musiały być często,tak je uwielbialismy z rodzeństwem,zwlaszcza mój brat.Robilo się wtedy więcej tego ciasta ,walkowało i wycinalo się krążki i wprost z ręki rzucało się placuszki na rozgrzaną płytę węglową.Piekly się na złoty kolor i takie gorące się w biegu na " górki" zajadalo.Dzis już kuchni kaflowe nie mam ,choć w końcu po latach wróciłam do pieca(...)pokoju, bo nic nie zastąpi jego ciepła i atmosfery domu,dlatego placuszki piekłam na patelni jeszcze z czasów dzieciństwa ,jakoś tak nie mogę się z nią rozstać,by przypomnieć sobie czasy kiedy czułam się kochana i bezpieczna,czas który odszedł i ludzi których nie ma ,zapraszam!. krążki z ciasta pierogowego patelnia ********************************************* Placki wrzucić na gorącą patelnię,piec na małym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBanany lubię te jeszcze zielone- ale kiedy owoc dojrzeje to znajduje swoje zastosowanie w placuszkach bananowo - jogurtowych . To wersja bezglutenowa. Dodajcie mąki jaką lubicie. banan 1 sztuka mąka kukurydziana 1 szklanka jajka 2 sztuki jogurt naturalny 150 ml sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu Banana rozgnieć(...)tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się przypalają z powodu zawartości cukru z banana). Podawaj z ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem
AZgotuj!solą , pieprzem i łyżką suszonych pomidorów. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta robimy gruby wałek i dzielimy go na kilka równych kawałków.Z każdego placuszka formujemy placuszek i nakładamy na niego kulkę serową. Placek zlepiamy jak pączka i lekko go rozpłaszczamy tworząc cienki placek.Odstawiamy na kilka minut do porośnięcia.Na środku każdego placka robimy małe
Sama słodycz i szczypta chilipieprzem i solą. Dodać pieczarki, ser żółty i natkę. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Z podanej porcji wychodzi około 30 placuszków. Rada: w przypadku, gdy ciasto będzie rzadkie można dodać mąki pszennej jak i ziemniaczanej do placuszków można również dodać świeżą paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę placki można podać ze śmietaną
Ciastka - domowe słodkościPrzepis autorski (mój). Taki mój wymysł, który okazał się rewelacją. Placuszki smakują przepysznie i na pewno każdemu przypadną o gustu. Pamiętajcie tylko, aby krówki były miękkie. Polecam! (około 10-12 sztuk) 200g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam sernikowego z wiaderka) 2 duże krówki (30g) 2 jajka 1 łyżka masła 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)opcjonalnie) Serek, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i roztopione masło wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli jest za gęsta można dolać mleka.) Cukierki drobno pokroić i połączyć z ciastem. Placuszki smażyć na maśle/oleju lub całkowicie bez tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej). (Smażone na każdy sposób są pyszne.) Przygotować polewę. Krówki drobno posiekać i rozpuścić w mleku lub śmietance
Di gotujeRisotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku
Codzienna kuchnia niecodziennaIdealna propozycja na letni obiad. Takie placuszki można też zrobić na kolację lub podwieczorek. Zajadają się nimi i starsi i dzieci. Bardzo lubię takie dania "na szybko". Furorę u mnie w domu zrobiły np. placki z kukurydzy . Ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Do tej pory na słodko robiłam tylko placki z bananami . Teraz przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego
Pobite gary Barbaryłyżki śmietany szczypta soli 1,5 łyżki spirytusu smalec do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, zagnieść ciasto. Następnie pokroić ciasto na plastry i rozwałkować cienkie placuszki. Z cieniutkich placuszków wycinać wąskie prostokąty, nacinać je wzdłuż nożem i przez powstałą szczelinę przekładać ciasto tworząc kształt kokardek - faworków. Smażyć na głębokim tłuszczu (ja użyłam smalcu) po obu stronach
