razem placuszki z dodatkiem serka wiejskiego. Bardzo delikatne, smażone na niewielkiej ilości oleju. Robiłam je już kilka razy- są wyborne! ;). W zdrowszej wersji cukier można zastąpić miodem, a mąkę pszenną- żytnią. Polecam! Składniki: (na ok. 10 sztuk) Ciasto: 200 g serka wiejskiego 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mąki pszennej Dodatkowo: olej(...)Następnie wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Masę nabierać łyżką i kłaść na patelnię, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Inspiracja/ źródło: kto ugości moich gości
Nastoletnie Wypiekaniewłaściwie nazwać warzywo które kupiłam. Leżało w skrzynce z dyniami, ale jego zielona skórka oraz soczysty i jasny miąższ wskazywało na ten drugi. :) Dziś na śniadaniu gościły placuszki z pieczonym ów tajemniczym warzywem. Do ciasta dodałam cynamon, który genialnie komponuje się z wszelkimi "dyniowatymi". W końcu wchodzi on w skład przyprawy "Pumpkin Spice Latte" znanej i lubianej(...)całym świecie :) CYNAMONOWE PLACUSZKI Z DYNIĄ / KABACZKIEM /przepis własny/ 150 g upieczonej dyni (o soczystym, nie mączystym miąższu) lub kabaczka łyżka erytrolu lub stewii 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki mąki pszennej graham 1/4 szklanki mąki żytniej razowej pasek gorzkiej czekolady 64% z pomarańczą słodzonej stewią łyżka masła migdałowego z bobem tonka (można użyć zwykłego masła orzechowego
Poranek na słodkoPLACUSZKI SEROWE /przepis własny/ 1/2 szklanki mąki pół średniego, dojrzałego banana jajko łyżka syropu klonowego szczypta soli 4 łyżki serka kanapkowego naturalnego ok. 20 g kremowego serka czekoladowego Arla ok. 50 ml mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia masło klarowane do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu(...)serki i rozgniecionego banana. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Łyżką formować placuszki i smażyć z obu stron około 6 minut na natłuszczonej patelni (na małym ogniu). Udekorować dowolnymi dodatkami i podawać. ENGLISH VERSION: CREAM CHEESE PANCAKES 1/2 cup flour half of ripe banana 1 egg 1 tablespoon maple syrup pinch of salt 4 tablespoons natural cream cheese
Poranek na słodkozadowoleniem obserwując jak ładnie się smaży. Później przysmażałam jeszcze kopytka, smażyłam kotlety i jajka, no i znów nie miałam się do czego przyczepić :) Kolejną próbą, były placuszki owsiane z jabłkiem, które dotychczas przywierały do wszystkich patelni i się rozpadały, a każdą próbę ich usmażenia musiałam zakończyć w piekarniku. Myślałam, że z tym wyzwaniem patelnia sobie nie poradzi(...)tylko później spędzę pół godziny na jej czyszczeniu z resztek placuszków. Nałożyłam pierwszą porcję, przykryłam pokrywką i czekałam aż trzeba będzie je obrócić i udało się :) nic się nie rozpadło :), a placuchy wyszły pyszne. Ostatnią próbą jakiej poddałam patelnię przed napisaniem tej recenzji, były naleśniki. Powiecie co to za wyzwanie, otóż wyzwanie, bo najczęściej goszczą u nas naleśniki
Cynamonowe szczęściewielu osobom brakuje pomysłu na śniadanie - zaczynając każdy dzień bułką z pasztetem faktycznie można popaść w depresję. Dlatego pokażę Wam dzisiaj przepis, który odkryłam dawno temu na początku studiów - placuszki bananowe. Kiedyś zachwycała się nimi chyba Ewa Chodakowska, ja też je pokochałam i maniaczyłam codziennie rano przez jakiś rok. Potem przerzuciłam się na owsiankę i jadłam codziennie przez dwa lata(...)odrobinę tłuszczu (np. oleju kokosowego). Jajko, banana i płatki wrzucamy do blendera i blendujemy na gładko. Na patelnię wylewamy małe porcje masy i smażymy na średnim ogniu. Z placuszkami obchodzimy się delikatnie, bo lubią się rozpaść. Delikatnie odwracamy je łopatką na drugą stronę, kiedy będą ścięte. W kilka minut mamy śniadanie gotowe. A Wy co jadacie na śniadanie
two broke sistersMieszamy, odstawiamy na 20 min. Nadzienie puści sok, więc jak będziecie nabierać, to pamiętajcie, żeby lekko odcedzać na łyżce. Na dłoń bierzemy kopiastą łychę ciasta ziemniaczanego i rozpłaszczamy na placuszek, na środku placuszka kładziemy łyżkę nadzienia i sklejamy ciasto, robiąc kulkę. Knedle gotujemy partiami, jak wypłyną to dajemy im 5-8 minut, zależności od wielkości i wyciągamy. Podajemy ze śmietaną
