Idealna propozycja na letni obiad. Takie placuszki można też zrobić na kolację lub podwieczorek. Zajadają się nimi i starsi i dzieci. Bardzo lubię takie dania "na szybko". Furorę u mnie w domu zrobiły np. placki z kukurydzy . Ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Do tej pory na słodko robiłam tylko placki z bananami . Teraz przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego
Pobite gary Barbaryłyżki śmietany szczypta soli 1,5 łyżki spirytusu smalec do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, zagnieść ciasto. Następnie pokroić ciasto na plastry i rozwałkować cienkie placuszki. Z cieniutkich placuszków wycinać wąskie prostokąty, nacinać je wzdłuż nożem i przez powstałą szczelinę przekładać ciasto tworząc kształt kokardek - faworków. Smażyć na głębokim tłuszczu (ja użyłam smalcu) po obu stronach
Zasmakuj KuchniSzalenie pyszne placuszki na waniliowym serku homogenizowanych typu Danio z naszymi polskimi jagodami. Wiecie kiedy smakują najbardziej? O poranku podane do łóżka. Wypróbujcie ten sposób ;) Składniki: (na ok. 20-25 sztuk) Ciasto: 3 jajka 2-3 łyżki cukru waniliowego 450 g serka waniliowego homogenizowanego typu Danio 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wymieszać, aż składniki się połączą. Na koniec do masy delikatnie wmieszać jagody. Na rozgrzaną patelnie wysmarowaną niewielką ilością oleju nakładać porcje ciasta (1 łyżka= 1 placuszek). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z cukrem pudrem, dżemem lub miodem. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieBardzo duże zestawienie produktów, ale smak również bardzo bogaty. Placuszki, które wykonałam są ze sklepu Bioindygo.pl , więc jakość jest świetna! Składniki: 4 łyżki mąki z tapioki * 2 jajka 1 łyżeczka ksylitolu szczypta proszku do pieczenia aromat śmietankowy morwa biała orzechy nerkowca *Mąka z tapioki bardzo intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków. Sposób przygotowania: Jajka ucieramy
Truskawkowa Fiestaubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do masy z żółtkami. Następnie dodałam ostudzoną fasolkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placuszki na złoty kolor. Wyłożyłam na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podałam z sosem pomidorowym . Sos przygotowałam oczywiście ze świeżych
Kuchnia u KrysiUgotować kaszę, wrzucić wszystko do jednego naczynia i zmiksować! Tyle roboty... ;) Na śniadanie, podwieczorek czy deser. Sprawdzą się o każdej porze dnia. Mowa oczywiście o placuszkach. Dzisiaj kakaowe z kaszę gryczaną. Skusisz się? Polecam! Składniki: (na 1 porcję) 40 g kaszy gryczanej (nieugotowanej) szczypta soli 1 jajko + 1 białko 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki(...)wysokiego naczynia i zbledować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania w miarę jednolitej masy. Po dwie łyżki masy nakładać na rozgrzaną patelnię (można ją lekko natłuścić olejem) Placuszki smażyć z obu stron. Podawać na ciepło, np. z powidłami, jogurtem i owocami. Smacznego! Inspiracja/ źródło: klik
Nastoletnie Wypiekaniesmaku i na dodatek nie były to grube placki, a cienkie i sądzę, że takie są o wiele lepsze. Przedstawiam Wam ten przepis, wychodzi z niego bardzo duża ilość placuszków tak dla 8 -9 osób, więc można spokojnie zrobić z połowy porcji. Życzę smacznego :) Składniki: (dla około 8 osób) 2 kg surowych ziemniaków 6 jajek 6 cebul łyżeczka majeranku(...)stron do zarumienienia. Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub z cukrem. Tak wygląda ciasto, zdjęcie zrobione na szybko, gdy już się placki smażyły. Nie przerazić się, jest lejące. Placuszki podczas smażenia
