego sera garść świeżej bazylii sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia Cukinię umyć(...)oliwek sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Pozwoliłam sobie na małą korektę tego przepisu. Zamiast bułki tartej proponuję mąkę pełnoziarnistą, a masę na placuszki wzbogacić o sporą garść świeżej bazylii :) Smacznego
wege i kropkaSłoneczny poranek... Złote liście na zewnątrz... Sikorki przylatują i zaglądają do okna... Ach! Trzeba zaspokoić pierwszy głód! Zapach kawy unosi się w powietrzu, a placuszki serowo - cytrynowe już rumienią się na małej patelni... :) SKŁADNIKI: 3 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 150 g serka śmietankowego 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki(...)Zaczynamy od jajek z cukrem, dodając i miksując każdy następny składnik w kolejności jak wyżej. Smażymy na suchej patelni (idealna jest taka maleńka z Ikei). Powinno wyjść około 10 placuszków. Smacznego
wege i kropkakotleciki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej wielkości. Dzięki temu, będą się smażyły w takim samym tempie. Gotowe placuszki obtaczamy w sezamie. Sezam nada lekko orzechowego smaku oraz ukryje warzywa przed dziećmi :) Na niewielkiej patelni roztapiamy łyżkę margaryny Optima Omega 3 i układamy na niej kotlety, nie za ciasno(...)jednej i drugiej strony, aż do delikatnego zarumienieni się sezamu. Smażenie na margarynie dodatkowo nada maślanego smaku i kotlety staną się po prostu smaczniejsze. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do wystygnięcia. W osobnym pojemniczku umieszczamy sos. Kotleciki można jeść nożem i widelcem lub bez sztućców, maczając w sosie. Dzięki temu danie to stanowi doskonałą przekąskę
Kuchnia od dwojgaśniadanie czy na deser będą znakomite. Małe, puchate, z truskawkami i sosem czekoladowym, czegóż chcieć więcej w letni poranek. Placuszki na śniadanie zawsze smakują wybornie więc polecam ten typ śniadania. Śmietankowe placuszki z czekoladą i truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTruskawki już się kończą, te z pierwszego rzutu, więc warto je jeszcze wykorzystać. Tym razem wykorzystałam je w razowych placuszkach, lżejszych od tych na samej mące pszennej, są pyszne i pożywne. Idealne na śniadanie czy na deser. Razowe placuszki z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieplasterki. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy na stolnicę, podsypać delikatnie mąką i zrobić podłużny rulon. Podzielić nożem na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie za pomocą na przykład
Calzonella.com