placuszki - 9092 przepisów (strona:216/607)

Placki makaronowe z wędliną i warzywami 364

lodówce. Jak widać,  wystarczy kilka składników do przygotowania pysznego dania. Do placków można użyć  makaronu  nitki lub spaghetti jak u mnie, wędlina dodała im pożywności , takie placuszki pokochają dzieci, są przepyszne! Składniki na dwie porcje: 15-20  dag ugotowanego makaronu spaghetti 10 dag  kiełbasy krakowskiej Hańderek ½ czerwonej papryki Kawałek cukinii 1 cebula dymka ze szczypiorem(...)połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, forując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.  Podawać gorące posypane szczypiorem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEGO DZIECKA 199

zalewamy świeżą wodą na wysokość 0,5 cm nad poziom kasz. Dodajemy trochę soli i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na baaaardzo rozgrzaną patelnię (u mnie-bez tłuszczu) na placuszki o wybranej średnicy (u mnie - około 8 cm). Smażymy z obydwu stron.  Na przestudzone placuszki nakładamy rozgniecione awokado wymieszane z olejem lnianym (możemy posolić do smaku). Nakładamy ulubione warzywa

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placuszki z batatów z rodzynkami. 168

Placuszki z batatów to danie eksperyment. Bardzo sympatyczny eksperyment. Początkowo zamysł był zupełnie inny. Chciałem połączyć puree ze słodkich ziemniaków ze zdecydowanie wytrawnymi, słonymi składnikami - np. łososiem i szczypiorkiem. Wspomniałem o tym planie mojej żonie i Marzenie i obie wyraziły zdziwienie. Tak to ujmę ;) W takim razie, pomyślałem, muszę wykorzystać naturalną słodycz batatów do stworzenia czysto deserowego dania. Tak też(...)zrobiłem. Placuszki są bardzo delikatne, lekko waniliowe, a skoncentrowany smak rodzynek fajnie je ożywia. Są naprawdę udane. Skorzystajcie z moich doświadczeń i poeksperymentujcie również, a ja (kiedy nikt nie będzie patrzył) wrócę do tego łososia i szczypiorku ;) Składniki: 2 średniej wielkości bataty 1 jajko 2 - 5 łyżek mąki nasiona z 1/2 laski wanilii garść rodzynek sól olej do smażenia Wykonanie

zadanie-gotowanie
Placuszki z serka waniliowego. 139

Placuszki z serka waniliowego są ze mną od dawna. Nawet nie pamiętam skąd zaczerpnęłam przepis na nie. Dzisiaj były śniadaniem dla dzieci, ale podaję je także w porze deseru. Mnie najlepiej smakują z odrobiną dżemu lub bez żadnych dodatków. Młodsi domownicy wolą wersję z cukrem pudrem. Podczas ich smażenia w kuchni unosi się piękny zapach, który sprawia, że trudno(...)się oprzeć :) Z podanych proporcji wychodzi sześć placuszków. Polecam. Składniki: 140 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie Danio) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  2/3 szkl. mąki pszennej szczypta soli olej (do smażenia) Wykonanie: Jajko wymieszać z serkiem waniliowym. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być dosyć gęsta. Na patelni rozgrzać

zadanie-gotowanie
Najlepszy rodzaj zimy i chlebki kukurydziane 124

początku łyżką, a potem zagniatając dłonią. Ciasto powinno być zwarte, trochę klejące. Podzielić ciasto na 12 równych części, z każdej uformować kulkę. Rozwałkować każdą kulkę na jak najcieńszy placuszek - 10-15 cm średnicy. Ciasto podsypywać mąką, żeby się nie kleiło. Placuszki smażyć na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron, aż nabiorą złotego koloru z brązowymi plamkami. Podawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuchy drożdżowe z jabłkami 314

Najlepsza wersja drożdżowych placuszków: racuchy z jabłkami! Puszyste, miękkie, lekko kwaśne, posypane cukrem przed podaniem – nie ma nic lepszego na słodki podwieczorek lub kolację :) Z takiego posiłku ucieszą się nie tylko najmłodsi, ale także Ci całkiem duzi. Będą mieli bowiem okazję do przypomnienia sobie smaków swojego dzieciństwa :D Jeśli zatem i Wy marzycie o posmakowaniu racuchów takich, jak u babci(...)Każdą z ćwiartek kroimy na dość cienkie plasterki. Jabłka dodajemy do masy po jej wyrośnięciu. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy niewielkie porcje ciasta (po ok. 1 łyżce na jeden placuszek) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Racuchy zdejmujemy z patelni, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem i podajemy. Smacznego

MyCookBook.pl
Puszyste racuszki przełożone dżemem 223

złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się na boki (dopiec). Propozycja podania: Placuszki układamy na talerzyku jeden na drugim – każdy smarujemy cienką warstwą dżemu, układamy kolejny itd. Ostatni najpierw oprószamy cukrem pudrem, a potem dajemy większą ilość dżemu. Podajemy od razu

