Wzięłam udział w sobotnim wypiekaniu na śniadanie i tak o to powstały placuszki jogurtowe. U mnie bez owoców, po prostu każdy sobie dobiera z czym chce je zjeść. Dla mnie najlepsze były z domowym dżemem wiśniowym. Polecam! Składniki : * 250g jogurtu greckiego * 2 jajka * łyżka oleju rzepakowego * 2 łyżki cukru trzcinowego * szklanka mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta(...)bądź owoce Przygotowanie : Wymieszać jogurt z olejem i jajkami. Dodać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnie i smażyć małe placuszki. Można przygotować je z sezonowymi owocami. Podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyDziś pogoda dopisuje, a co za tym idzie, energii też jakoś więcej, dlatego zaraz po śniadaniu przygotowałam placuszki na jogurcie, dla Synka. Szybko się je robi, są delikatne, lekko słodkie, choć na pewno trochę kaloryczne, ale kto by się tym przejmował W końcu nie codziennie je jemy Składniki na placki: 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki mąki łyżka cukru pudru(...)nakładamy po łyżce ciasta, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szybkie placuszki na jogurcie pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plmusem z kiwi Nocna owsianka z owocami, chia, ziarenkami i żurawiną Grillowana tortilla z kabanosem i dodatkami Tortilla z prażoną cebulką, wędliną, sosem czosnkowym i zielonymi dodatkami Serowo-jogurtowe placuszki śniadaniowe (light) Delikatne jabłkowe placuszki z kaszy manny Kokosowy omlet z figą Tosty z patelni w ziołach i ziarenkach Smacznego i miłego dnia
Słodkie okruszkiPlacki z kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną - bardzo syte danie. Zwane są także siekanymi. Z podanych składników wyszło ok. 20 średnich placuszków. Inspiracja Fallow the T aste. Składniki: 1/2 kalafiora 1 por 400 g piersi z kurczaka 2 jajka ok. 5 łyżek mąki 300 ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżki masła sól, pieprz 1 łyżeczka(...)Masa powinna być gęsta, jeśli będzie za rzadka dodajemy mąki, a jeśli za sucha dodajemy jogurtu. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy i lekko spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano na niewielkim ogniu. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachPRZEPIS Placuszki - 4 sztuki 20g mąki kokosowej 30g mąki gryczanej 3 białka 2 żółtka słodzik: stewia, ksylitol, miód wiórki kokosowe wedle uznania Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostałe składniki. Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni, z obu stron. I zajadamy z ulubionymi owocami :) WARTOŚCI ODŻYWCZE 4sztuki - 360kcal 21,1B/19,8T/23,4W Smacznego :) Zachęcam do obserwowania mojego profilu
Tetiisheridiecie mieszkańców Indii pojawiają się dość często, mogą przybierać różne formy. Niezwykle popularne są tu placki wszelkiego rodzaju, jak np. poppadam. Ten popularny przysmak to nic innego, jak cienki placuszek, który można spożywać wraz z ryżem. W Indiach można także spróbować wielu rodzajów herbat, które są tam uprawiane na ogromną skalę. Szczególnie warto zwrócić uwagę na gatunki takie jak herbata(...)zielona , która ma wiele właściwości. Czapati i paratha są z kolei potrawami dość zbliżonymi do europejskich naleśników. Wspaniałym przysmakiem są też placuszki puri, które mogą się zazwyczaj pochwalić ciekawym farszem i wspaniałym smakiem. Post Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara
CodogaraMogę powiedzieć, że do zrobienia tych placuszków zostałam zmuszona sytuacją. A to dlatego, że właśnie teraz kiedy potrzebuję zrobić zakupy, bo wyczerpały mi się zapasy najpotrzebniejszych produktów, wysiadła winda, a mieszkam na 9-tym piętrze. Wszystko byłoby dobrze, ale mam dwójke malutkich dzieci i bez wózka nigdzie nie mogę się ruszyć. Tak więc zaczęłam przeglądać zawartość lodówki i myśleć(...)mogłabym ugotować. Miałam sporo warzyw, więc padło na placuszki warzywne, które od dawna chciałam wypróbować, ale ciągle odkładałam na inny dzień. Wybór był trafny, ponieważ są pyszne i wszystkim smakowały. Naprawdę polecam! Przepis znalazłam tutaj Składniki: 4 cukinie o łącznej wadze ok. 3/4 kg 2 marchewki 4 spore ziemniaki 4 łyżki pszennej mąki 1 jajko 2 łyżki drobno posiekanej
kuchnia doskiodstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na wielkość talerzyka deserowego [ ja wycinałam przykładając talerzyk i ze skrawków wyszedł jeszcze 9 placek]. Każdy placuszek ciasta posmarować miękkim masłem i układać jeden na drugim. Ostatniego placka nie smarować.Brzegi placuszków delikatnie złączyć ze sobą lekko ściskając, aby masło nie wypływało.Stosik placków rozwałkować na koło
