Lubicie placuszki? Ja bardzo, poniżej przedstawiam Wam wersję light z serkiem waniliowym oraz płatkami owsianymi. Można je podawać z ulubionymi dodatkami. Ja jem same lub z serkiem waniliowym i owocami. Polecam! :) Składniki: 2 jajka 140 g serka waniliowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok 200 g płatków owsianych 2 łyżeczki otrębów owsianych 1 łyżka mąki (najlepiej(...)cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, płatki owsiane, mąkę oraz otręby. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta. Patelnie posmarować odrobiną oliwy. Smażyć nieduże i nie grubsze niż 1 cm placuszki do momentu, aż się ładnie zarumienią z obu stron
The Sweet Damselpraski, lub ubijaka do ziemniaków, rozdrabniamy kalafior. Nie musi być papka, nawet lepiej jak widać malutkie cząstki. Dodajemy do kalafiora jajko, około 6 łyżek bułki tartej i przyprawiamy. Formujemy placuszki i smażymy na olej u. Jak przy przewracaniu na drugą stronę placuszki będą się rozwalać, dodajemy troszkę bułki tartej. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu. Propozycja
KasiaiKrzysiu.plposiekaną natkę. Mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto i odstawiamy, pod przykryciem na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 2 mm placuszki. Placuszki smażymy na suchej, nieprzywieralnej patelni, przez 1-2 minuty, z każdej strony
Moja smaczna kuchniaplacuszki te zachorowalismy jakieś 3 lata temu, kiedy to zaczęliśmy je robić na potęgę przy cukiniowym sezonie. Placuszki są dużo lżejsze od ziemniaczanych, choć także smażone na tłuszczu. Smakują na prawdę wybornie i zachęcam do wypróbowania, bo warto :) Czytaj więcej » Skomentuj
MamaOskarkacukrami do puszystości, następnie wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do jajek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po jednej łyżce masy i rozsmarować tak, by powstał owalny placuszek. Piec w 160 st.C około 6-8 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i przełożyć na wilgotną ściereczkę. Pozostawić do wystygnięcia. 2. Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać(...)cukier puder oraz mascarpone i dobrze zmiksować. Na połowie ostudzonego placuszka ozdobną końcówką wycisnąć krem. Posypać jagodami i delikatnie zgiąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Śladami Słodkiej Babeczki
Nastoletnie Wypiekanierozbełtać). Następnie dodajemy mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy całość. Ostatnim etapem jest dodanie rozpuszczonego masła i dokładne wymieszanie, konsystencja powinna być dosyć gęsta. Smażymy placuszki o średnicy około 10 cm ( można mniejsze można większe). Można smażyć bez dodatku tłuszczu ja jednak dodawałem odrobinkę masła klarowanego. Podczas smażenia na powierzchni pancake zaczną pojawiać się dziurki(...)miseczki dodajemy jajka oraz mleko. Po ubiciu dodajemy suche składniki. Następnie mieszamy, gdy masa się ujednolici dodajemy roztopione masło i ubijamy do jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię, wylewamy nalewką placuszki i kształtujemy na okrąg. Powierzchnia zaczyna się dziurawić a więc odwracamy na drugą stronę. Smażą się bardzo szybko. Trzeba uważać aby nie przypalić! Ja pancake oblałem syropem klonowym. Następnie bita
Sprawdzone przepisy kulinarnemiski z mąką, energicznie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki i układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdy placuszek wykładamy łyżeczkę serka i garść owoców, a na to łyżkę kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni
Rozpustne gotowanieciasto ładnie wyrośnie. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiamy podsypując mąką. Wałkujemy na dość gruby placek (2 cm) i za pomocą szklanki wykrawamy pączki. Placuszki układamy na stolnicy i pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosły, następnie obracamy krążki i pozostawiamy na kolejne 20 minut. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy partiami placuszki