ladykitchenszkolny zaczął się na dobre. Nauki jest mnóstwo, więc pozwólcie, że dzisiaj będzie coś szybkiego, zdrowego i bardzo smacznego---> marchewkowe placuszki! Na śniadanie, II śniadanie, do szkoły bądź pracy. Lekko słodkie za sprawą marchewki i miodu, bardzo puszyste dzięki ubitym białkom. Niezastąpione! Składniki: (na ok. 10 sztuk) 250 g marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki(...)mąką, solą oraz jogurtem. Białka natomiast ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do marchewkowej masy. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem nakładać porcje ciasta (1 łyżka= 1 placuszek) i smażyć z obu stron po kilka minutek do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z jogurtem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieodstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 6-8 części, uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Kulki spłaszczyć dłonią, formując placuszki. Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wytrawne dodatki. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem posmarować olejem lub roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem. Bułeczki
Codziennik Kuchennydawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki. Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia(...)oraz strony Poszukiwacze Samku . Po raz pierwszy Ruchanki przygotowałam z połowy składników podanych w przepisie i żałowałam tego widząc jak ekspresowo znikają z talerza. To takie placuszki, które smakują każdemu, dorosłym i dzieciom. Nie są słodkie więc doskonale smakują posypane cukrem lub z konfiturami. Przygotowanie racuchów nie jest skomplikowane, ale możecie na filmiku obejrzeć jak robią
Codziennik Kuchennymomentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki. Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu (zobacz zdjęcie) Formować
Codziennik Kuchennypraskę , mąkę otrębową oraz wszystkie nasze przyprawy , wszystko dokładnie mieszamy , tak aby składniki się połączyły . Rozgrzewamy patelnie , wkładamy 2 łyżki oleju kokosowego , i na rozgrzaną patelnie wykładam nasze placuszki , i smażymy na złoty kolor po obu stronach , po usmażeniu wykładam na papierowe ręczniki , po kilku minutach placuszki mamy gotowe do podania
Mój Smakcebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę, sodę oczyszczoną. Przyprawić do smaku i starannie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sałatki: Filety pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojoną cebulę i cienko poszatkowane jabłka z łupiną. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku(...)podawać na ciepłych placuszkach
Tradycyjna KuchniaSezon na dynię trwa. Postanowiłam go dobrze wykorzystać i w najbliższym czasie poeksperymentować z dynią w kuchni. Na pierwszy ogień wpadły puszyste placuszki dyniowe. Są przepyszne! Polecam na śniadania. PRZEPIS ✔ 3/4 szkl.puree z dyni ✔ 1 szkl. mąki np.owsianej /ryżowej ✔ 2 łyżki jogurtu naturalnego ✔ 2 jajka ✔ 2 łyżki syropu klonowego ✔ 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy(...)Placuszki smażymy z obu stron na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni
Tetiisherismaczne. Lżejsze niż te ziemniaczane a bardzo podobne w smaku. Dietetyczne placki z dyni – składniki Dynia – taka dość spora, w zależności od tego ile osób będzie wcinało placuszki 2 jajka – całe mąka orkiszowa – tutaj trzeba na oko. cebulka – chyba, że wolicie na słodko bo znam takich, co z konfiturą dyniową np zajadać lubią jogurt naturalny(...)przy tym namęczyłam. Ziemniaki dużo prościej zetrzeć. W drobną kosteczkę kroję też cebulkę, wbijam do tego jaja i zasypuję mąką. Nie czekam aż odcieknie. Doprawiam solą himalajską i smażę placuszki na oleju kokosowym, na patelni do naleśników. Nie przywierają więc można sobie pozwolić zaledwie na kroplę tego oleju a to ważne, bo staram się eliminować tłuszcz – do minimum
Matylda GotujeSłodziutkie i mięciutkie. Odżywcze i sycące. Po prostu pycha! Oprócz zalet smakowych należy zaznaczyć szybkość ich przygotowania - wystarczy przełożyć składniki do NutriBullet , zmiksować i gotową masę usmażyć w formie placuszków :) Prosto, szybko, smacznie i zdrowo :) A na samym dole wpisu czeka na Was niespodzianka :) Składniki ( 5 placuszków ): 60 g płatków owsianych 1 mały banan 2 białka jaj 1/3 łyżeczki
Zdrowie na języku :P