super pomysłem. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ich mało atrakcyjny wygląd, niestety to są uroki pieczenia w piekarniku gazowym, na szczęście to był ostatni wypiek jaki w nim popełniłam. Placuszki mimo, że nie wyglądają jak z książki kucharskiej są naprawdę pyszne i do tego szybkie i zdrowe. Idealnie nadają się na śniadanie dla osób dbających o linię oraz dla tych
Cynamonowe szczęścieprzykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut. Z kulek uformuj placuszki. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie podsypuj go mąką, wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta oliwą lub olejem roślinnym. Placuszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając
Stare Garykotleciki jest oczywiscie mnostwo, ja wykorzystalam w nich filet z wedzonego lupacza oraz dodalam troche egzotycznych dodatkow takich jak chili i kolendra, aby dodac im nieco wyrazu. Ziemniaczano - rybne placuszki sa wspanialym daniem mozna jesc je na cieplo lub na zimno, stanowia doskonala przystawke, natomiast w nieco wiekszej ilosci, idealnie sprawdzaja sie jako danie glowne. Mozna je podawac same(...)posiekac. Wszystkie skladniki dodac do tluczonych ziemniakow i dokladnie wymieszac, doprawic duza iloscia soli i pieprzu. Na patelni rozgrzac olej. Uformowac niewielkie kulki, a nastepnie splaszczyc je formujac placuszki. Smazyc po kilka minut z kazdej strony az ladnie sie zrumienia. Rada - aby ciasto nie przylepialo sie do rak i mozna bylo formowac ladne kulki
Codzienne Gotowaniejogurcik obiadem nie jest. Dlatego kiedy tylko znajdę chwilę na przygotowanie czegoś własnego i CIEPŁEGO, robię to z wielkim namaszczeniem. Nawet, jeśli to taki ekspresowy banał jak te placuszki. Zrobiłam je z naszej marchewki, która jakimś cudem całkiem daje radę. Nie jest jej może wiele, ale przy takiej suszy i naszej nędzniutkiej ziemi, spodziewałam się jakiś łykowatych pokrak. I może(...)gorącym tłuszczu i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Uwaga dla niecierpliwych- próby przewrócenia na drugą stronę zbyt wcześnie kończą się fiaskiem i rozwaleniem placka;-) Na gotowe placuszki kruszymy odrobinę sera, układamy wymyte listki rukoli i jemy na ciepło. I pędzimy dalej z zaciśniętymi zębami. Słyszeliście o przypadłości zwanej bruksizmem? To w dużym skrócie niekontrolowane zaciskanie zębów i zgrzytanie
les mirabellesHanny Szymanderskiej i sądzę, że to był dobry wybór (później znalazłam potwierdzenie, że kapusta powinna być ugotowana w innych źródłach, np. w Kuchni regionalnej Beskidu Dukielskiego). Dzięki obgotowaniu kapusty placuszki są delikatne i miękkie. Podaje się je ze śmietaną, z sosami lub jako dodatek do mięs. Ja proponuję fuczki podać z sosem z leśnych grzybów. Po prostu duet idealny! :) Dodatkową(...)zaletą fuczek jest łatwość ich przyrządzania. Bardzo ładnie się smażą, nie przywierają, nie rozsypują. Najlepiej smażyć niezbyt duże placuszki. Z podanych proporcji wyszło mi około 30 sztuk. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu olej do smażenia Kapustę odcisnąć (nie płukać) i pokroić nieco drobniej
Trzeci talerzTrochę pracy i śniadanie dla czterech osób gotowe. Jesień za pasem a jabłka najlepsze teraz więc je wykorzystajmy a do tego serek waniliowy i placuszki prawie gotowe. Polecam z sosem mango. Waniliowe placuszki z jabłkiem i sosem mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedzisiejszy obiad polecam pyszne placuszki z dynią i ziemniakami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Bardzo często je przygotowuję, bo są bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg miąższu z dyni, 4 ziemniaki, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz dynię obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do startych warzyw dodaję jajko(...)mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładam niewielkie porcje masy tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron
Tradycyjna kuchnia Kasidługa lista pyszności: zupa krem z dyni, ciasto dyniowe, curry, hummus.... Gruba warstwa zwartego, pomarańczowego miąższu gotowa jest na wszelkie kulinarne wyzwania. Doskonale sprawdza się w wersji na słodko. Placuszki dyniowe swoją lekkością i puszystością przebiją każde pankejki. Są naprawdę przepyszne! Biegnijcie więc po dynię i przygotujcie puree , a potem zupę krem z dyni na obiad i puszyste placuszki