Rozpustne gotowanieDzisiaj zatęskniłam za dzieciństwem, w rezultacie czego zrobiłam racuszki. Ale mieliśmy ucztę!!! Puszyste, jeszcze ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej (nie za dużo) i łyżką nakładamy ciasto (ja daję 2 spore łyżki ciasta na jeden placuszek), smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor (ja smażę na dwóch patelniach, żeby było szybciej), odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe
Rozpustne gotowaniejabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nabieramy łyżką porcje ciasta (ja dawałam 2 łyżki ciasta na jeden placuszek) i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Teraz przygotowujemy polewę. Do pozostałych karmelizowanych bananów dodajemy łyżkę masła i chwilkę smażymy dodajemy pozostałą porcję pokrojonych bananów(...)kremowy sos, ale nie za długo, żeby banany się nie rozpadły. Porcję racuszków polewamy sosem (możemy posypać cynamonem), podajemy jeszcze ciepłe. Z podanej porcji ciasta wyszło około 20 sporych placuszków
Rozpustne gotowaniedzielimy je na 16 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 15x18 cm. Ważne jest żeby nie podsypywać ciasta mąką, jeśli już to minimalnie. Na każdym placuszku rozkładamy 1/16 farszu z jednej strony, natomiast drugą stronę placuszka nacinamy co centymetr, tak jak na zdjęciu. Ciasto po stronie farszu sklejamy i zwijamy tworząc kształtne bułeczki, końcówki zawijamy
Rozpustne gotowaniepancakes (pankejki:) takie tradycyjne, podane ze słodkim korzennym, złotym syropem . Jeśli lubicie śniadania na słodko, to bardzo polecam! Ciasto wykonane według tego przepisu jest dość rzadkie, dzięki temu placuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Jeśli macie ochotę, polecam przepis, warto! Składniki na pancakes, czyli amerykańskie naleśniki na 8 sztuk: 2 jajka 1 łyżeczka roztopionego masła 1 szklanka mleka(...)pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Patelnię do smażenia naleśników smarujemy 3-4 kroplami oleju, następnie ją dobrze rozgrzewamy i smażymy partiami pankejki (około 1/2 chochelki ciasta na 1 placuszka) nie dodając już więcej oleju. Gotowe układamy jeden na drugim, żeby nie ostygły, a gdy już wszystkie są upieczone polewamy syropem korzennym, klonowym, golden syrup lub z frużeliną owocową. Smacznego
Rozpustne gotowanieokoło 2 milimetrowe plasterki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu(...)sposób z jednego placuszka otrzymamy 2 róże. Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki zlepieniem do dołu. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy
Rozpustne gotowanieGreckie placuszki tiganites były znane już blisko 2600 lat temu. Receptura uległa zapewne zmianie i może odmiennie wyglądać w kilku źródłach. Niby zwykłe naleśniczki, ale mają w sobie to "coś". Dodana do nich skórka z cytryny czyni je niezwykle aromatyczne i świeże. Oliwa od razu kojarzy nam się z Grecją, ponieważ używamy jej bardzo często przygotowując śródziemnomorskie przysmaki. Jak widać(...)dodajemy jej jednie do dań na słono. W tym przypadku znakomicie podbiła smak placuszków, dodając im ciekawego posmaku. Grecy, dawniej i obecnie podają tiganites z orzechami, cynamonem i miodem kwiatowym. Moim zdaniem warto wypróbować takie właśnie greckie śniadanie - kolejne w cyklu śniadania z różnych stron świata . Zapraszam :) Składniki : 1 szklanka mąki owsianej (w oryginale pszenna) 3/4 szklanki mleka 1 jajko
Chocolate Muffin Blogobiecałam... pokażę wam kilka pomysłów na nadmiar cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do Placka z sosem jogurtowo-czosnkowym . Placuszki pieką się błyskawicznie - i im cieńsze uda się Wam je nałożyć na patelnię - tym lepiej :) Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni. Danie można urozmaicić dodając
Spektrum Smaku