cukru sól Białka ubić z dodatkiem soli, dodać cukier, mąkę, wymieszać dokładnie, dodać rozpuszczony olej, chwilkę wymieszać. Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i pieczemy małe placuszki. SOS do placuszków 1/2 serka mascarpone 1 banan 2 jabłka cynamon 1 łyzeczka masła orzechy, rodzynki, żurawina do dekoracji Serek miksujemy z bananem. Jabłka obieramy i wrzucamy do rondelka
harrisaPrzepis autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko(...)płatkami sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone
Di gotujeśniadanie najlepsze placuszki z jabłkami. Są pożywne i smakowite, znikają szybko a granat super strzela pod zębami i dostarcza mnóstwo witaminy C. Polecam także na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, będą rewelacyjne. Placuszki z jabłkami i granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFuczki to danie kuchni podkarpackiej. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi, śledząc kartę jednej z sanockich restauracji. Przeglądnęłam przepisy w necie i skomponowałam swój przepis na placuszki z ciasta naleśnikowego z kiszoną kapustą. Kapustę można przed użyciem ugotować lub dodać surową. Wypróbowałam pierwszą opcję. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej(...)składniki, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Dodać odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2-3 łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron. Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. Fuczki podawać polane sosem czosnkowym
Czerwień i błękitzazwyczaj na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu ! Ja swoje zaserwowałam z waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek J Przepis prosty, szybki i tani A placuszki rozpływające się w ustach ! SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka 250 g mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajka 1 czubata łyżka masła(...)roztapiamy łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy masłem. 6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. SOS WANILIOWY 1.Mleko wlewamy do garnka. 2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka. 3. Całość podgrzewamy. 4. Żółtka
Marcepanowa kuchniaczosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat
Życie zaczyna się w kuchniDziś u mnie pulchniutkie placuszki bananowo-migdałowe. Choć świeże i gorące są najlepsze to na drugi dzień odgrzane w piecu jako lunch w pracy też smakowały. Koniecznie z dodatkiem cukru pudru, miodu lub dżemu. Puszyste placuszki bananowo-migdałowe dziś u mnie, pyszne śniadanie na ciepło, na zimno też poszły Składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml mleka 2 jajka
Zasmakuj KuchniPrzepis autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko(...)płatkami sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone
Di gotujePuszyste placuszki z mascarpone, idealnie sprawdzają się na śniadanie, polane ulubionym sosem, np. truskawkowym. Artykuł Placuszki z mascarpone pochodzi z serwisu
NiePieprz.plPlacki ziemniaczane kojarzą się z ciężkostrawnym i tłustym daniem. Niestety to prawda, bo smażone tradycyjnie mocno nasiąkają tłuszczem. Wiele osób właśnie z tego powodu odmawia sobie przyjemności chrupania ziemniaczanych placuszków. Okazuje się, że możne je przygotować bez grama tłuszczu i to dużo szybciej niż tradycyjne. Zdrowiej, szybciej i bez mycia tłustej patelni. Po prostu upiecz je prostu w gofrownicy! Nareszcie(...)gofrownica posłuży nie tylko do produkcji kalorycznych słodkości. Smaczniejsze i bardziej chrupiące są małe placuszki jakie widzisz na zdjęciu, ale oczywiście możesz je upiec w przepisowej wielkości dużego gofra. Dobra wiadomość dla posiadaczy gofrownicy o słabej mocy. Placki dłużej pieczone są super, super chrupiące. W mojej gofrownicy o dużej mocy, szybko nabierały koloru, ale ani tak smakowały rewelacyjnie. Bardzo polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać mąkę, dodać posiekaną papryczkę chili i natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie placuszki na wolnym ogniu z obu stron by stały się chrupiące. Placuszki będą odrobinę ostre, więc najlepiej zastosować jako dodatek gęsty jogurt naturalny posypany cukrem trzcinowym
Tradycyjna KuchniaFormę serce wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewam ciasto i wstawiamy do pieca na 20 minut w 180 stopniach. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe placuszki. Każdy placuszek namaczamy ponczem cytrynowym i kładziemy nadzienie kofii ( rozprowadzamy na placku i na to śmietanę). Górę i boki serca smarujemy śmietaną i obsypujemy wiórkami z różowej czekolady. W środku
Różowa kuchniaczosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat
Życie zaczyna się w kuchniSkyr. Jest pyszny w wersji naturalnej jak i w wersji smakowej, polecam. Natomiast dodaję go teraz do wszystkiego zamiast jogurtu bo mi po prostu smakuje. Stąd powstały te kokosowe placuszki, polecam. Kokosowe placuszki ze Skyrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie