placuszki - 9050 przepisów (strona:219/604)

Placuszki jogurtowe 116

Pyszne placuszki na bazie jogurtu naturalnego.Robi się je bardzo  szybko a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 2 jajka 6 łyżek mąki 2 łyżki cukru szczypta proszku do pieczenia olej konfitura Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą.Patelnię rozgrzewamy i na odrobinie oleju smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.Podajemy z konfiturą.Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Najlepsze przepisy z blogów #1 | Przepisy na dynię 159

Sezon na dynię trwa w pełni, dlatego przygotowałam dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na dynię, które znalazłam na blogach kulinarnych. Znajdziecie tutaj ciasta, dania wytrawne, sałatki, a także placuszki. Przypuszczam, że niektórzy z Was mogą nie być przekonani do dyni ze względu na jej dość mdły smak, jednak przy odpowiedniej obróbce, proporcji składników i przypraw, dynia zmienia swoje oblicze Osobiście(...)sprawdzone przepisy na dynie, których tutaj nie ma, podzielcie się nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Syrop dyniowy BLOG: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/ Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Surowa tarta z musem z dyni (bezglutenowa) BLOG: http://cookitlean.pl/ Zupa krem z dyni i gruszek BLOG: http://www.poracoszjesc.pl/ Bezglutenowe kluski śląskie

Kuchnia Bazylii
Placki dyniowe 189

Placuszki dyniowe Dynia, dynia i jeszcze raz dynia u mnie tej jesieni króluje :) Słoneczne placuszki, delikatne w smaku mogą być podane zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnie. Te klasyczne robi się podobnie jak placki ziemniaczane. Ja uwielbiam w wersji na słodko z cukrem lub dżemem, mój mąż różnie raz z powidłami a raz z keczupem. Dziecko wcina

W kuchennej krainie
Orientalne, bezglutenowe, wegańskie placuszki z czarną quinoą i kuminem 111

Polecam te fantastyczne i zdrowe placuszki, które z powodzeniem mogą zastąpić chleb :) szczególnie alergikom i osobom, które nie tolerują glutenu, laktozy, czy innych składników np. jaj, lub selera. Świetnie sprawdzą się jako wegańskie przekąski. Placuszki są aromatyczne, można je jeść na gorąco i na zimno, a czarna quinoa jest tu wartościowym dodatkiem, nadającym nieco chrupkości. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej

Quinoa Raz!
Placuszki z serka wiejskiego 126

razem placuszki z dodatkiem serka wiejskiego. Bardzo delikatne, smażone na niewielkiej ilości oleju. Robiłam je już kilka razy- są wyborne! ;). W zdrowszej wersji cukier można zastąpić miodem, a mąkę pszenną- żytnią. Polecam! Składniki: (na ok. 10 sztuk) Ciasto: 200 g serka wiejskiego 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mąki pszennej Dodatkowo: olej(...)Następnie wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Masę nabierać łyżką i kłaść na patelnię, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!   Inspiracja/ źródło:  kto ugości moich gości

Nastoletnie Wypiekanie
Cynamonowe placuszki z dynią / kabaczkiem. 162

właściwie nazwać warzywo które kupiłam.  Leżało w skrzynce z dyniami, ale jego zielona skórka oraz soczysty  i jasny miąższ wskazywało na ten drugi. :) Dziś na śniadaniu gościły placuszki z pieczonym ów tajemniczym warzywem. Do ciasta dodałam cynamon, który genialnie komponuje się z wszelkimi "dyniowatymi".  W końcu wchodzi on w skład przyprawy "Pumpkin Spice Latte" znanej i lubianej(...)całym świecie :) CYNAMONOWE PLACUSZKI Z DYNIĄ / KABACZKIEM /przepis własny/ 150 g upieczonej dyni (o soczystym, nie mączystym miąższu) lub kabaczka łyżka erytrolu lub stewii 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki mąki pszennej graham 1/4 szklanki mąki żytniej razowej pasek gorzkiej czekolady 64% z pomarańczą słodzonej stewią łyżka masła migdałowego z bobem tonka  (można użyć zwykłego masła orzechowego

Poranek na słodko
Placuszki serowe z malinami i agrestem. 129

PLACUSZKI SEROWE /przepis własny/ 1/2 szklanki mąki pół średniego, dojrzałego banana jajko łyżka syropu klonowego szczypta soli 4 łyżki serka kanapkowego naturalnego ok. 20 g kremowego serka czekoladowego Arla ok. 50 ml mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia masło klarowane do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać.  Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu(...)serki i rozgniecionego banana. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.  Łyżką formować placuszki i smażyć z obu stron około 6 minut na natłuszczonej patelni (na małym ogniu).  Udekorować dowolnymi dodatkami i podawać. ENGLISH VERSION: CREAM CHEESE PANCAKES 1/2 cup flour half  of ripe banana 1 egg 1 tablespoon maple syrup pinch of salt 4 tablespoons natural cream cheese