Wołowina od rekinaDawno nie robiłam śniadaniowych placuszków, a że byłam w posiadaniu bezcukrowych czekolad postanowiłam jakoś to połączyć. I tak szybko i sprawnie przygotowałam placuszki owsiane z dodatkiem białej czekolady. Bardzo smaczne i pożywne śniadanie z akcentem czekoladowej słodyczy :) Wspominałam, że nie znajdziesz tu ani grama cukru? :D Składniki: 40 g mąki owsianej 10 g otrębów owsianych 5 g nasion chia
Zdrowie na języku :Ppara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Placuszki bananowe robię w najróżniejszych odmianach, najczęściej na drugie śniadanie. Banan stanowi świetną słodką bazę i zlepia sypkie składniki w masę, z której powstają za każdym razem nieco zmienione, eksperymentalne placki(...)mąki kokosowej Wykonanie: Banana blendujemy na gładką masę mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy łyżką na suchą patelnię (z powłoką przeciw przywieraniu), rozsmarowując tworzymy placuszki i pieczemy z jednej i drugiej strony na (myślę, że można również spróbować usmażyć je na oleju, lub upiec w piekarniku). Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie z dżemem gruszkowym
Quinoa Raz!Mąki przesiewamy przez sito mieszamy, solimy według uznania i stopniowo dodajemy małe ilości bardzo ciepłej wody. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie na tyle elastyczne, żeby móc lepić placuszki. Lepimy je na dłoni, a następnie pieczemy na suchej patelni, aż się zrumienią z obu stron. Smacznego :) *Niestety nie jestem w stanie podać dokładnej ilości wody, ponieważ jej dodawanie odbywa(...)się w technice "na oko" ;) trzeba robić to cierpliwie, jeśli damy jej zbyt dużo ciasto zacznie się za bardzo lepić i uklepanie placuszka, stanie się niemożliwe. Jeśli damy jej za mało podpłomyki wyjdą twarde i suche. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby było miękkie, elastyczne (jak na bezglutenowe), może się delikatnie lepić, ale nie za bardzo. Podpłomyki warto trochę podsypać
Quinoa Raz!wyrabiam dłonią tak żeby powstało jednolite ciasto. Lepienie i gotowanie knedli z morelami: Ciasto jest dość lepkie dlatego dłoń oprószam mąką, biorę kawałek ciasta i formuję na dłoni placuszek, na środek placuszka kładę kawałek moreli i zlepiam kulkę. Tak uformowany knedle układam na blacie podsypanym mąką. Teraz do gotującej i lekko osolonej wody wrzucam knedle i gotuję do momentu wypłynięcia
Uwaga Babcia GotujeCześć ! Lubicie placuszki ? Ja uwielbiam, szczególnie te z cukinii. Robi się je chwilę i są pyszne z kwaśną śmietaną. Tu znajdziecie placuszki z dyni i cukinii . Składniki (2 porcje): 1 duża cukinia 1 mała cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka olej roślinny do smażenia Wykonanie: Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię
Moja pasja smakudzięki nim możemy uprawiać sobie paprykę w polskim ogródku. Bo my bardzo lubimy w Polsce paprykę i mamy już nawet swoje zagłębia paprykowe. Papryka Przytycka (uprawiana od […] Artykuł Placuszki z cukinii – przysmaki z domowego ogródka. pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaŚniadania nie muszą nam się kojarzyć tylko z kanapkami:) Warto poświęcić chwilkę czasu i przygotować dla domowników pyszne Pan Cakes z ich ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam placuszki pszenno-żytnie z dodatkiem musu owocowego. Pycha! Składniki: szklanka mąki pszennej, szklanka mąki żytniej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, szklanka mleka, szczypta soli(...)będzie żadnych grudek a masa będzie wystarczająco gęsta. Rozgrzać patelnię do naleśników, wlać dosłownie kapkę oleju, rozprowadzić na całej powierzchni i nakładać łyżką porcje ciasta tworząc małe, okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać ułożone w wieżę, polane musem owocowym i udekorowane kawałkami owoców
Z miłości do słodkości