Słodkie okruszki
7 przepisów na śniadanie 148

śniadanie . Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie Miłego dnia moi drodzy Aby przejść do przepisy wystarczy kliknąć w nazwę potrawy pod jej zdjęciem. Serowo-jogurtowe placuszki śniadaniowe (light) 5 minutowa owsianka superfoods Zdrowy kremowy serek kanapkowy Płatki jęczmienne z makiem i zdrowymi dodatkami Cynamonowa owsianka z pomarańczową skórką i suszonymi jabłkami Placuszki kokosowe na bazie kaszy

Słodkie okruszki
Orzechowe placki owsiane :) 156

Płatki owsiane zmieliłam wraz z orzechami w Nutribullet , co przyczyniło się do powstania owsianej mąki z orzechowym akcentem. Placuszki wychodzą mięciutkie, pulchniutkie, bardzo delikatne. Są przesmaczne, a orzechowe aromaty są bardzo dobrze wyczuwalne.  Placuszki robiłam na początku listopada, dlatego na zdjęciu możecie zobaczyć jeszcze ostatnie maliny z ogródka, które przyniosła mi Mama :*  Składniki: 60 g płatków owsianych

Zdrowie na języku :P
Parówkowa fantazja 176

mąką w tej samej miseczce, dolać mleko i olej, można dosypać ulubione przyprawy, tak jak do pizzy, zagnieść ciasto w kulkę. Po podwojeniu objętości, kulkę ciasta podzielić na 4 placuszki centymetrowej grubości, posmarować przecierem pomidorowym, położyć parówki, złożyć powstałe placuszki w kształt pieroga zlepiając jak pieróg z jednej strony. Ponacinać w dwu centymetrowe odcinki nie przecinając do końca od strony

kgwjanczewo
Bazlama- turecki chleb z patelni 233

obok kaloryfera lub na lodówkę, która wytwarza idealne ciepło).     Po godzince krótko zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek.     Patelnie rozgrzać (bez tłuszczu!). Placuszki smażyć po kolei na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać na ciepło

Nastoletnie Wypiekanie
Jaglane placuszki z cukini 125

Bardzo lubię warzywne placuszki, z ziemniaków i cukinii robiłam już na milion sposobów ale tym razem postanowiłam zaproponować coś fajnego osobom będącym na diecie bezglutenowej. Pyszne placuszki z cukinii polecają się również dla was;) mąkę pszenną zastąpiłam mąką jaglaną, dodatkowo możemy je usmażyć na oleju kokosowym. Składniki: 1 duża cukinia cukinia 1 cebula 100 gram mąki jaglanej 2 jajka

Życie zaczyna się w kuchni
Fit placuszki szpinakowe 136

placuszki mogłabym ostatnio jeść na okrągło. Gościły na moim stole już kilkakrotnie w ramach kolacji lub drugiego śniadania, a w dodatku są błyskawiczne do zrobienia, co jest ich wielkim atutem, gdyż zazwyczaj nie mam za dużo czasu na przygotowanie posiłku po pracy. Możecie je dodatkowo podać z kleksem jogurtu naturalnego. Inspiracja:  "Lekkość" Anny Starmach Składniki na 1 porcję(...)Jajko, płatki owsiane i mąkę wymieszać ze sobą. Dodać szpinak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Patelnię posmarować delikatnie olejem za pomocą pędzla. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Placki ziemniaczane z papryką i serem żółtym 191

Takie placuszki uwielbia chyba każdy z nas, zawsze głównym składnikiem będą ziemniaki, ale dzięki różnym przyprawom i dodatkom smakują inaczej, jedni lubią  je po węgiersku lub ze śmietaną a nawet tak jak moja córa, posypuje o zgrozo cukrem!  Te z papryką, posypane serem żółtym i świeżym koperkiem, uwielbiam, są sycące i zastąpią zwykły obiad. Polecam! Składniki(...)paprykę drobniutko posiekaj, połącz z tartymi ziemniakami, dodaj mąkę pszenną, wbij jajka, wsyp przyprawy  do smaku,  wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym ułóż na talerzu, posyp startym na tarce jarzynowej serem, oraz posiekanym  koperkiem, podawaj od razu gorące

Wanilia i Kardamon
Racuchy 140

także, faktycznie słodyczy i ciast raczej się nie podaje, ale kolacja tego dnia nie może obyć się bez racuchów, w ich najprostszej, a jakże pysznej formie. Na około 20 placuszków przygotujcie: około 2,5 szklanek mąki 0,5 litra mleka 40-50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka cukry aromatyzowanego wanilią sól cukier puder olej do smażenia W 200 ml letniego(...)konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Ostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy racuchy na złoty kolor z obu stron. Ja wykładam ciasto na patelnię zwykłą łyżką, placuszki rosną podczas smażenia. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem. Pysznie smakują ze śliwkową konfiturą

Pichceniomania