Moje domowe kucharzeniewówczas wrażenie, że zegar strasznie przyspiesza. I co wówczas zrobić? Tu z pomocą przychodzi firma SyS i Dania babci Zosi. Polecam Wam pyszny i pożywny krupnik i szybkie placuszki ziemniaczane , które doskonale sprawdzą się na obiad. Pamiętajcie, że dania te to same naturalne składniki (suszone), więc nie musicie się ich obawiać. Warto w swoich kuchennych szafkach mieć kilka opakowań Dań(...)zimnej wody, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 1 nogę kurczaka i 3/4 szklanki wody. Gotuję na małym ogniu około 40 minut. Opcjonalnie doprawiamy. Krupnik podajemy posypany pietruszką (świeżą lub suszoną). Placuszki ziemniaczane Zawartość obu torebek mieszamy z 400 ml wody. Dodajemy 2 jajka. Odstawiamy na około 10 minut (do zgęstnienia masy). Placki smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju
Słodkie okruszkiUratowały kolację w czwartkowy wieczór. Szybkie w wykonaniu placuszki, delikatne i puszyste. Idealnie pasował do nich dżem malinowo rabarbarowy, który robiliśmy na poniedziałkowych warsztatach KUKBUKa z Dr. Oetkerem (o nich już niebawem!!!). Pomysł na placki zaczerpnęłam z "Mamuszki", dokonałam jednak kilku modyfikac ji. Szybkie racuchy jogurtowe 100 ml jogurtu greckiego 100 ml mleka 1 roztrzepane jajko 100 g mąki pszennej(...)dżem do podania Wszystkie składniki mieszamy w misce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (niewielka ilość). Nakładamy łyżka porcje ciasta i smażymy z każdej strony po 2 minut, tak by placuszki były złoto rumiane. Pysznie smakują z dżemem lub solo
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rabarbar obieramy i kroimy w talarki, wrzucamy rodzynki, wsypujemy cukier z wanilią i cynamon i całość mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki grubości ok 1 cm. Na każdy placuszek wykładamy rabarbar z rodzynkami delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy aż drożdżówki się zarumienią, ok 30 minut w 170 st. C. Smacznego
Cynamonowe szczęściepodałam Wam przepis na frużelinę, dziś proponuję pancakesy, które doskonale z nią smakują. Pancakesy to tradycyjne, grube naleśniki, zwykle serwowane na śniadanie w amerykańskich domach. Bardziej kojarzą się z placuszkami, ale bez względu na określenia, są pyszne. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Tym bardziej, ze ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Ja wykorzystałam przepis z kwestii smaku(...)końcu dodać masło. Wymieszać. 6. Odstawić na 15 minut. 7. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby ciasto mogło wyrosnąć. 8. Placuszki delikatnie przewracać na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. 9. Odkładać na kratkę, aby pancakes lekko przestygły. 10. Następnie układać na stosik. 11. Podawać z syropem klonowym lub frużeliną z ulubionych owoców
W mojej kuchnikaszy manny, bez dodatku mąki - pyszne :) Dla niektórych te placki to smak dzieciństwa, a dla innych super pomysł dla małych niejadków w domu :) Mojej duletniej córce bardzo zasmakowały te placuszki :) Składniki: 0,5 szklanki kaszy manny, 0,5 szklanki mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka roztopionego masła. Przygotowanie: Kaszę mannę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy(...)minut do napęcznienia. Dodajemy roztopione masło, jajko i cukier. Mieszamy składniki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy placuszki i smażymy z obu stron do zarumienienia się. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem (u mnie cukier puder i jagody z kompotu
Aga w kuchniPLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ to ratunek dla rozgotowanej kaszy. Wystarczy... Artykuł PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z SOSEM JOGURTOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak placki... naprawdę intrygują! Mordawskie placki leniwe 150 ml kefiru 50 ml oleju + 1/4 łyżki po 1/4 łyżeczki białego octu winnego i soli 1/4 łyżki cukru 200 g sera feta, pokruszonego 1 cebulka dymka(...)sodą i starannie mieszamy z kefirem. Posypujemy stolnice mąką i zagniatamy ciasto. Będzie trochę kleiste ze względu na ser. Dzielimy ciasto na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy na placuszek o średnicy 15 cm. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy pojedynczo placki po 3 minuty z każdej strony. Jeśli zbyt szybko się rumienia zmniejszamy ogień
Dzieje kuchennej Wiewióry