oczkach. Ziemniaka obieram ze skórki, również ścieram na tarce. Umieszczam starte warzywa w misce, dodaję pozostałe składniki. Dodaję więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Masa ma być gęsta. Smażę placuszki na oleju. Wychodzi około 15 placuszków. Podaję z serem: 30 dag sera baiłego 3 łyżki śmietany 18% 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 duży ogórek – obrany
MojaQchnia.plwiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. PLACUSZKI Z CUKINII: 1 cukinia 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki startego żółtego sera garść świeżej bazylii sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia Cukinię umyć(...)oliwek sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Pozwoliłam sobie na małą korektę tego przepisu. Zamiast bułki tartej proponuję mąkę pełnoziarnistą, a masę na placuszki wzbogacić o sporą garść świeżej bazylii :) Smacznego
wege i kropkaSłoneczny poranek... Złote liście na zewnątrz... Sikorki przylatują i zaglądają do okna... Ach! Trzeba zaspokoić pierwszy głód! Zapach kawy unosi się w powietrzu, a placuszki serowo - cytrynowe już rumienią się na małej patelni... :) SKŁADNIKI: 3 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 150 g serka śmietankowego 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki(...)Zaczynamy od jajek z cukrem, dodając i miksując każdy następny składnik w kolejności jak wyżej. Smażymy na suchej patelni (idealna jest taka maleńka z Ikei). Powinno wyjść około 10 placuszków. Smacznego
wege i kropkakotleciki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej wielkości. Dzięki temu, będą się smażyły w takim samym tempie. Gotowe placuszki obtaczamy w sezamie. Sezam nada lekko orzechowego smaku oraz ukryje warzywa przed dziećmi :) Na niewielkiej patelni roztapiamy łyżkę margaryny Optima Omega 3 i układamy na niej kotlety, nie za ciasno(...)jednej i drugiej strony, aż do delikatnego zarumienieni się sezamu. Smażenie na margarynie dodatkowo nada maślanego smaku i kotlety staną się po prostu smaczniejsze. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do wystygnięcia. W osobnym pojemniczku umieszczamy sos. Kotleciki można jeść nożem i widelcem lub bez sztućców, maczając w sosie. Dzięki temu danie to stanowi doskonałą przekąskę
Kuchnia od dwojgaśniadanie czy na deser będą znakomite. Małe, puchate, z truskawkami i sosem czekoladowym, czegóż chcieć więcej w letni poranek. Placuszki na śniadanie zawsze smakują wybornie więc polecam ten typ śniadania. Śmietankowe placuszki z czekoladą i truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTruskawki już się kończą, te z pierwszego rzutu, więc warto je jeszcze wykorzystać. Tym razem wykorzystałam je w razowych placuszkach, lżejszych od tych na samej mące pszennej, są pyszne i pożywne. Idealne na śniadanie czy na deser. Razowe placuszki z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieplasterki. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy na stolnicę, podsypać delikatnie mąką i zrobić podłużny rulon. Podzielić nożem na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie za pomocą na przykład
Calzonella.complasterki. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy na stolnicę, podsypać delikatnie mąką i zrobić podłużny rulon. Podzielić nożem na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie za pomocą na przykład
Calzonella.comwiadomo sezon na truskawki w pełni. Nie zjeść świeżych soczystych truskaweczek to zbrodnia :D Jako że jestem smakoszem omletów i placuszków dzisiaj na talerzu wylądowało u mnie oto takie cudeńko :) Składniki ✫ 1 jajo ✫ 1 banan ✫ 40 g płatków gryczanych ✫ pół łyżeczki proszku do pieczenia ✫ 100 g truskawek ✫ 5 g oleju kokosowego Przygotowanie: 1. Banana rozgnieść widelcem(...)wymieszać. 2. Wysmarować formę olejem, wlać masę, ułożyć na wierzch truskawki i piec 20 min 180 stopni lub smażyć na patelni pod przykryciem. Z tych składników możecie zrobić również placuszki jak i babeczki :) Makro : 372 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuIdealne danie na upalne, gorące, letnie dni, kiedy sezon truskawkowy nadal trwa. Puszyste i wilgotne placuszki, których nie odmówi chyba nikt! Placuszki smakują idealnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepiej ze szklanką zimnego mleka lub zmrożonego smoothie. POLECAM PRZEPIS NA CHŁODNE, OWOCOWE SMOOTHIE >> SKŁADNIKI: ( W TEMPERATURZE POKOJOWEJ, ok. 10 placków
Calzonella.comczasie dodaję pozostałe składniki – mieszam, wałkuję wałeczek i dzielę go na 16 kawałków. Z każdego kawałka formuję kulkę, kładę ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zgniatam. Pozostawiam placuszki do wyrośnięcia. Ułożyła je na 2 blachach. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Masa: Do miski wbijam jajko i dodaję cukier. Chwilę miksuję. Dodaję pozostałe składniki i miksuję delikatnie lub mieszam(...)łyżką. Placuszki leżące na blasze przyciskam na środku szklanką by powstało zagłębienie. Do zagłębienia wkładam masę serową. Smaruję brzegi bułeczek rozmąconym jajkiem. Piekę przez około 15-20 minut. Artykuł Drożdżówki z serem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plTakie placki zazwyczaj robię jak zostają ugotowane ziemniaki.Wystarczy ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko , mąkę i prawie gotowe.Takie placuszki są już na blogu [ kilk ], ale te są bez dodatku mąki ziemniaczanej, bo po prostu okazało się , że nie mam w domu.Już pisałam wcześniej, że nie ważę ziemniaków i mąki dodaję tyle , aby ciasto nie było(...)Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko ,sól. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować nieduże placuszki.Kłaść delikatnie na olej i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki układać na ręczniku papierowym.Podawać np z dżemem [ u mnie świeżo zrobiony dżem z truskawek
Moje domowe kucharzeniePyszne placuszki z cukinii i łososia - idealne danie na letnie dni :) SKŁADNIKI (na około 6 placków - 1 porcja - 3 placki to 330 kcal) 1 średnia cukinia (300 g) 1 jajko 2 łyżki posiekanego koperku 25 g łososia wędzonego na zimno (plus 50 g na placki) 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
Moje Kuchenne RewelacjePrzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko
Raj dla Podniebieniarozmawiać o jedzeniu z Małżonem zmęczonym i śpiącym, który zalega na sofie. W telewizorze miga postać Jamiego O., który pokazuje gryczane placuszki z plasterkami truskawek. - O takie mogłabyś zrobić - pada stwierdzenie, a ja zaczynam myśleć o składnikach, jakie mam i jakie były by mi potrzebne. Następnego popołudnia powstają placki jedne z lepszych, jakie robiłam. Na spontanie, prosto z głowy(...)proszek oraz połowę cukru. Całość mieszamy na gładkie ciasto i zostawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce ciasta, w ciasto wkładamy po kilka plasterków truskawek. Placuszki smazymy na średnio rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, tak by stały się rumiane i chrupiące. Przed podanek posypujemy reszta cukru waniliowego
Dzieje kuchennej Wiewióry