placuszki - 9092 przepisów (strona:235/607)

Z cyklu „Wypiekanie na śniadanie”- pankaces... 378

miałam okazję je w końcu usmażyc), a przepis od Dorotki, z malutkimi zmianami. Dacie wiarę, że smażylam je po raz pierwszy? Jakoś nigdy się nie przekonałam do tych amerykańskich placuszków... a tu masz, pozytywnie mnie zaskoczyły. Moje na pewno nie należą do pokazowych, wyszły ciut za płaskie, ale swoje ułomności nadrabiają smakiem. Jak na prawdziwie pankacesy przystało, podane zostały(...)mąki. Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania” P.S. z tego względu, że zmniejszylam ilość proszku do pieczenia, ale nadal chciałam otrzymać puszyste placuszki, przygotowałam je ubijając białka z cukrem, dodając następnie żółtka, a potem wszystkie inne składniki. Nie zauważyłam, aby ciasto było jakieś szczególnie puszyste. Następnym razem dodam odrobinę sody.    W akcji

Mia Cucina Sofieta
Placki z buraków 284

Placki gryczane z buraków... dużo placuszków. Naturalnie słodkie, z ulubionej mąki gryczanej, o smaku czekolady... uwielbiam :) ~ Gryczane placki z buraków ~ Składniki: 60g mąki gryczanej 1 mały ugotowany i starty burak 5g świeżo mielonego siemienia lnianego ~50ml wody (do konsystencji) 1 łyżka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy(...)niej placki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz. Podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Placuszki z kaszy manny z serkiem orzechowym i sosem z czerwonej pomarańczy. 215

niech tylko Żona Ma wróci z pracy. Chociaż z drugiej strony, ona też trochę zaniemogła, a i pewnie to już czyta, więc nici z mego planu... Czego użyłem? Do placuszków: -3/4 szklanki semoliny (kasza manna) -jajko -łyżeczka cukru pudru -skórka pomarańczowa, pół łyżeczki -mleko 1/2 szklanki -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -mała szczypta soli -łyżeczka oleju rzepakowego -olej(...)jednej pomarańczy -cukier trzcinowy, łyżka Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy pomarańcze i wyciskamy sok z reszty owocu, który nam został po filetowaniu. Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy do połączenia. Na placuszki wykładamy kleksy z serka, dodałem do nich ćwiartki obranego winogrona. Z wierzchu rozprowadzamy sos. Całość posypujemy cukrem pudrem

BaRepas
Jabłkowe placuszki dla alergika i nie tylko (bez laktozy, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu) 187

Dzisiejsze placuszki to drugie podejście do tematu. Wczoraj użyłam resztek jogurtu Alpro z cytryną i limonką (i przyznam się ta wersja mi bardziej podeszła!). Spodziewałam się, że całość będzie kwaskowa, jednak dzięki jogurtowi nabrała południowo europejskiego smaku. Na myśl przyszły mi Włochy, lato. Cytryny, które można zerwać prosto z drzewa - aromatyczne, pachnące... potrzebujemy: - 5 łyżek jogurtu bez laktozy (u mnie(...)zdaniem nie potrzeba) Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, umyć i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do miski i dodać pozostałe składniki. Całość zblendować. Smażyć na rogrzanej patelni bez tłuszczu. Placuszki powinny być z obu stron złociste

Szybko Tanio Smacznie
Racuszki dyniowe 269

folii aluminiowej, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około pół godziny miąższ wyskrobujemy łyżką ( z około 1 kilogramowej dyni będziemy mieli porcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia) miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy dosypujemy cynamon i goździki, według uznania przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy

Luźna Kuchnia
Placuszki bananowe z czekoladą 262

Naszła mnie nagła chęć na coś słodkiego. Postanowiłam więc przygotować słodkie śniadanie - placuszki bananowe z migdałami i czekoladą. Wyszły puszyste i mięciutkie. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubionym dżemem. Potrzebne nam: -1,25 szklanki mąki - niecałe 1/2 szklanki mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżeczki brązowego cukru - 1 duży banan - 4 kostki(...)widelcem i dodać do masy. Czekoladę pokroić na małe kawałki i razem z płatkami migdałowymi wmieszać do masy. Masę nakładać porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem, zależnie od preferencji

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżowe rogale na śniadanie 206

ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części.  Zrobiłam wałek i pokroiłam na 12 równych plasterków. Uformowałam kulki. Każdą kulkę rozwałkowałam na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformowałam rogalik. Cytuję Margarytkę  - " Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać

Z Kuchni Do Kuchni
Placuszki szpinakowe 209

rozdrobnionego szpinaku około 60ml wody lub soku owocowego (np.winogronowego) 1 łyżka kakao naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe przekładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami np. winogronami

Kuchenny Skrawek Nieba
Smażone placuszki z kapustą i marchewką 141

Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku. Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem i .................... Smacznego

Gaździnka warzy
Kopytkowe placuszki 411

Takie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie:   Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa(...)mąką, jajkiem i szczyptą soli, wyrobić na elastyczne ciasto.Stolnicę oprószamy mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części. Każdą część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron. U mnie najczęściej podawany z sosem pieczarkowy. Przepis tutaj

Krakowskie smaki Ani
NA JAGODY 183

rozmrażamy przed dodaniem do ciasta) Wszystkie składniki połączyć w miseczce - mąkę należy wsypywać stopniowo, cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić na 10-15 minut. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym - najpierw rozgrzewamy olej, potem zmniejszamy moc grzania, nabieramy 1-2 łyżki surowego ciasta i smażymy placuszki na średnim ogniu, po ok. 2-3 minutach przewracając

KUCHARNIA
Samotność, dzieci i ślimaki. 204

łyżeczki soli  3 szklanki mąki pszennej  12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych (użyłam świeżych) Dodatkowo 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków  1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek  sezam, do posypania Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki(...)podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce

KUCHARNIA
3-cie urodziny na zielono. Matcha, biała czekolada, mus i kakaowe chrupki. Co by było, gdyby... 199

czasie masa stwardnieje i będzie przypominała sypką kruszonkę. Niewielką ilość - ok. 1/2 łyżeczki przenieść na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia i rozwałkować na cieniutki placuszek - najlepiej przez folię kuchenną. Podobnie postępować z resztą masy. Tak przygotowane placuszki włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 185-190 stopni i piec przez ok. 8-10 minut, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąble

KUCHARNIA
Delikatne pączki z dżemem truskawkowym 745

być). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Ciasto ponownie wyrabiamy kilka minut. Przy pomocy łyżki wybieramy porcję ciasta, nakładamy na wysmarowaną mąką rękę i formujemy placuszek. Na środek placuszka kładziemy łyżeczkę dżemu i zagniatamy w kulkę. Układamy na posypanej mąką stolnicy. Gdy uformujemy wszystkie pączki, ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut

My Culinary Art
Pieczone placuszki z dyni 249

serka waniliowego homogenizowanego (Garwoliński) 2 łyżki cukru jajko łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mąki Wykonanie: Wszystko razem wymieszać (ja mieszałam łyżką), o układać na blachę wyłożona papierem, okrągłe placuszki. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasze placuszki 30 minut. Smacznego :D Dynia rządzi: Ciasteczka dyniowe z powidłami

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania