www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam różnego typu kotlety i placuszki - z warzyw sera, ryżu, kaszy i szczególnie te wytrawne. Kiedyś podobny przepis zauważyłam w pewnym piśmie i chwilę później mogłam zajadać się pysznymi kotlecikami. Są rewelacyjne i idealnie zaspokajają mniejszy/większy głód. Możecie do nich dodać ulubione zioła, czy doprawić wg własnego smaku... Przeważnie podaję je z dipem(...)ostudzeniu zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać jajko, twaróg, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i połączyć ze szczypiorkiem. Z masy uformować podłużne kotleciki. (Można robić też placuszki.) Każdy kotlet obtoczyć w mące i ułożyć na rozgrzanym oleju/maśle. Smażyć z obu stron - na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z dipem lub ulubionymi warzywami
Di gotujePancakes to pyszne, puszyste amerykańskie placuszki. Przepisów na nie jest naprawdę wiele i to bardzo przeróżnych. Po wielu próbach powstał przepis na pyszne, zdrowe, puszyste i prawie beztłuszczowe placuszki. Polecam je podać z różnymi słodkimi sosami, serkami, owocami i tym co kto lubi najbardziej
Kulinarne Fantazje Mariolibardziej zwarte.) Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Opcjonalnie można polać odrobiną oleju z pestek dyni, posypać uprażonymi pestkami i/lub
Di gotujeczęścią masy serowej. Rozprowadzam równomiernie do placku. Na nią kładę 1/8 część masy makowej. Rozsmarowuję. Delikatnie zawijam rulonik zamykając nadzienia w środku, jak w naleśniku. Oba placuszki przygotowane tak samo umieszczam na spód formy. Teraz rozwałkowuję 4 kolejne kawałki i rozprowadzam na nich konfiturę. Można ją wcześniej zmiksować, jeśli nie chcecie pozostawiać całych owoców. Mnie się(...)wisienki podobały, więc ich nie miażdżyłam. Zawijam jak naleśniki i układam w formie na wcześniejszych rolkach. Pozostały ostatnie placuszki. Postępuję z nimi, jak z pierwszymi dwoma. 6 rolek makowo-serowych ląduje w formie. Przykrywam ją ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe
I tu będę miała takie tepodać z gotowanym ryżem, taka forma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według przepisu z książki "Potrawy z czterech stron świata". Nie do uwierzenia, jaka dumna byłam, że zmusiłam się do zagniecenia ciasta i upieczenia placków. Uff! Wysiłek(...)pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem placuszków na gorącą, niczym nie smarowanej patelni. Kładę placki na gorącą powierzchnię i już po minucie odwracam, póki nie jest brązowy, odwrócony smaruję stopionym masłem, placek lekko "puchnie" miejscowo. Odwracam wtedy
I tu będę miała takie terozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.3) . Odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia(...)przygotować nadzienie serowe: ricottę lub twaróg wymieszać rózgą na gładką masę z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Truskawki pociąć na plasterki w poprzek owocu (fot.4) . W wyrośniętych placuszkach zrobić wgłębienie na nadzienie - wcisnąć w środek dno małej szklaneczki lub filiżanki (o śr. 4 cm). Należy to robić delikatnie, ale na tyle głęboko, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypadło
Świat Ciastaśniadanie zawsze są placki. Jadła już kilka wersji, więc by jej nie zanudzić wypróbowuje na niej nowe smaki. Mam nadzieję, że nie ma mi tego za złe. :) Placuszki z jabłkiem i serkiem naturalnym: 3 jabłka starte na tarce z grubym oczkiem (mogą być nieobrane, jeśli skórka Wam nie przeszkadza) 3 duże jajka 200g serka naturalnego 1,5 szklanki mąki(...)łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia (u mnie kokosowy) Jabłka ścieramy w misce, nie martwcie się nadmiarem soku, zapewni placuszkom smak i wilgotność. Następnie dodajemy do nich serek oraz jajka, ekstrakt i cukier. Wszystko mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. I gotowe! Proste, prawda? ;) Placki smażymy na oleju
Cooking Monstersumie wyszło nam 16 części jednakowej wielkości z całego ciasta. Z truskawek usunąć szypułki, umyć je i otoczyć cukrem. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć dłonią na owalny płaski placuszek. Na środek nakładać po 2-3 (w zależności od wielkości) truskawki. Placuszki zawijać jak sakiewkę. Pamiętać by nie używać mąki, gdyż utrudni to sklejenia truskawianek. Każdą bułeczkę układać na papierze do pieczenia
Poezja Smaków - blog kulinarnyMoja miłość do rabarbaru jest powszechnie znana hi hi wiec wymyślam coraz to nowe i pyszne przepisy na jego wykorzystanie. Tym razem placuszki na pyszne śniadanie z rabarbarem karmelizowanym. Polecam serdecznie posypane cukrem pudrem, są rewelacyjne. Placuszki z karmelizowanym rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemój). Uwielbiam pastę tahini, ponieważ dzięki niej można nadać chałwowego smaku (który uwielbiam) - pozornie prostym rzeczom. Niejednokrotnie pojawiała się w moich przepisach ( klik ). Tym razem sprawdziła się w pyyysznych placuszkach, które oprócz rewelacyjnego smaku - posiadają obłędnie kuszący zapach. Chałwowa nuta i bananowy posmak - idealnie współgrając z miękkim i delikatnym ciastem. Zresztą nie ma tu co dużo pisać... Sami spróbujcie(...)czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe). Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. Pastę tahini i inne produkty można nabyć tu (klik w zdjęcie
Di gotujerozgrzewamy olej. Kwiaty bzu trzymając za łodygę zanurzamy w cieście, po czym kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni placuszki odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem. Pamiętajmy aby nie jeść zielonych łodyg wystających z placuszków
Smakowity Blog Kulinarnysezonie świeże grzyby lub pieczarki , albo namoczone i posiekane grzyby suszone.Wyszły pulchniutkie i w smaku podobne do zwykłych placków ziemniaczanych , tylko że mają ciut mniej kalorii .Na 5 placuszków wypada tylko 230 kcal.Polecam kochani ten przepis ,zwłaszcza jak bedziecie robili mleko owsiane ,wtedy mozecie od razu zrobic z platków pyszny obiad dla rodziny. 30 dag.płatków owsianych górskich(...)minutach , zdjąć , wystudzić .Cebulę obrać , pokroić podsmażyć na tłuszczu , dodać do płatków.Połączyć z 2 jajkami , posiekaną bazylią i przyprawić do smaku , wymieszać.Masę nabierać łyżką i formować placuszki na patelni.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSezon na truskawki w pełni. Zazwyczaj zjadam je ze śmietaną, dodaję do ciasta lub przygotowuję przepyszny koktajl. I ten ostatni posłużył mi dzisiaj jako baza do placuszków. Były smaczne i mocno truskawkowe, takie jak lubię :) SKŁADNIKI: 1/2 szkl koktajlu truskawkowego (maślanka zmiksowana z truskawkami z odrobiną cukru trzcinowego) 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżek mąki 5 łyżek płatków(...)zrobić: Do miski wlać koktajl lub samą maślankę. Dodać mąkę, sodę i jajko, dobrze wymieszać na gładką masę. Wsypać płatki i pokrojone drobno truskawki, delikatnie wymieszać. Placuszki smażyć z dwóch stron, na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni. Podawać z sezonowymi owocami lub lekko oprószone cukrem pudrem
Kuchnia w opałachSzybie placuszki na maślance, z dodatkiem startego jabłka. Puszyste, lekkie, idealne na słodką przekąskę. Składniki na placki: 4 łyżki maślanki 1-2 jabłka 6 łyżek mąki 2 łyżki cukru pudru + opcjonalnie łyżkę do oprószenia usmażonych już placków 2 jajka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, ścieramy do nich(...)Nakładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szybkie placuszki z jabłkiem, na maślance pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plPlacuszki bezglutenowe są wykonane w 100% z mąki ryżowej, pełnoziarnistej. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz nie sprawiają trudności podczas smażenia. Są delikatne i puszyste, nieco suche, dlatego polecam je zjeść np. z jogurtem, domową konfiturą czy mnóstwem owoców :) Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego(...)Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki
Zdrowie na języku :P