Poranek na słodko
WOLL Szafir Lite - patelnia idealna? 167

zadowoleniem obserwując jak ładnie się smaży. Później przysmażałam jeszcze kopytka, smażyłam kotlety i jajka, no i znów nie miałam się do czego przyczepić :)    Kolejną próbą, były placuszki owsiane z jabłkiem, które dotychczas przywierały do wszystkich patelni i się rozpadały, a każdą próbę ich usmażenia musiałam zakończyć w piekarniku. Myślałam, że z tym wyzwaniem patelnia sobie nie poradzi(...)tylko później spędzę pół godziny na jej czyszczeniu z resztek placuszków. Nałożyłam pierwszą porcję, przykryłam pokrywką i czekałam aż trzeba będzie je obrócić i udało się :) nic się nie rozpadło :), a placuchy wyszły pyszne.    Ostatnią próbą jakiej poddałam patelnię przed napisaniem tej recenzji, były naleśniki. Powiecie co to za wyzwanie, otóż wyzwanie, bo najczęściej goszczą u nas naleśniki

Cynamonowe szczęście
Śniadaniowe zdrowe placuszki bananowe (tylko 3 składniki!) 135

wielu osobom brakuje pomysłu na śniadanie - zaczynając każdy dzień bułką z pasztetem faktycznie można popaść w depresję. Dlatego pokażę Wam dzisiaj przepis, który odkryłam dawno temu na początku studiów - placuszki bananowe. Kiedyś zachwycała się nimi chyba Ewa Chodakowska, ja też je pokochałam i maniaczyłam codziennie rano przez jakiś rok. Potem przerzuciłam się na owsiankę i jadłam codziennie przez dwa lata(...)odrobinę tłuszczu (np. oleju kokosowego). Jajko, banana i płatki wrzucamy do blendera i blendujemy na gładko.  Na patelnię wylewamy małe porcje masy i smażymy na średnim ogniu. Z placuszkami obchodzimy się delikatnie, bo lubią się rozpaść. Delikatnie odwracamy je łopatką na drugą stronę, kiedy będą ścięte. W kilka minut mamy śniadanie gotowe.  A Wy co jadacie na śniadanie

two broke sisters
Knedle ze śliwkami 131

Mieszamy, odstawiamy na 20 min. Nadzienie puści sok, więc jak będziecie nabierać, to pamiętajcie, żeby lekko odcedzać na łyżce. Na dłoń bierzemy kopiastą łychę ciasta ziemniaczanego i rozpłaszczamy na placuszek, na środku placuszka kładziemy łyżkę nadzienia i sklejamy ciasto, robiąc kulkę. Knedle gotujemy partiami, jak wypłyną to dajemy im 5-8 minut, zależności od wielkości i wyciągamy. Podajemy ze śmietaną

ladykitchen
Placuszki marchewkowe 632

szkolny zaczął się na dobre. Nauki jest mnóstwo, więc pozwólcie, że dzisiaj będzie coś szybkiego, zdrowego i bardzo smacznego---> marchewkowe placuszki! Na śniadanie, II śniadanie, do szkoły bądź pracy. Lekko słodkie za sprawą marchewki i miodu, bardzo puszyste dzięki ubitym białkom. Niezastąpione!     Składniki: (na ok. 10 sztuk)   250 g marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki(...)mąką, solą oraz jogurtem. Białka natomiast ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do marchewkowej masy.   Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem nakładać porcje ciasta (1 łyżka= 1 placuszek) i smażyć z obu stron po kilka minutek do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z jogurtem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Wytrawne drożdżówki 196

odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 6-8 części, uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Kulki spłaszczyć dłonią, formując placuszki. Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wytrawne dodatki. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem posmarować olejem lub roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem. Bułeczki

Codziennik Kuchenny
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 179

dawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki.  Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia(...)oraz strony Poszukiwacze Samku . Po raz pierwszy Ruchanki przygotowałam z połowy składników podanych w przepisie i żałowałam tego widząc jak ekspresowo znikają z talerza. To takie placuszki, które smakują każdemu, dorosłym i dzieciom. Nie są słodkie więc doskonale smakują posypane cukrem lub z konfiturami.  Przygotowanie racuchów nie jest skomplikowane, ale możecie na filmiku obejrzeć jak robią

Codziennik Kuchenny
Kluski ziemniaczane z grzybami. 187

momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki.  Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu (zobacz zdjęcie)                                       Formować

Codziennik Kuchenny
Placuszki cukinia pieczarka FIT 179

praskę , mąkę otrębową oraz wszystkie nasze przyprawy , wszystko dokładnie mieszamy , tak aby składniki się połączyły .  Rozgrzewamy patelnie , wkładamy 2 łyżki oleju kokosowego , i na rozgrzaną patelnie wykładam nasze placuszki , i smażymy na złoty kolor po obu stronach , po usmażeniu wykładam na papierowe ręczniki , po kilku minutach placuszki mamy gotowe do podania

Mój Smak