Smakowity Blog KulinarnyPlacki dyniowo-ziemniaczane Placki z dyni trafiły w stały repertuar naszego menu. Robię je przez cały rok, bowiem jesienią trę dynię na tarce i mrożę. Można usmażyć placuszki z samej dyni, bądź też z dodatkiem ziemniaków, jak te dzisiejsze. Składniki: 2 szklanki startej dyni około 600 g startych ziemniaków 1 cebulka 1 jajko sól pieprz 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pszennej szczypta gałki muszkatołowej oliwa Sposób przygotowania: Dynię zetrzeć na tarce warzywnej. Ziemniaki zetrzeć tak jak na placki. Cebulę drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki posolić do smaku. Smażyć małe placuszki na rozgrzanej oliwie. Smacznego
na moim stole...Bardzo delikatne placuszki, tanie i proste w przygotowaniu. Świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możemy je podać posypane cukrem pudrem, z owocami, słodkimi sosami bądź dżemem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1, 5 szklanki maślanki, 2 jaja, 2 łyżki cukru, Płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia Sposób przygotowania(...)dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Nie tylko w kuchnigdyż placki z cukinii. Lecz tym razem są one tymiankowe. Uwielbiam tymianek i mogłabym dodawać go do większości moich potraw, ale nie można popadać w rutynę i nudę! Dodatkowo placuszki mają towarzystwo w postaci surówki z kalarepki. Przepis na ok. 10 placuszków, jeden to ok. 54kcal. Tymianek : - łagodzi problemy żołądkowe - ułatwia trawienie - działa odkażająco i grzybobójczo - przynosi ulgę w bezsenności
Be Fit Be Strongsukcesie placków z cukinii (uwielbia je moja rodzina), przyszedł czas na kolejną odsłonę w tym gatunku ;) Tym razem placuszki ziemniaczane, z dodatkiem kalarepy i pieczarek. Według mnie całkiem fajne połączenie smaków, które sprawdzi się w towarzystwie kwaśnej śmietany (tak lubię najbardziej) jak i ulubionej salsy lub nawet gulaszu. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki 1 szalotka 1 kalarepa(...)ułatwić, jeśli posiadamy w domu malakser, wtedy wystarczy wszystkie warzywa przez niego przepuścić ;) Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Odrobina soku z cytryny, zapobiegnie ciemnieniu. Placuszki smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju, Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Kuchnia w opałachrumiane placuszki to bardzo smaczna alternatywa dla fileta drobiowego podawanego w tradycyjny sposòb, czyli w naszej poczciwej, narodowej panierce. Sezon na cukinię trwa więc trzeba korzystać. Można jeść je nie tylko na ciepło do obiadu. Jeżeli mi zostają to robię dzieciom a'la hamburgery z ròznymi dodatkami- salatą, pomidorem, papryką. Polecam. Proporcje składników na ok. 15 placuszków: ok. 60dkg mięsa
Maślane ciasteczkoPlacuszki z cukini zdecydowanie ożywają w towarzystwie buraczków i cebuli. Bardzo polecam na jesienny obiad albo kolację :) 1 średnia cukinia 2 ugotowane czerwone buraczki 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli(...)buraczkami, dodać cebulę, jajka, natkę pietruszki, bułkę tartą i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placuszki. Ja zrobiłam to w obręczach, żeby miały regularny kształt, ale nie jest to konieczne
Trzeci talerzsłoneczna , a nie deszczowa. Dzisiaj u mnie w kuchni, można wyczuć jej powiew. Na śniadanie i na obiad, (kolacji pewnie nie będzie bo późno wrócę z pracy)... Pyszne placuszki polecają się :) SKŁADNIKI: 2 jajka 200 g serka wiejskiego (razem ze śmietanką) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki puree dyniowo - pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej olej kilka(...)wbić jajka i wsypać oba cukry. Przy pomocy rózgi ubić całość na puszystą masę. Wlać serek wiejski, dodać przygotowane wcześniej puree (2 łyżki) i mąkę, wymieszać do połączenia składników. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z pozostałą częścią puree dyniowo-pomarańczowego
Kuchnia w opałach