Zasmakuj KuchniSzalenie pyszne placuszki na waniliowym serku homogenizowanych typu Danio z naszymi polskimi jagodami. Wiecie kiedy smakują najbardziej? O poranku podane do łóżka. Wypróbujcie ten sposób ;) Składniki: (na ok. 20-25 sztuk) Ciasto: 3 jajka 2-3 łyżki cukru waniliowego 450 g serka waniliowego homogenizowanego typu Danio 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wymieszać, aż składniki się połączą. Na koniec do masy delikatnie wmieszać jagody. Na rozgrzaną patelnie wysmarowaną niewielką ilością oleju nakładać porcje ciasta (1 łyżka= 1 placuszek). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z cukrem pudrem, dżemem lub miodem. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieBardzo duże zestawienie produktów, ale smak również bardzo bogaty. Placuszki, które wykonałam są ze sklepu Bioindygo.pl , więc jakość jest świetna! Składniki: 4 łyżki mąki z tapioki * 2 jajka 1 łyżeczka ksylitolu szczypta proszku do pieczenia aromat śmietankowy morwa biała orzechy nerkowca *Mąka z tapioki bardzo intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków. Sposób przygotowania: Jajka ucieramy
Truskawkowa Fiestaubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do masy z żółtkami. Następnie dodałam ostudzoną fasolkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placuszki na złoty kolor. Wyłożyłam na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podałam z sosem pomidorowym . Sos przygotowałam oczywiście ze świeżych
Kuchnia u KrysiUgotować kaszę, wrzucić wszystko do jednego naczynia i zmiksować! Tyle roboty... ;) Na śniadanie, podwieczorek czy deser. Sprawdzą się o każdej porze dnia. Mowa oczywiście o placuszkach. Dzisiaj kakaowe z kaszę gryczaną. Skusisz się? Polecam! Składniki: (na 1 porcję) 40 g kaszy gryczanej (nieugotowanej) szczypta soli 1 jajko + 1 białko 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki(...)wysokiego naczynia i zbledować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania w miarę jednolitej masy. Po dwie łyżki masy nakładać na rozgrzaną patelnię (można ją lekko natłuścić olejem) Placuszki smażyć z obu stron. Podawać na ciepło, np. z powidłami, jogurtem i owocami. Smacznego! Inspiracja/ źródło: klik
Nastoletnie Wypiekaniesmaku i na dodatek nie były to grube placki, a cienkie i sądzę, że takie są o wiele lepsze. Przedstawiam Wam ten przepis, wychodzi z niego bardzo duża ilość placuszków tak dla 8 -9 osób, więc można spokojnie zrobić z połowy porcji. Życzę smacznego :) Składniki: (dla około 8 osób) 2 kg surowych ziemniaków 6 jajek 6 cebul łyżeczka majeranku(...)stron do zarumienienia. Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub z cukrem. Tak wygląda ciasto, zdjęcie zrobione na szybko, gdy już się placki smażyły. Nie przerazić się, jest lejące. Placuszki podczas smażenia
Wołowina od rekinaDawno nie robiłam śniadaniowych placuszków, a że byłam w posiadaniu bezcukrowych czekolad postanowiłam jakoś to połączyć. I tak szybko i sprawnie przygotowałam placuszki owsiane z dodatkiem białej czekolady. Bardzo smaczne i pożywne śniadanie z akcentem czekoladowej słodyczy :) Wspominałam, że nie znajdziesz tu ani grama cukru? :D Składniki: 40 g mąki owsianej 10 g otrębów owsianych 5 g nasion chia
Zdrowie na języku :Ppara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Placuszki bananowe robię w najróżniejszych odmianach, najczęściej na drugie śniadanie. Banan stanowi świetną słodką bazę i zlepia sypkie składniki w masę, z której powstają za każdym razem nieco zmienione, eksperymentalne placki(...)mąki kokosowej Wykonanie: Banana blendujemy na gładką masę mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy łyżką na suchą patelnię (z powłoką przeciw przywieraniu), rozsmarowując tworzymy placuszki i pieczemy z jednej i drugiej strony na (myślę, że można również spróbować usmażyć je na oleju, lub upiec w piekarniku). Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie z dżemem gruszkowym
Quinoa Raz!