placuszki - 9092 przepisów (strona:236/607)

Placki z bobu i cukinii 184

bób może się znudzić. Taki amator bobowy jak ja, a jednak przejadł się bobem. Jak nigdy zostało go dość sporo. Myślałam jakby  zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się(...)ponieważ oscypek z natury jest bardzo słony. Wymieszać masę nakładać po jednej łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia. Upieczone placuszki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki owsiane 149

Placuszki owsiane na śniadanie lub podwieczorek. Sycące, z dużą ilością błonnika. Idealne dla dzieci. Składniki na ok. 25 małych placuszków: 2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 2 szklanki maślanki 2 jajka 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju plus odrobina do smażenia 2 łyżki cukru Płatki wsypać do miski. Zalać maślanką, wymieszać

Moja Galeria Smaku
Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo 197

lata... No cóż, na szczęście mam dużo przepisów, których nie zdążyłam jeszcze opublikować na blogu. Zdecydowanie za dużo jak na czas, którym dysponuję na opracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo. Placki: 1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej 2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce(...)zostawić na kilka minut, a następnie zlać nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić masę do smaku. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Podawać z gorącym sosem. Placuszki świetnie smakują także z twarożkiem ziołowym lub kwaśną śmietaną

Czerwień i błękit
Śniadaniowe kwiatki z malinowym Łowiczem na dżem dobry 199

same zdrowe dodatki. Smażone na oleju kokosowym, podane z pysznym, bezcukrową konfiturą malinową. Do tego są proste w przygotowaniu, puszyste - idealne na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Zapraszam :) Puszyste placuszki twarogowe z amarantusem i dżemem malinowym Składniki: 200g twarogu chudego 1 jajko 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki poppingu z amarantusa 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki mąki orkiszowej(...)jogurt świeże owoce Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować placki. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie placuszki(ja swoje dodatkowo wycięłam za pomocą foremki w kształcie kwiatka - przed smażeniem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy przygotowane placki z obu stron. Nakładamy dżem malinowy

FitKot
Pankejki 184

wymieszać. Ciasto odstawić (  na 15 min - a nawet całą noc ;)) Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Ciasto nakładać partiami, spodem dużej łyżki formując kształt okrągłego placuszka ( 1 duża łyżka - 1 placuszek ). Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Smażyć na złoto. Podawać z miodem, syropem klonowym , sosem malinowym lub owocami. Inspiracja:  klik

Atlas Smaków
Placki otrębowo-jogurtowe 160

Składniki: ( 6 placuszków o średnicy 6 cm) 4 czubate łyżki otrębów owsianych  2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko sól i pieprz łyżeczka oleju rzepakowego Do miseczki wbić jajko, dodać jogurt i otręby, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ewent. dosłodzić łyżeczka miodu. Odstawić na 15 min. Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć(...)placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim i rzodkiewką, łososiem lub na ostro z ajvarem

Atlas Smaków
Owsiane placuszki z serkiem waniliowym 122

Lubicie placuszki? Ja bardzo, poniżej przedstawiam Wam wersję light z serkiem waniliowym oraz płatkami owsianymi. Można je podawać z ulubionymi dodatkami. Ja jem same lub z serkiem waniliowym i owocami. Polecam! :) Składniki: 2 jajka 140 g serka waniliowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok 200 g płatków owsianych 2 łyżeczki otrębów owsianych 1 łyżka mąki (najlepiej(...)cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, płatki owsiane, mąkę oraz otręby. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta. Patelnie posmarować odrobiną oliwy. Smażyć nieduże i nie grubsze niż 1 cm placuszki do momentu, aż się ładnie zarumienią z obu stron

The Sweet Damsel
Kotleciki z kalafiora 153

praski, lub ubijaka do ziemniaków, rozdrabniamy kalafior. Nie musi być papka, nawet lepiej jak widać malutkie cząstki. Dodajemy do kalafiora jajko, około 6 łyżek bułki tartej i przyprawiamy. Formujemy placuszki i smażymy na olej u. Jak przy przewracaniu na drugą stronę placuszki będą się rozwalać, dodajemy troszkę bułki tartej. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu. Propozycja

KasiaiKrzysiu.pl
Flatbread z patelni 135

posiekaną natkę. Mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto i odstawiamy, pod przykryciem na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 2 mm placuszki. Placuszki smażymy na suchej, nieprzywieralnej patelni, przez 1-2 minuty, z każdej strony

Moja smaczna kuchnia
Placuszki z cukinii 1207

placuszki te zachorowalismy jakieś 3 lata temu, kiedy to zaczęliśmy je robić na potęgę przy cukiniowym sezonie. Placuszki są dużo lżejsze od ziemniaczanych, choć także smażone na tłuszczu. Smakują na prawdę wybornie i zachęcam do wypróbowania, bo warto :) Czytaj więcej » Skomentuj

MamaOskarka
Biskwity z kremem mascarpone i jagodami 150

cukrami do puszystości, następnie wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do jajek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po jednej łyżce masy i rozsmarować tak, by powstał owalny placuszek. Piec w 160 st.C około 6-8 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i przełożyć na wilgotną ściereczkę. Pozostawić do wystygnięcia. 2. Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać(...)cukier puder oraz mascarpone i dobrze zmiksować. Na połowie ostudzonego placuszka ozdobną końcówką wycisnąć krem. Posypać jagodami i delikatnie zgiąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!  Inspiracja/ źródło:  Śladami Słodkiej Babeczki

Nastoletnie Wypiekanie
Klasyczne pancakes 126

rozbełtać). Następnie dodajemy mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy całość. Ostatnim etapem jest dodanie rozpuszczonego masła i dokładne wymieszanie, konsystencja powinna być dosyć gęsta. Smażymy placuszki o średnicy około 10 cm ( można mniejsze można większe). Można smażyć bez dodatku tłuszczu ja jednak dodawałem odrobinkę masła klarowanego. Podczas smażenia na powierzchni pancake zaczną pojawiać się dziurki(...)miseczki dodajemy jajka oraz mleko. Po ubiciu dodajemy suche składniki. Następnie mieszamy, gdy masa się ujednolici dodajemy roztopione masło i ubijamy do jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię, wylewamy nalewką placuszki i kształtujemy na okrąg. Powierzchnia zaczyna się dziurawić a więc odwracamy na drugą stronę. Smażą się bardzo szybko. Trzeba uważać aby nie przypalić! Ja pancake oblałem syropem klonowym. Następnie bita

Sprawdzone przepisy kulinarne
Bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami. 164

miski z mąką, energicznie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki i układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdy placuszek wykładamy łyżeczkę serka i garść owoców, a na to łyżkę kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni

Rozpustne gotowanie
Najdelikatniejsze pączki. 68964

ciasto ładnie wyrośnie. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiamy podsypując mąką. Wałkujemy na dość gruby placek (2 cm) i za pomocą szklanki wykrawamy pączki. Placuszki układamy na stolnicy i pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosły, następnie obracamy krążki i pozostawiamy na kolejne 20 minut.      W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy partiami placuszki

Rozpustne gotowanie
Racuszki drożdżowe z jabłuszkiem. 174

Dzisiaj zatęskniłam za dzieciństwem, w rezultacie czego zrobiłam racuszki. Ale mieliśmy ucztę!!! Puszyste, jeszcze ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej (nie za dużo) i łyżką nakładamy ciasto (ja daję 2 spore łyżki ciasta na jeden placuszek), smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor (ja smażę na dwóch patelniach, żeby było szybciej), odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe

Rozpustne gotowanie